به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از دیلی صباح وزیر دفاع اسرائیل ، دامنه ضدحمله اسرائیل را چنین توصیف کرد: «همه چیز قطع خواهد شد – برق. آب، غذا و بدون سوخت. ما با حیواناتی شبیه انسان میجنگیم و طبق آن عمل خواهیم کرد.»
این اظهارات نشان میدهد که همه گزینهها، از جمله حمله زمینی، روی میز باقی میمانند و «جنگ» به غزه محدود نخواهد شد. حمله روز شنبه ممکن است برای دستگاه امنیتی اسرائیل غافلگیرکننده باشد، اما هرکسی که چشم بر سیاست سختگیرانه فزاینده این کشور در قبال فلسطین، بیت المقدس و الاقصی در سال های اخیر داشته باشد، پیش از این یک بحران بزرگ را پیش بینی کرده بود.
اسرائیل بیش از دیگران از جنگ های داخلی و کودتاهای نظامی در خاورمیانه و شمال آفریقا در پی شورش های اعراب سود برد.
دولتهای نتانیاهو با بهرهگیری از کاهش سطح توجه به مسئله فلسطین، راهحل دو کشور را کاملاً کنار گذاشتند.
علاوه بر این، ایالات متحده اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به رسمیت شناخت و نتانیاهو را تشویق کرد تا توافق نامه ابراهیم را با کشورهای عربی امضا کند و سیاست جناح راست افراطی در قبال غزه و کرانه باختری را دو چندان کند.
اسرائیل با محاصره غزه، شهرک های خود را در کرانه باختری گسترش داد و اقداماتی را برای تغییر وضعیت بیت المقدس و الاقصی انجام داد. سرانجام، خشونت روزمره که اغلب نادیده گرفته می شد و متعصبان یهودی، فلسطینی ها را در معرض آن قرار می دادند، در عملیات سیل الاقصی به اوج خود رسید.
در این میان تحلیلگران بر تواناییهای نظامی حماس، کاستیهای تشکیلات اطلاعاتی اسرائیل، تنشهای سیاسی میان نهادهای امنیتی، اعتراضات مخالفان و ناکارآمدی گنبد آهنین تاکید کردند.
تشدید شرایط اخیر همزمان با مذاکرات عادی سازی بین اسرائیل و عربستان سعودی نیز به درستی مورد توجه قرار گرفت. باز هم، ناظران بر اهمیت دریافت کمک حماس از ایران – جایی که اسرائیل ترورهایی انجام می دهد – تاکید کردند.
به نظر می آید که حمله غیرقابل پیش بینی حماس در خدمت منافع استراتژیک ایران است. باید از خود پرسید که آیا تهرانی که به حملات اسرائیل در ایران و سوریه با سکوت پاسخ داد، از غزه حرکت کرد؟
پاسخ به این سوال همچنان نامشخص است.
حتی اگر بخواهیم به این سوال پاسخ مثبت بدهیم، برای نادیده گرفتن عاملیت فلسطینی ها و ماهیت غیرقابل تحمل اشغالگری اسرائیل کافی نیست.
بنابراین مشخص شده است که تا زمانی که یک کشور فلسطینی با پایتختی اورشلیم شرقی تشکیل نشود، درگیری پایان نخواهد یافت.
دوران پس از شورش های اعراب اکنون به پایان رسیده است.
فلسطین، بیت المقدس و الاقصی در آینده مورد توجه بیشتری قرار خواهند گرفت.
هنوز زود است که بگوییم این درگیری به کجا می رسد. با این حال، اگر اسرائیل بخواهد همان طور که نتانیاهو در ابتدا گفته بود ایران و نیروهای نیابتی آن را هدف قرار دهد، ممکن است خشونت در سراسر منطقه گسترش یابد و موج جدیدی از تلاطم ایجاد کند.
بر کسی پوشیده نیست که اسرائیل پاسخی سخت به حمله روز شنبه خواهد داد. آنچه ما نمی دانیم این است که ایران به حمله ای علیه خود یا گروه های نیابتی اش – از جمله حزب الله – چگونه پاسخ خواهد داد.
ماهیت ضدحمله اسراییل و نحوه واکنش دیگران تعیین کننده ظهور خاورمیانه جدیدی است.
اظهارات اولیه احتمال وقوع یک درگیری بسیار خشونت آمیز و گسترده را برجسته می کند.
در این میان رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه ، برای متوقف کردن دوره جدید درگیریها در خاورمیانه، از همه طرفها خواسته آرامش خود را حفظ کنند و به دیپلماتهای ترکیه دستور داد وارد عمل شوند.