• امروز : جمعه - ۲ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
3

تبریز مهد کنسولگری کشورهای خارجی

  • کد خبر : 151736
  • 22 مرداد 1403 - 14:00
تبریز مهد کنسولگری کشورهای خارجی
یازاکو - تبریز شهری که در گذشته میزبان مسافران دیپلماتیک زیادی بود و اما امروز بقایای این مسافران در جای جای قلب این کلان شهر خودنمایی می کند.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، ۱۱ کنسولگری که بیشتر آنها در زمان دکتر مصدق تعطیل شدند و امروز فقط دو کنسولگری ترکیه و آذربایجان فعالیت رسمی در شهر تبریز دارند و این در حالی بود که زمان قبل دوران دکتر مصدق در تهران هفت کنسولگری بیشتر وجود نداشت و این اهمیت کلان شهر تبریز را به عنوان یک پایتخت سیاسی، اقتصادی روشن می سازد.

صنایع نساجی، که شامل ده الی دوازده نوع پارچه بود و بافت فرش و مواد اولیه ی ارزان قیمت مثل پشم و پنبه و ابریشم خوراکی مناسب را برای حضور کشور های اروپایی و برقراری روابط اقتصادی و دیپلماتیک با سایر کشور ها بود.

تنوع خشکبار تبریز هم به نوعی در جذب نماینده های خارجی و سیاست خارجی نقش اساسی ایفا می کرد، مخصوصا برای کشور های آسیای میانه.

اولین سفیر

“روی گانزالس کلاویخو ” سیّاح معروف اسپانیایی و به همراه هیئت دیپلماتیک و هدایای ارزشمندی که برای تیمور از طرف پادشاه “هانری سوم ” از اسپانیا آورده بود و این فرستاده مخصوص پس از بازگشت از سمرقند و دیدار خود با تیمور از تبریز گذر می کند و بر حسب سیاست آن زمان چند ماهی را در تبریز می همان می شود.

وی به دلیل نگاه تیز و قلم روان حوادث سیاسی و اجتماعی آن زمان را به خوبی به رشته ی تحریر در می آورد و منبع خوبی برای شناخت شهر تبریز در آن زمان می شود.

ونیزی ها و تبریز

اوزون حسن آق قویون لو که به دلیل مقابله با عثمانی ها روابط محکمی با اروپایی ها برقرار کرده بود، در واقع اولین میزبانی بود که در دربار خود سفرای زیادی را پذیرفته بود و از اولین سفیرانی که در تبریز اقامت کردند آن زمان ونیزیان بودند و لهستان و مجارستان نیز روابط تنگاتنگی با اوزون حسن آق قویونلو داشتند.

اولین کنسولگری

انگلیسی ها اولین سنگ بنای کنسولگری ها را در شهر های ایران سال ۱۸۰۰٫میلادی؛ از جمله تبریز، سال ۱۸۳۷میلادی گذاشتند و جالب اینکه در آن زمان ها هنوز ایران نماینده رسمی در انگلیس نداشت.

روسها در تبریز

بعد از انگلیسی ها این روس ها بودند که کنسولگری خود را در تبریز دایر کردند و در شمال بلوک پاساژ آن زمان (پستخانه قدیم).

” کوچه کنسولگری” و میهمانهای خارجی آن

“کوچه ی پستخانه” کم کم بعد از افتتاح دو کنسولگری در آن به مقّر کنسولگری های دیگر از جمله فرانسه، سال( ۱۸۶۶٫م ) و آمریکا سال (۱۹۰۶٫م) تبدیل شد و به کوچه ی کنسولگری شهرت یافت.

اما بعد ها محل این کنسولگری ها در شهر تبریز به محلات خوب دیگر تبریز انتقال یافت، «ایچری ارمنستان» و « بارون آواک » و « میدان ترلان » از جمله این محلات بودند.

“خانه اردوبادی” سفارت عراق

کنسولگری عراق در محل خانه “اردوبادی” کنونی واقع در خیابان ارتش دایر شد، که امروزه نیز به عنوان “مرکز اسناد ملی استان آذربایجان شرقی” مورد استفاده قرار می گیرد.

انحلال در زمان مصدق

هم زمان با کودتای ۲۸ مرداد و سرنگونی دولت دکتر مصدق بیشتر کنسولگری ها به غیر از کنسولگری های آمریکا، شوروی و فرانسه و ترکیه منحل و بار سفر را از تبریز بستند و در حال حاضر فقط دو کنسولگری ترکیه و آذربایجان میهمان تبریز هستند.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=151736

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});