به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از تجارتنیوز، بازیگر اصلی بازار کنونی مسکن رکود است. مشاوران املاک فعال در بازار املاک تهران میگویند این روزها فروشنده کمابیش وجود دارد، اما خریداران کمی در بازار خواهان ملک هستند.
این کمبود تقاضا تا آنجا پیش رفته است که حتی برخی فروشندگان که مدتزمان کمتری به پول خود احتیاج دارند مجبور هستند روی قیمت دارایی خود تخفیف قائل شوند. آیا اکنون زمان مناسبی برای ورود به بازار مسکن چه از بعد مصرفی و چه از بعد سرمایهگذاری است؟
فهرست
بازار در رکود است؟
پیمان مولوی، اقتصاددان در این خصوص گفت: «در مورد رکود بحث مهمی وجود دارد؛ مثلا کسی که تا دیروز ۱۰ معامله ملکی انجام میداد و امروز این معاملات به سه عدد رسیده، میگوید بازار در رکود فرو رفته است. واقعیت این است که متاسفانه آمار تحولات بانک مرکزی سانسور شده و دیگر منتشر نمیشود.»
او ادامه داد: «ولی بر اساس دادههای اجاره و رشد اجاره، متوسط قیمت مسکن در تهران از ۴۸ میلیون تومان در آذرماه ۱۴۰۱ اکنون به بیش از ۶۵ میلیون تومان رسیده است. این مبلغ همراه با نرخ بهره حقیقی شدیدا منفی است و من تصوری از فرو رفتن ملک در رکود ندارم مگر اینکه تورم کنترل شود یا نرخ بهره بالا برود.»
کسانی که خانه ندارند برای ورود به بازار اقدام کنند؟
مولوی در مورد زمان مناسب برای ورود به بازار مسکن توضیح داد: «توصیه من به افرادی که خانه ندارند این است که هر چه سریعتر اقدام کنند و هر جایی هم توانستد خرید خود را انجام دهند و توجهی به شایعات در مورد شکست قیمت نداشته باشند؛ این اخبار جو روانی است. متاسفانه در بازار املاک حتی هنگامی که وارد رکود میشود پایین آمدن قیمت به علت ماهیت این بازار تا حد زیادی ممکن نیست.»
او در این مورد افزود: «افرادی که یک خانه دارند و حالا به فکر سرمایهگذاری هستند خرید ملک با دید درآمدی توصیه میشود. یعنی خانهای بخرند که ممر درآمدی از جانب اجاره داشته باشند. کسانی که بیش از یک خانه دارند نیز توصیه میشود خانهای خارج از کشور تهیه کنند که متنوعسازی دارایی خود را انجام داده باشند.»
رشد دلاری مسکن تا پایان سال
این اقتصاددان همچنین در خصوص رشد دلاری در بازار مسکن بیان کرد: «رشد دلاری بازار املاک در پایان سال ۱۴۰۲ با همین روندی که پیش میرود کمتر از باقی بازارها نخواهد بود و بازدهی آن مثل بازار دلار و طلا در حرکت است. بنابراین خرید خانه برای کسانی که خانه ندارند و دریافت وام از هر طریقی برای آنها توصیه میشود.
بازار در رکود باقی میماند؟
عبدالله مشکانی، کارشناس اقتصادی نیز در این مورد گفت: «بازار مسکن از زمستان سال گذشته نسبت به بازار ارز جلو افتاد و به همین دلیل اکنون در رکود فرورفته است. این بازار اکنون یا باید خود را به بازار ارز برساند یا فعلا ۶ ماه تا یک سال در رکود باقی بماند تا قیمتها همسان شود و در آن هنگام بتواند رشد بعدی خود را تجربه کند.»
او ادامه داد: «اکنون بازار در رکود قرار دارد و معمولا کسانی که میخواهند ملک خریداری کنند در همین رکود میتوانند با جستجو در بازار ،ملکهای زیر قیمت پیدا کنند. زیرا اکنون کسی که ملکی ساخته است باید آن را با حداقل سود بفروشد؛ البته برخی مناطق وجود دارد که سود آنها زیاد است، ولی بعضی مناطق به دلیل آن که هزینههای ساخت به تدریج در حال بالا آمدن است در حال فروش با حداقل سود هستند.»
مشکانی همچنین گفت: «خارج از این مورد اگر اتفاق خاصی در اقتصاد کشور نیفتد احتمالا ۶ ماه تا یک سال بازار در رکود قرار داشته باشد.»
در مجموع کارشناسان معتقدند با توجه به کاهش نسبی قیمتها و اشتیاق صاحبان ملک برای فروش واحدهای مسکونی، اکنون زمان خوبی برای ورود به بازار مسکن محسوب میشود.
از سوی دیگر ابهام در چشمانداز بازار املاک باعث میشود وضعیت کنونی که قیمتها به دلیل رکود کاهشی شدهاند ورود به بازار را از بعد سرمایهگذاری در شرایط مساعدی قرار دهد.