یازاکو، امین طبقچی_ شاخص بورس در هفته گذشته، در ادامه روند نزولی و رکود ۷ روزه خود، از محدوده بالای نیمه کانال ۲.۱ میلیونی، به نیمه پایینی کانال افت کرد.
در مجموع روزهای هفته گذشته، ۳۰۹۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد که نسبت به هفته پیشین، رشد ۲۶۶ درصدی داشته است.
کارشناسان انتظارات منفی را یکی از عوامل خروج سرمایه و کاهش قیمتها میدانند. اما برخی معتقدند بسیاری از سهامداران حتی با وجود زیان ترجیح میدهند از بازار سهام خارج شوند و به سرمایهگذاری در بازارهای موازی روی بیاورند. در نتیجه رفتار سهامداران واکنشی به ریسکهای فزاینده بازار سهام است.
اخبار سیاسی منفی، علیالخصوص در حوزه سیاست خارجی، چشمانداز فعالان اقتصادی را منفی کرده و سرمایهگذاران را به داراییهای کمریسکتر متمایل کرده است.
همچنین کمبود انرژی صنایع، سیاستگذاری نامتوازن دولت و مداخلات قیمتی غیرکارشناسی و غیراصولی، بازار سرمایه را به بازیچه گرفته است.
دولت با وجود اعلام اینکه اولویت نخست خود، «مردم و بازار سرمایه» است، اکنون برای تأمین کسری بودجه، انواع و اقسام مالیاتها را تعیین کرده و نرخ خوراک پتروشیمیها را گران کرده است و این موضوع سبب کاهش سود شرکتهای بورسی شده است.
کنترل و رکودی که از بیرون از بازار به آن تحمیل شده است عامل پررنگی است. سیاستهای انقباضی بانک مرکزی برای کنترل تورم در اقتصاد سبب توقف بازارها شده است. نرخهای سود بدون ریسک اینک در سطوح ۳۰ درصدی قرار گرفته است و این مساله نرخ قیمت بر سودهای تحلیلی بازار را کاهش میدهد.
به دلیل اینکه برخلاف اقتصادهای غربی، رشد بورس ایران عمدتاً تورمی و نه توسعهای است، متغیر نرخ ارز و نرخ سود تاثیر به سزایی در تحریک بازار دارد. لذا تا زمانی که رشد خاصی در این متغیر یعنی نرخ ارز و کاهشی در نرخ سود بانکی رخ ندهد بعید است شاهد حرکت جدی بازار باشیم. اما به دلیل در پیش بودن انتخابات مجلس به نظر میرسد این سیاست کنترلی تا پایان سال نیز ادامه داشته باشد. حتی این سیاستهای کنترلی ممکن است تا پایان دوره اول ریاست جمهوری فعلی نیز تداوم داشته باشد.
از سویی بازار سرمایه فعلا نسبت به بقیه بازارها، از تورم نرخ دلار عقب است. به نظر میرسد اگر تنشها فروکش کند، پالس مثبتی به بازار تزریق شود.
همچنین در نیمه اول سال جدید، مجامع را داریم که این مسئله با توجه به قیمتهای سهام، پالس مثبتی است.
تجدید ارزیابی، موضوعی داغ در محافل بورسی است، اما تجدید ارزیابی، نقدینگی خاصی را وارد شرکت نمیکند. به این دلیل که هلدینگها تمایلی برای اجرای آن ندارند. خصوصاً تجدید ارزیابی اگر از داراییهای استهلاکپذیر باشد، کاهنده سود است. بنابراین تا زمانی که تجدید ارزیابی اجباری نشود این متغیر نمیتواند بازار را با سرعت چندانی رشد دهد.
اما واضح است تجدید ارزیابی میتواند داراییها و ترازنامهها را به روز کند. مشکلات و تداخل قوانین و مالیاتی نیز دیگر سنگهای پیش پای تجدید ارزیابی است که لازم است برطرف شود.
اگر نگاهی کلی به پارامترهای تاثیرگذار و متغیرهای تعیینکننده بازار سرمایه داشته باشیم، میتوان نتیجه گرفت کرد که در هفته پیش رو نیز باید انتظار ارزش معاملات نه چندان بالا و به احتمال فراوان همچنان کمتر از میانگین را داشته باشیم و پیشبینی وضعیتی کاملا متعادل و با نوسانات محدود مثبت را داشته باشیم.