به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از ایلنا، صدرالدین عظیمی، نایب رییس اتحادیه مرغداران گوشتی در پاسخ به این پرسش که سرپرست وزارت کشاورزی در جدیدترین اظهارنظرهایش اعلام کرد از آنجاییکه مرغداران نهاده با نرخ دولتی دریافت میکنند موظف هستند که مرغ را با قیمت مصوب در بازار عرضه کنند و اگر چنین نکنند مرغ از ترکیه وارد خواهیم کرد؛ این پرسش مطرح است که تا چه میزان نرخ نهاده در قیمت تمام شده تولید مرغ تاثیر میگذارد؟ گفت: نهاده با نرخ مصوب در زمان لازم در دسترس تولیدکننده قرار نمیگیرد از اینرو مرغدار نیازش را از بازار آزاد تهیه میکند.
وی با بیان اینکه مرغ را نمیتوان با وعده و وعید بزرگ کرد، افزود: سویا باید در جیره غذایی مرغ باشد اما کنجاله سویا در بازار کمیاب شده و قیمت آن به کیلویی ۲۸ هزار تومان رسیده است این در حالیست که نرخ مصوب آن کیلویی ۱۶ هزار ۳۰۰ تومان است. در حال حاضر سویا با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار نمیگیرد و آنها مجبورند نیازشان را در بازار آزاد تهیه کنند.
این فعال اقتصادی ادامه داد: مرغداران بهدلیل نبود سویا در بازار به نهادههای جایگزین روی آوردند و این موضوع ضریب تبدیل را خراب و قیمت تمام شده محصول را بالا برده است؛ همچنین مقرر شده بود که جوجه یک روزه با قیمت مصوب ۱۵ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان متناسب با نژاد جوجه در اختیار تولیدکننده قرار بگیرد اما در عمل جوجه با این نرخ در اختیار تولیدکنندگان قرار نگرفت و آنها جوجه یک روزه را بالای ۳۰ هزار تومان خریداری کردند.
به گفته نائب رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی؛ اگر امروز جوجه یک روزه با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد حداقل ۴۵ روز زمان لازم است که مرغ آن در بازار عرضه شود.
عظیمی با تاکید بر اینکه دود قیمتگذاری دستوری در نهایت در چشم مصرفکنندگان میرود، تصریح کرد: مرغداران توان جوجهریزی ندارند و نمیتوانند qرباتی که از سال گذشته تا به امروز به آنها وارد شده است را تحمل کنند از اینرو زمان آن رسیده که در این زمینه تصمیمات درست گرفته شود. تولیدکنندگان مایلاند که قیمت مرغ متعادل شود اما باید نهادهها و جوجه یک روزه با نرخ مصوب در اختیار آنها قرار بگیرد.
وی واردات جوجه را به زیان تولید داخلی دانست و افزود: سخنانی از این دست با شعار سال یعنی مهار تورم و رشد تولید مغایر است و واردات مرغ در واقع مهار تولید است و دولت از هر کجا که بخواهند مرغ وارد کنند بالاتر از نرخ تولید داخلی تمام میشود. امیدواریم سرپرست وزارت کشاورزی به این نتیجه برسد ک تولیدکنندگان نقشی در قیمتگذاری ندارند و هیچ مرغداری برای تولیدش نمیتواند نرخ تعیین کنند و دلالها، بازاریان و … در این میان تاثیرگذارتر هستند.
نائب رییس اتحادیه مرغداران گوشتی تصریح کرد: قیمت واقعی مرغ با احتساب جوجه ۳۰ هزار تومانی و سویا ۲۸ هزار تومانی بالای ۸۰ هزار تومان تمام میشود ( البته مناطق کشور و ضریب تبدیل نیز در این میان موثر است) و مرغدار نمیتواند با نرخ مصوب کیلویی ۷۳ هزار تومان مرغ را عرضه کنند؛ اگر قولهایی که در این زمینه به تولیدکنندگان دادند عملیاتی شود باید منتظر نتایج آن در ۲ ماه آینده باشند.
وی با بیان اینکه باید علت کمبود مرغ در بازار ریشهیابی شود، گفت: باید تولید استمرار داشته باشد؛ فرض را بگیرید که مرغدار با تعزیر و بگیر و به بند مجبور شود که ۲ ماه مرغ را با نرخ مصوب عرضه کند اما این مسئله تا چه زمانی میتواند ادامه داشته باشد؟ و آیا تولید با این روند ادامه خواهد داشت؟ گزارشهای میدانی حاکی از این مهم است که از سال گذشته تا به امروز ( بعد از حذف ارز ترجیحی) تعداد قابل توجهی از تولیدکنندگان بزرگ و کوچک از چرخه تولید حذف شدند چراکه سرمایه در گردش و نقدینگی که به عنوان مردمیسازی یارانهها در اختیار آنها قرار دادند همان دور اول که جوجهریزی کردند برنگشت و تعطیلی آنها را به همراه داشت.