به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از تسنیم، بازار بزرگ تبریز، بزرگترین بازار تاریخی سرپوشیده جهان است که با بیش از یک کیلومتر مربع وسعت، در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده است.
این بازار با داشتن حدود ۵۵۰۰ باب حجره، مغازه و فروشگاه، یکی از مهمترین مراکز داد و ستد در تبریز و آذربایجان شرقی است که طبق رسوم درست یا غلط، در ایام تعطیلات نوروز همواره تعطیل است و رفت و آمد خاصی در این بازار دیده نمیشود.
اما امسال که پس از تعطیلات عید، بازار تبریز بازگشایی شد و یک هفته تا ده روز، بیشتر فعالیت نداشت که کرونا با جولان در کشور، همه بازارها را به تعطیلی کشاند و این تعطیلیها تا پایان این هفته و سوم اردیبهشت هم تداوم خواهد یافت، به عبارتی در یک ماهه فروردین، بیش از سه هفته تعطیل است.
به غیر از بازار تبریز، سایر مشاغل و کسبه هم در پاساژها و بازارهای دیگر چنین شرایطی را تجربه میکنند، شرایطی که اغلب کسبه را گرفتار کرده و معیشت و اقتصاد آنها را دچار چالش کرده است، در این میان، کسبهای که در مکان استیجاری فعالیت دارند و در ماه چندین میلیون اجاره پرداخت خواهند کرد، بیش از سایرین در این شرایط پیچیده، گرفتار شدهاند.
این گرفتاری بازار و بازاریان و معیشت مردم، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، دو عامل عمده دارد، یکی اینکه دولت در ایامی که باید سفرها و ترددها را کنترل میکرده، نکرد و دوم، دود بی توجهی مردم در عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و رفتن به مسافرتها به چشم اقتصاد این مردم رفته است و بازاریانی که ناخواسته در این شرایط گرفتار شدهاند.
از سوی دیگر دولت هم بدون مشوق، بخشودگی، تخفیف یا جبرانی خاصی، تعطیلی را بر بازار و بازاریان تحمیل کرده و به همین دلیل شاهد اجرای ناقص محدودیتها در روزهای گذشته بودیم.
دولت در زمینه مالیات، عوارض، چکهای برگشتی و غیره بازاریان هم باید پاسخی به مردم داشته باشد و در این زمینه اقتصاد و معیشت بازاریان را مورد توجه قرار دهد اما با بی توجهی به این موضوع و تحمیل یکسویه محدودیتها، شاهد باز بودن کسبه و مشاغل گروه دو، سه و چهار هستیم لذا اعمال این قوانین، تأثیر خاصی در کاهش مبتلایان به کرونا نخواهد داشت و همچنان تعدادی از مردم هم در خیابانها به دنبال حل نیازهای خود سرگردان هستند.
دولت باید حرف این مردم را بشنود و راهکاری برای حل مشکلات این قشر داشته باشد تا محدودیتها، با همراهی و همکاری بیشتری تداوم یابد، اینکه صف مرغ، صف روغن و… همچنان با بی تدبیریها تداوم دارد اما از مردم بخواهیم که در خانه بمانند، تناقض شدیدی است که دولت پاسخگوی آن باید باشد.
همه نکته و طنز ماجرا اینجاست که تعطیلی ۱۰ روزه اخیر به این دلیل است که در تعطیلی ۱۰ روزه نوروز، تعطیل نکردیم و امروز مجبور به تحمل عواقب این تصمیم و بی تدبیری هستیم.
در نهایت اینکه، دولت میتواند در روزهای آینده نسبت به اعمال برخی بخشودگیها و معافیتهای حقوق دولتی از قبیل مالیات و… برای روزهای تعطیلی فروردین اقدام کند تا بخشی از مشکلات و چالشهای اصناف و کسبه در این زمینه برطرف شود.
بخشهای دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی مانند شهرداریها و حتی اوقاف هم میتوانند تدبیری برای تخفیف یا بخشودگی اجاره مستاجرین املاک خود بیاندیشند و مثل سال گذشته در این حوزه، اقدامات عملیاتی انجام دهند که در این زمینه بنیاد مستضعفان پیشتاز بوده و بخشودگی اجاره را در ابتدای این محدودیتها اعلام کرد تا دغدغه مستاجران خود را کاهش دهد.