• امروز : پنج شنبه - ۱ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
3

معمای ۲۰ ساله مرکز تحقیقات فسیل شناسی ایران در مراغه درحال حل شدن است

  • کد خبر : 150631
  • 13 مرداد 1403 - 10:45
معمای ۲۰ ساله مرکز تحقیقات فسیل شناسی ایران در مراغه درحال حل شدن است
یازاکو - اثر طبیعی ملی فسیلی مراغه با حدود 10 هزار هکتار مشتمل بر آثار ارزشمند فسیلی مهره‌دار تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست بوده و پروژه موزه و مرکز تحقیقاتی آن از سال ۸۳ شروع، ولی به دلیل نبود اعتبارات متوقف شده بود، با تشکیل کارگروه راهبردی مرکزی در حفاظت محیط‌زیست آذربایجان‌شرقی و پیگیری‌های مستمر معاونت توسعه مدیریت اداره کل در سال‌جاری روند تکمیل پروژه سرعت گرفته است.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، شهنام اشتری، مدیرکل و معاون توسعه مدیریت حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با بازدید میدانی از روند اجرای عملیات های عمرانی در مرکز تحقیقات فسیل شناسی کشور در مراغه و پاسگاههای محیط بانی آغداش و مردق بر شتاب بخشی در روند عملیاتی این پروژه ها تاکید کرد.

وی با مثبت ارزیابی کردن آغاز طرح نیمه تمام عملیات ساخت مرکز فسیل شناسی کشور در مراغه، محوطه سازی و دیوار کشی پاسگاه محیط بانی آغداش با اعتبار ۱۶ میلیارد ریال در شهرستان بناب همچنین بهسازی پاسگاه محیط بانی مردق در شهرستان مراغه با توجه به تامین اعتبار لازم، خواستار سرعت بخشیدن به کارشد.

شهنام اشتری گفت: ساختمان مرکز ملی فسیل در مراغه هم اکنون با حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی با اختصاص اعتبار ۹۰ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ عملیات تکمیل پروژه نیمه تمام ساختمان مرکز ملی تحقیقاتی فسیلی مراغه از سر گرفته شده چرا که به دلیل نبود اعتبارات این پروژه متوقف شده بود که با تشکیل کارگروه راهبردی مرکزی در حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی و پیگیریهای مستمر معاونت توسعه مدیریت اداره کل در سالجاری روند تکمیل پروژه سرعت گرفته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی بیان کرد : مرکزطبیعی فسیلی مراغه یکی از منحصربه فردترین مراکز فسیلی در کشور و خاورمیانه بوده و این منطقه فسیلی می‌تواند ظرفیت مهمی بمنظور جذب گردشگر و رشد اقتصادی این شهرستان باشد.

وی تصریح کرد: این منطقه با گستره وسیعی از فسیل‌های جانوری با قدمت ۸ تا ۹ میلیون سال است که پتانسیل‌های مناسبی برای مطالعات زیستی است.

فسیل‌های ۱۰ میلیون ساله در بهشت فسیل شناسان

گزارش فارس حاکی است، تراکم بالای فسیل مهره‌داران هفت تا ۱۰ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت فسیل‌شناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز حیواناتی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیش‌روی دیرینه‌شناسان جهان قرار داده است.

این منطقه به اذعان کارشناسان جزو پنج منطقه پراهمیت دارای فسیل مهره‌داران جهان به شمار می‌رود و از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژه‌ای است تا جایی که با کاوش و استخراج جدید نمونه‌های موجود در سایت مراغه، می‌توان به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌های جهانی رسید.

به گفته مسؤولان امر و بر اساس تحقیق‌های زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی، فسیل حیواناتی که از منطقه فسیلی مراغه استخراج شده، به اجداد حیوانات امروزی در آفریقا تعلق دارد و همین موضوع مطالعات دیرینه‌شناسی در این کهن‌شهر جذاب‌تر کرده است تا جایی که مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور نیز مراغه استقرار دارد.

کارشناسان معتقدند که منطقه فسیلی مراغه در مسیرهای مهاجرتی پستانداران دوران سوم یعنی مسیرهای مهاجرتی مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی قرار دارد و گونه‌زایی جانوران فسیلی (پستانداران) در میوسن فوقانی نوار آذربایجان به خصوص در سایت مراغه نیز بر اهمیت آن افزوده است.

تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم لنزهای فسیلی، پراکنش وسیع لنزهای فسیل مهره‌دار در مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار، تنوع بالای گونه‌های جانوری موجود در لنزهای حفاری شده و دسترسی نسبتا آسان به لنزهای فسیل مهره‌دار و حفظ شدگی مناسب قطعات فسیلی در سایت مراغه نسبت به سایر سایت‌های فسیل مهره‌داران جهان نیز موجب شده است تا بر اهمیت آن افزوده شود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=150631

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 1انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});