• امروز : شنبه - ۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 23 November - 2024
2
رسانه مستقل و قدرتمند؛ ضرورتی اساسی برای مبارزه با فساد فراگیر و تقویت مشارکت حداکثری

نامه‌ی سرگشاده‌ی جمعی از روزنامه‌نگاران مستقل به دولت چهاردهم برای بازسازی و توسعه رسانه در ایران

  • کد خبر : 150101
  • 08 مرداد 1403 - 10:01
نامه‌ی سرگشاده‌ی جمعی از روزنامه‌نگاران مستقل به دولت چهاردهم برای بازسازی و توسعه رسانه در ایران
یازاکو - ما جمعی از فعالان عرصه‌ی رسانه که به هیچ گروه و دسته ای وابسته نیستیم و به کارکرد بی بدیل رسانه، باور راسخ داریم، آمادگی خود را برای مشارکت در تدوین برنامه‌ای کارشناسانه جهت کمک به دولت چهاردهم در این زمینه و بر اساس مسئولیت اجتماعی خویش، اعلام می‌کنیم و چنانچه مقدور باشد، همه همت‌مان را برای کمک و همکاری صرف خواهیم کرد. در غیر این صورت، تاریخ گواهی خواهد داد که این جمع، به دور از عافیت اندیشی‌های رایج، همه توان خود را برای بازسازی و بهسازی شرایط پای کار آوردند، ولی به هر دلیلی، نشد!

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، 

چنان‌که می‌دانیم، آقای دکتر پزشکیان در کارزار انتخاباتی چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، خود را باورمندِ نگرشی معرفی کرد که بدون در نظر گرفتن قومیت، مذهب و جغرافیای زیست ایرانیان، به حقوق اساسی ملت، از جمله آزادی‌های اساسی همه آنان، پایبند است. پزشکیان از عدالت به عنوان کلیدواژه دیدگاه خود بهره گرفت و خود را متعهد به اجرای عدالت معرفی کرد.

رئیس جمهور منتخب، به کرات خود را در ردیف مردم نشاند و از اطرافیانش خواست تا متفاوت و ممتاز بودن را به او القا نکنند. او خود را تابع خرد جمعی دانست و تصریح کرد که “من باید از کارشناسان تبعیت کنم، نه آنان از من ” و به‌درستی تاکید کرد که یک برنامه خوب، برآیند مشارکت حداکثری کارشناسان و نخبگان است که از بطن سازمان‌ها، نهادهای دولتی و تشکل‌های مردم‌نهاد برمی‌خیزد و امکان تصمیمسازی، تصمیمگیری و اجرای عقلانی و رضایت بخش را فراهم می‌کند. پزشکیان، ضمن سخنانش همچنین به نقد معیارمند و مسئولانه رویِ خوش نشان داد و از قرار گرفتن در معرض این مفهوم اساسی و مهم، استقبال کرد.

اکنون با توجه به آنچه گفته‌شد و پزشکیان نیز گردن و شرافتش را در گروی انجام آن گذاشته، مناسب است، فعالان و دلسوزان رسانه‌ای، نه از سر خوش‌بینی و ساده‌لوحی بلکه از سر احساسِ مسئولیت اجتماعی، هر فرصتی برای فاصله گرفتن از کژی‌ها و کوتاهی‌ها را غنیمت شمارند و برای بهبود وضع رسانه و کارکرد آن، تمام توان خود را به کار گیرند.

می‌دانیم که رسانه را رکن چهارم دموکراسی خوانده‌اند؛ مفهومی تامل بر‌انگیز و عمیق که اغلب از ناحیه کسانی که منافعشان به حیاط خلوت وابسته است، نادیده گرفته می‌شود؛ اما واقعیت روشن این است که در دنیای سردرگم و مشحون از آگاهی‌های درست و کاذب، در کنار ارکان سه‌گانه حکمرانی، «رسانه‌های جمعی» یک رکن اساسی و ضروری است تا در مواقع مهم و مقتضی، به شفاف‌سازی ذهن و زبان جامعه، یاری برساند.

