به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از اؤلکه، این مطلب را داویت جمالیان کارشناس نظامی ارمنی در خصوص سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به آذربایجان بیان کرد.
جمالیان گفت: علاوه بر این هیچ کس نمی تواند رهبری فعلی ارمنستان را جدی بگیرد. زیرا ما در اینجا با تضاد منافع مراکز مختلف قدرت سر و کار داریم. مشکل این است که صرف نظر از اینکه چه کسی در ارمنستان قدرت را در دست دارد، وجود دولت ارمنی در منطقه منحصراً به نفع روسیه و ایران است.
به نظر این کارشناس نظامی حتی غرب که رهبری امروز ارمنستان بر آن تکیه دارد، از منافع ایروان محافظت نمی کند. اگر اینطور نبود، اوبراین دیپلمات آمریکایی، ایروان را به سازش در موضوع زنگه زور سوق نمی داد. ما می دانیم که آذربایجان در مورد هیچ چیز مصالحه نخواهد کرد. آیا فکر می کنید می توان امتیازاتی را از علیئو انتظار داشت؟ خیر، بنابراین در زیر پرده سازش چیزی روشن می شود. طرف آمریکایی از ارمنستان انتظار امتیازاتی دارد. یک کریدور به سمت غرب نیاز است، چنان ارتباطی که هیچ کنترلی از سمت ارمنستان وجود نداشته باشد. بطوریکه غرب بایستی روسیه را منزوی کند، بر حامل های انرژی و ارتباطات منطقه ای کنترل کامل داشته باشد و دسترسی آنها را به اروپا کنترل کند. سیاست غرب در قبال ارمنستان در چارچوبی کاملا ضد روسی نگریسته می شود و به طور سنتی چنین بوده است.
این کارشناس نظامی با بیان اینکه ارمنستان قربانی بازی های منطقه است، اضافه کرد: البته ما قربانی هستیم، اما اینجا یک بازی ظریف وجود دارد. علیئو شجاعانه رفتار می کند. بالاخره او پسر حیدر علیئو است و تجربه و تحصیلات دیپلماتیک دارد. دشمن را هم باید ارزیابی کرد. غرب نیز به آذربایجان وابسته است. غرب ایده توران را به سلاحی در برابر روسیه تبدیل کرده است و جاه طلبی های آذربایجان کاملاً با سیاست ضد روسی غرب مطابقت دارد. در هر صورت علیئو روابط با روسیه را به وضعیت بحرانی نمی رساند، او تا جایی همکاری می کند که برایش مفید باشد و امروز به طرز ماهرانه ای از ضعف موقتی روسیه استفاده می کند. و با روسیه تقابل نمی کند.
این کارشناس ارمنی همچنین گفت که باکو و مسکو در سال ۲۰۲۲ قرارداد اتحاد امضا کردند. قبل از شروع عملیات ویژه در اوکراین، روسیه برای عدم گشودن جبهه دوم در جنوب با آذربایجان این قرارداد را امضا کرد. طبیعتا آنها هنوز متحد واقعی نیستند. با وجود این اتحاد دو کشور در سایه این تفاهم نامه باعث تصاد در روابط آذربایجان و ترکیه نمی شود و روابطشان را با روسیه در فاصله معینی حفظ می کنند و ماهرانه منافع خود را پیش می برند.
این کارشناس درباره سفر پوتین به آذربایجان نیز گفت که سفر پوتین برای ایجاد صلح متوازن است. صرف نظر از اینکه چه کسی در قدرت است، ارمنستان به عنوان یک سوژه برای روسیه و همچنین برای ایران اهمیت حیاتی دارد.