• امروز : شنبه - ۷ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 28 September - 2024
4

زمان تورم تک‌رقمی ترکیه

  • کد خبر : 128146
  • 29 آذر 1402 - 18:00
زمان تورم تک‌رقمی ترکیه
اولین مصاحبه رسمی با رئیس کل بانک مرکزی ترکیه از تصمیم سیاستگذار پولی برای تداوم سیاست‌های انقباضی حکایت دارد. به گفته حفیظه ارکان، نرخ تورم ترکیه در پایان سال جاری حدود ۶۵درصد خواهد بود و سه سال دیگر تک‌رقمی خواهد شد.

یازاکو؛ منصور بیطرف – بالاخره بعد از تقریبا ۶ماه از انتصاب حفیظه ارکان به ریاست کلی بانک مرکزی ترکیه او در گفت‌وگو با یک رسانه حامی دولت از سیاست‌های خود سخن گفت و آینده آن را هم تا اندازه‌ای تشریح کرد. حفیظه ارکان ۴۴ساله اظهار کرد که سیاست انقباضی پولی ترکیه کماکان ادامه خواهد داشت و کمربندها را باید سفت‌تر بست. او گفت که شاید سه سال دیگر نرخ تورم ترکیه تک‌رقمی شود.

 

نرخ تورم ترکیه از حدود سه‌سال پیش با دستکاری که دولت قبلی اردوغان در نرخ بهره کرد و آن را تک‌رقمی کردند، شروع به افزایش کرد و به بیش از ۸۰درصد رسید. اردوغان که در انتخابات ریاست‌جمهوری ماه ژوئن دوباره برنده شد، این‌بار حفیظه ارکان را از آمریکا دعوت کرد تا اداره سیستم پولی را در دست بگیرد و مهم‌ترین ارکان اقتصادی کشور یعنی بانک مرکزی را در اختیار او گذاشت. ارکان که تحصیلکرده دانشگاه استنفورد و هاروارد است و در گلدمن‌ساکس کار می‌کرده در اولین اقدام کاری خود نرخ بهره را بالا برد و از ۸٫۵درصد آن را به ۴۰درصد رساند. اما با این حال او می‌گوید که نرخ تورم در پایان امسال حول و حوش ۶۵درصد خواهد بود و شاید در سال۲۰۲۵ به بازه ۱۴درصدی برسد و شاید در سال۲۰۲۶ آن تک رقمی شود.

اقتصاد ترکیه که جزو ۲۰اقتصاد برتر کشور جهان است در حال حاضر با نرخ رشد ۱۰درصدی تولید ناخالص داخلی مواجه است که یکی از بالاترین نرخ‌های رشد تولید جهان را دارد. میزان تولید نااخالص داخلی این کشور در سال۲۰۲۲ معادل ۹۰۵میلیارد دلار بوده است. اما همه اینها در کنار تورم حدود ۶۵درصدی باعث شده است که این اقتصاد کماکان آسیب‌پذیر باشد؛ به‌طوری‌که موسسه رتبه بندی اعتباری مودیز رتبه اعتباری آن را در ماه دسامبر معادل «بی۳» قرار داد و نسبت به رتبه قبلی تعدیل نکرد. انتظاری که ترکیه داشت این بود که این رتبه را یک عدد بالاتر ببرد.  اما ارکان در گفت‌وگو با سردبیر حریت، احمت هاکان، نکات جالبی را نه تنها درباره اقتصاد بلکه حتی زندگی خودش هم مطرح کرد. او برای مثال گفت که به خاطر اجاره‌بهای بالای خانه در استانبول هنوز با والدینش زندگی می‌کند و حتی این نکته را به طنز مطرح کرد که مگر استانبول، منهتن است که این‌قدر اجاره‌ها بالا است؟ او گفت که به هر حال زمان می‌برد تا نرخ اجاره‌بها به پایین‌تر از تورم برسد. در حال حاضر نرخ رشد اجاره‌بها نسبت به سال گذشته تقرییا ۱۰۰ درصد است.

وی گفت زمانی که اداره بانک مرکزی را در دست گرفته بود، حتی یک توزیع مناسبی که تورم را مد نظر قرار داده باشد نبود چه برسد به آنکه انتظارات (تورمی) را لگام بزنیم. در همه جا انتظارات (تورمی) وجود داشت. به نظر می‌آید که او این توصیه مرحوم کمال درویش را آویزه گوش خود کرده که پیش از آنکه به گفته مقامات گوش دهد به روایت‌های مردم بپردازد. اصل ماجرا در میان مردم است. برای همین هم هست که رئیس کل بانک مرکزی ترکیه –آن‌طور که خودش گفته است– شخصا بازار را رصد می‌کند و گفته است که قیمت‌های سیب‌زمینی، گوشت قرمز و شیر را پیگیری می‌کند و معتقد است که نان، شیر و سوخت بیشترین اثر را در اقتصاد ترکیه بر نرخ تورم می‌گذارند.

 

او می‌گوید که افزایش قیمت در گروه‌های خدماتی مانند حمل‌ونقل و نیز غذا تا پایان سال۲۰۲۴ پایین خواهد آمد. در برخی از گروه‌های دیگر مانند اجاره‌بها و تحصیلات این کاهش کمی کندتر خواهد بود. اما برای یک رئیس کل مهم‌ترین سوال جدا از نرخ تورم، نرخ بهره است. این نرخ چه زمانی پایین می‌آید ؟ سوالی بود که از حفیظه ارکان پرسیده شد و او گفت که هنوز زود است در این‌باره حرفی بزنیم. او آمار جالبی هم از میزان پس‌انداز ملی کشور در زمانی که سکان بانک مرکزی را در دست گرفت، داد. او گفت: زمانی که رسیدیم نرخ پس‌انداز ملی زیر ۳۰درصد بود. ولی الان وضعیت چطور است؟ از نگاه اولین رئیس کل زن بانک مرکزی ترکیه وضعیت رو به بهبود است. او می‌گوید در چهار هفته گذشته از سمت سرمایه‌گذاران خارجی تقاضای زیادی برای لیر ترکیه بود؛ به‌ویژه از سوی آمریکا. به گفته او یکی از سرمایه‌گذاران ۱٫۵میلیارد دلار اوراق قرضه ترکیه خرید.

ارکان معتقد است که حمایت از سیاست‌ها مهم‌ترین اصل کاری است. او گفته است که در دوره گذار حمایت خیلی مهم است هم برای صادرکنندگان و هم برای سرمایه‌گذاران به‌طوری‌که هزینه‌های تمام سهامداران، جامعه و ملت به حداقل کاهش یابد.  از دخالت بانک مرکزی در بازار ارز پرسیده شد. آیا واقعا بانک مرکزی ترکیه در بازار ارز مداخله می‌کند؟ ارکان به‌شدت آن را رد کرد و گفت اگر مداخله می‌کنیم پس چرا ذخایر ارزی‌مان افزایش می‌یابد. پاسخی که قانع‌کننده است. در زمانی که ارکان وارد بانک مرکزی شد، میزان ذخایر ارزی ترکیه حدود ۵۸میلیارد دلار بود که الان بالغ بر ۹۵میلیارد دلار است.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=128146

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});