رسانه در صورت مستقل بودن از قدرت و در شرایط تکثر، علاوه بر اینکه خود را تعدیل و مسیر رشد را طی می کند، به تعادل و رشد و توسعه سایر ارکان حمکرانی نیز کمک شایانی می‌رساند و با توسعه پاسخگویی و مسئولیتپذیری، فسادپذیری و انحطاطِ بخش‌ها و اجزای مختلف جامعه، از جمله نهادها و سازمان‌های حکومتی را تحت کنترل افکار عمومی در می‌آورد.

رئیس جمهور محترم می‌داند، در ایران عزیز، برای بهره‌مندسازی جامعه از رسانه و عواید بی‌شمار آن، باید دولت پیشقدم شود. دولتی که انتخاب و باور کند که می‌توان و باید بیرون از پستو کار کرد. دولتی که برای خدمت هر چه بیشتر روی کار آمده و دولت را برای تصاحب قدرت، اشغال نکرده باشد. دولتی که مردم و افکار عمومی را صادقانه قبول کند و در حساب و کتاب خود، بدان اعتقاد داشته‌باشد، نه تفکری که حسب ضرورت و مصحلت، مردم را فهیم و باشعور بشمارد و رای مردم را صرفا در وقت نیاز و خطر، دست‌مایه مانایی خود کند و در غیر آن، خود را دانای کل و محیط بر مسائل مختلف زندگی مردم بداند.

نیک می‌دانیم که طی چهل و چند سال اخیر، جز در مقاطعی کوتاه که رسانه‌ها رو به رشد نهادند، شرایط رویش، رشد و نقش آفرینی آنها، روز به روز بدتر شد و مردم به‌نوعی شاهد ضعف وخاموشی تدریجی رسانه‌ی مستقل در ایران بودند.

سه گروه متاسفانه در پیدایش چنین وضعیتی نقش عمده داشته‌اند:

-۱ بخش‌هایی از حاکمیت که برای رسیدن به مطامع خود، حیاط خلوت را به اتاق شیشه ای ارجح دانسته و گمان کرده‌اند که رسانه، موی دماغ و مزاحم آنان است.

-۲ عده‌ای از اهالی رسانه که خاصیت و اهلیت کار در این عرصه را نداشته و شرافت خود و رسانه را قربانی نام و نان کرده‌اند.

-۳ کسانی که راه میانبر تملق و چاپلوسی را برای دستیابی به رشد کاذب خود برگزیدهاند و حتی اگر این انتخاب، در ازای یک واحد سود برای آنان، هزاران واحد خسارت به مردم و جامعه تحمیل کرده باشد، آن را دنبال کرده و در همه فرآیندهای مربوط به رسانه، از وضع قانون گرفته تا نظارت و قضاوت حضور منفی پررنگی داشته اند!

بر این اساس و نظر به مرور مختصر شرایط موجود، اگرچه اصلاح فضای تنفس رسانه در این کشور مظلوم نیازمند واکاوی زمینههای تاریخی و اجتماعی است اما وقت تنگ است و دولت باید با مشورت گرفتن از صاحب نظرانِ باشرف، خبره و مردمی، در کوتاه ترین زمان، نگاه به رسانه و رفتار با آن را تغییر دهد و به برنامه‌ای دقیق برسد. برای این منظور و با توجه به آنچه گفته شد، رسانه‌های مستقل را باید خودی دانست و بین رسانه‌ی‌ مستقل و ارگانی، تمایز قائل شد.

• نقد دلسوزانه را باید شجاعانه، به قیمت خوب خرید.

• آگاهانه و مسئولانه باید به کنش‌های متقابل درون رسانه، رسانه با جامعه و برهمکنش بین این مولفه‌ها، تن داد.

• باید به معجزه روشنگری رسانه ایمان آورد، زیرا هیچ دستگاه قضایی و اجرایی و هیچ نهاد ناصح و آمری نمی‌تواند در این زمینه جایگزین رسانه شود.

ناگفته پیداست و تاکید می‌شود که؛ فساد رسوخ و رسوب کرده در لایه های مختلف حاکمیت و اجتماع، تا فاسد کردن تمامیت جامعه ادامه خواهد یافت، مگر آنکه، با بهره مندی از رسانه‌های مستقل و قدرتمند، فضای جامعه تا بیشترین حد ممکن روشن؛ فساد میان افکار عمومی افشا، عمکلرد نهادهای مرتبط رصد و همه ارکان جامعه برای عاملان فساد، ناامن شود.

