به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرانجمن، برخی کارشناسان معتقد اند که خرید و فروش خانه در ماه های صفر و محرم متوقف شده و رکود ماه های مناسبتی ملاکی برای تحلیل آینده آن نیست اما بعضی از آنها نیز این موضوع را تکذیب کرده و از ادامه روند رکود تا پاییز سال بعد خبر میدهند.
آنچه که میتوان از وضعیت فعلی بازار مسکن استنباط کرد آن است که انتظارات کاهشی در بازار ایجاد شده و به همین دلیل عرضه از تقاضا بیشتر شده که البته این رشد عرضه به معنای افزایش فروشندگان نبوده بلکه مرتبط با کاهش تعداد خریداران شده و چرخه عرضه و تقاضا در بازار را به هم ریخته است.
بهزاد رادان؛ کارشناسان حوزه مسکن، در خصوص اوضاع فعلی بازار مسکن در تبریز میگوید: نیاز اولیه هر انسان پوشاک، خوراک و مسکن است که هیچگونه وضعیت اقتصادی، سیاسی و یا هر گزینه ای دیگر که وجود داشته باشد نمیتواند دلیلی برای عدم ضروریت نیاز انسان به این سه گزینه باشد و او را از تامین این خواسته ها باز دارد.
وی اضافه کرد: هر فردی برای زنده ماندن به خوراک و برای استراحت به یک مکان نیاز دارد. هر چند که در سال های اخیر در حوزه مسکن جنبه سرمایه گذاری افزایش یافته اما قشری که به عنوان اجاره از مسکن استفاده میکند خود به خود تاثیرش را بر روی سرمایه گذاران میگذارد.
وی در خصوص وضعیت فعلی قیمت ها در بازار مسکن تبریز بیان کرد: مسکن نسبت به دیگر حوزه های سرمایه گذاری رشد چندانی نداشته و همانند دیگر بازارها در رکود مطلق قرار گرفته، اما خوشبختانه نوسان بازار مسکن نسبت به دیگر حوزه های سرمایه گذاری کم بوده و دارای حباب نیست. به نظر میرسد که این رکود تا مهرماه سال ۱۴۰۳ ادامه دار باشد و افزایش چندانی در قیمت ها به وجود نیاید.
رادان درخصوص تاثیر قیمت بر عرضه و تقاضا اظهار کرد: نزدیک هزار نهاد و مصالح ساختمانی برای ساخت صفر تا صد یک مسکن نیاز است که قابل سکونت باشد؛ که قیمت تک به تک هر یک از این مصالح بخصوص آهن و بتن که بیشترین استفاده را در ساخت و ساز داراست در حال حاضر قیمت کاهشی نداشته و ارزان نشده بلکه ثابت مانده که این موضوع از دو جهت منفی ارزیابی میشود، اینکه به دلیل پیشران بودن بخش مسکن رکود آن برای شرایط عمومی اقتصادی اتفاق چندان خوبی نیست و از جهت درون بخشی نیز کاهش تولید مسکن ممکن است اثرات سوئی را در میان مدت ایجاد کند.
وی افزود: از طرفی توقف معاملات میتواند ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار دهد. بعضی افراد منتطر هستند که قیمت مسکن کاهش پیدا کند زیرا میگویند که اگر خریدار نباشد قیمت فروش هم کاهش پیدا میکند و صاحب خانه مجبور است که مسکن خود را به قیمت ارزان به فروش برساند، اما باید در نظر گرفت که این فروش تنها به ملک او شامل شده و هیچگونه نمیتواند قیمت ها را کاهش دهد و بر این اساس رکود حاکم در بازار مسکن نمیتواند به تنهایی موجب کاهش قیمت شود.
وی با بیان اینکه اجاره مسکن، از قیمت ملک تاثیر برمیدارد گفت: بعضی افراد مشاور املاک را گناهکار میدانند که آن ها باعث گرانی شده اند، در حالی که مشاور املاک فقط خرید و فروش کننده ملک است. باید در نظر داشت که قیمت ملک برگرفته از مصالح ساختمانی است که برای ساختمان استفاده شده که این موضوع در رده تولید ملی، مربوط به اقتصاد کلان است و مشاور نمیتواند تاثیری بر روی قیمت آهن و بتن داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: نظرات بیشتر افراد این است که ملک گران شده و ربطی به اجاره ندارد و اجاره باید ارزان باشد، بر اساس اعلام دولت هر صاحبخانه اجازه افزایش ۲۵ درصدی هزینه ها را در سال جدید دارد. اما وقتی که تروم جامعه بالای ۱۰۰ الی ۲۰۰درصد باشد در ملک چگونه میتواند قیمت ها کاهش پیدا کند و ۲۵ درصد آن افزایش داشته باشد؟