به گزارش پایگاه خبری یازاکو، رامین جمشیدی روز چهارشنبه افزود: سرشماری بهاره قرقاول مطابق دستورالعمل سازمانی و به روش مشاهده مستقیم و آوا در زیستگاههای نوار مرزی شمال استان در حال انجام است و تراکم نسبی جمعیت این گونه پرنده با بررسی دقیق هر یک از مناطق و زیستگاهها برآورد خواهد شد.
وی با بیان اینکه سرشماری بهاره قرقاول تا پایان اردیبهشت ماه ادامه خواهد یافت، اظهار کرد: سرشماری قرقاول همه ساله در ۲ مرحله، ابتدا در فصل بهار بر اساس ثبت صدا و مشاهده مستقیم و زمانی که جنس نر شروع به آوازخوانی در زیستگاه میکند و بار دوم در فصل پاییز بعد از برداشت محصولات کشاورزی و با توجه به پوشش مناسب گیاهی منطقه، از طریق مشاهده مستقیم انجام میشود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان اردبیل بیان کرد: همه ساله با فرا رسیدن فصل بهار، آوای قلمرو طلبی و جفت یابی قرقاولها در زیستگاههای حاشیه رودخانه ارس، بالهارود و سایر زیستگاههای شمال استان طنینانداز میشود که نشان از آغاز چرخهای زیستی در جفتیابی و تولید مثل این پرنده زیبا است.
وی هدف از این سرشماری را ارزیابی وضعیت زیستی، برآورد جمعیت، تعیین ترکیب جنسیتی پرنده قرقاول، آگاهی از وضعیت زیستگاه و چگونگی پراکنش آنها، اطلاع از زاد و ولد این گونه و مقایسه آمار جمعیتی نسبت به سالهای قبل در بیش از ۲۰ زیستگاه مناطق شکار ممنوع شمال استان از جمله شهرستانهای اصلاندوز، گرمی، بیلهسوار و پارسآباد ذکر کرد.
جمشیدی با بیان اینکه پارسال حدود ۵۷۳ طاقه قرقاول در زیستگاههای شمال استان اردبیل سرشماری شد، اضافه کرد: قرقاول ایرانی با توجه به ویژگیهای زیستی و اکولوژیک جز خالصترین نژادهای قرقاول جهان محسوب میشود و از نظر ذخیره ژنتیکی از ارزش بینالمللی و ملی خاصی برخوردار است.
به گفته معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان اردبیل، با همکاری مردم و اقدامات انجام شده در سالهای گذشته، جمعیت این پرنده رو به بهبود است.
وی استفاده از سموم دفع آفات نباتی، شکار غیرمجاز، از بین رفتن زیستگاههای پراکنش این گونه به دلیل زیر کشت رفتن زمینها، سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی و آتشسوزی در زیستگاهها را از جمله مهمترین عوامل تهدید این پرنده زیبا برشمرد و ادامه داد: برای حفاظت و حراست از این گونه ارزشمند برنامهریزیهای لازم انجام شده است.