بر این اساس، ما جمعی از فعالان عرصه‌ی رسانه که به هیچ گروه و دسته ای وابسته نیستیم و به کارکرد بی بدیل رسانه، باور راسخ داریم، آمادگی خود را برای مشارکت در تدوین برنامه‌ای کارشناسانه جهت کمک به دولت چهاردهم در این زمینه و بر اساس مسئولیت اجتماعی خویش، اعلام می‌کنیم و چنانچه مقدور باشد، همه همت‌مان را برای کمک و همکاری صرف خواهیم کرد. در غیر این صورت، تاریخ گواهی خواهد داد که این جمع، به دور از عافیت اندیشی‌های رایج، همه توان خود را برای بازسازی و بهسازی شرایط پای کار آوردند، ولی به هر دلیلی، نشد!

اکنون، به منظور عبور از کلی‌گویی و پرداختن به موضوعات مبتلابه رسانه، با امید به موفقیت همه خدمت‌گزاران واقعی، اعتلای کشور و آسایش و عظمت مردم شریف ایران، در بند های زیر برخی مسائل مهم حوزه رسانه به اختصار مطرح می‌شود:

– متاسفانه شیوه فعلی تاسیس و راه اندازی رسانه در ایران، به راههای رایج در حکومت‌های اقتدارگرا شبیه است که هرگز شایسته فرهنگ و تمدن ایران و در شان مردم این سرزمین نیست. شرایط صدور پروانه رسانه در حال حاضر با آزاد اندیشی، آزادی بیان و به رسمیت شناختن جامعه چند صدایی، مغایرت دارد و در نتیجه رسانه‌های برخاسته از این نگاه تنگ، اجازه نمی دهد، صدای بخش کثیری از مردم شنیده شود. بنابراین اصلاح این بخش، ضروتی مهم است.

– طی دهه های اخیر، با حمایت نادرست و نسجیده از برخی رسانه‌ها (تخصیص یارانه و …) چند هزار رسانه عمدتا کوچک و غیرموثر در فهرست معاونت مطبوعاتی و خبرگزاری‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گنجانیده شده‌اند که بیشتر آنها جنبه‌ آمارسازی و مصرف گزارش‌دهی دارند. لذا روشن است که علاوه بر افزایش کمک به رسانه‌های مردمی و حرفه‌ای ، باید حمایت دولت از رسانه‌ها، اصلاح و مجدد ساماندهی شود.

– در بُعد نظارت بر عملکرد رسانه‌ها اعم از مطبوعات و خبرگزاری‌ها و به‌خصوص در شکل‌گیری هیاتهای نظارت، عمدتا به گونه‌ای عمل شده‌است که اشخاص همسو با دولت به این هیاتها راه یافته‌اند و در نتیجه، از این طیف ظاهرا متکثر، صرفا یک صدا شنیده شده‌است. در حالی که باید نمایندگان مردم در صنوف و اقشار مختلف به این هیات‌ها راه یابند و رای آنان مبین رای مردم باشد. به دیگر عبارت، هیات‌های نظارتی باید مردم‌محور باشند، نه حاکیمتمحور.

– چنان‌که در همه دنیا و از جمله در اسناد سازمان‌های بینالمللی، در فعالیت های حوزه رسانه، توجه به اخلاق حرفه‌ای گنجانده‌شده و مورد تاکید قرار گرفته‌است، باید به این مهم، در کشور ما نیز به مقدار بایسته و موثر توجه شود. رسانه در تراز ایران، دست‌کم از حیث اخلاق باید در منطقه از توسعه یافتگی و اعتباری درخور برخوردار باشد و با پایبندی به اصول اخلاقی و اصل شرافت حرفه‌ای، برای افکارعمومی قابل اعتماد باشد، تا بتواند شهروندان ایران را در کسب آگاهی و خردورزی بیشتر و پیرایش افکار و آگاهی‌های کاذب، یاری دهد.

صد البته، در حوزه‌ی آموزش، پژوهش، حقوق رسانه و امثال آن، مسایل مهمتر و بیشتری نیز هست که می‌تواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد ولی عجالتا به همین مختصر اکتفا می‌شود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=150101

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});