• امروز : پنج شنبه - ۱ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
2

۲۴.۵ درصد زنان تبریزی دچار پوکی استخوان هستند

  • کد خبر : 161132
  • 21 آبان 1403 - 10:45
۲۴.۵ درصد زنان تبریزی دچار پوکی استخوان هستند
یازاکو - بر اساس مطالعات انجام شده در پژوهشکده سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ۲۴.۵ درصد از زنان بین ۵۰ تا ۶۵ سال این کلانشهر دچار پوکی استخوان هستند.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، این مطالعه به طور موردی «شاهدی» و «تصادفی» از تعداد ۸۵۰ نفر از بانوانی که دوران یائسگی خود را سپری می کنند، انجام شده است که نتایج آن هشداری جدی در خصوص بروز و شیوع پوکی استخوان در بین این طیف از بانوان به شمار می رود.

پژوهشگر، محقق و استادیار مرکز تحقیقات طب فیزیکی و توانبخشی پژوهشکده سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، عنوان مطالعه یاد شده را مقایسه شاخص های التهابی، استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در بدن ) و آنالیز اجزای بدن در زنان یائسه مبتلا و غیر مبتلا به استئوپروزیس(پوکی استخوان) اولیه بیان کرد که در قالب پرسش از تعداد ۸۵۰ نفر زن بین سنین ۵۰ تا ۶۵ سال انجام شده است.

دکتر عزیزه فرشباف خلیلی اظهار کرد: در این مطالعه تعداد ۱۲۰ زن با دانسیته(تراکم) استخوانی طبیعی و تعداد ۱۲۰ زن هم با کاهش تراکم استخوانی (استئوپروز و استئوپنی) بر اساس داده های حاصل از روش جذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه پس از رد علل ثانویه وارد مطالعه شدند.

وی با اشاره به اینکه تفاوت معنی دار بین ۲ گروه از نظر سن، سن یائسگی و سطح تحصیلات وجود داشت، یادآور شد: نتایج آزمون آماری با کنترل عوامل مخدوشگر نشان داد که سطح سرمی بالاتر مالون دی آلدهید(مایع بی رنگ واکنش پذیر) شاخص استرس اکسیداتیو/ واکنش پذیری و تست پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا (شاخص التهابی) به طور معنی داری با شانس بیشتر ابتلا به تراکم استخوانی پایین همراه بود.

فرشباف خلیلی ادامه داد: در مقابل، بیشتر بودن توده بافت چربی، توده بافت غیرچربی نرم، توده بافت غیرچربی، توده چربی احشایی، شاخص توده بدنی و مواد معدنی با خطر پایین تر برای کاهش تراکم استخوانی همراه بود.

وی روش مطالعه فوق در تبریز را پرسشنامه ای و آزمایش اعلام کرد و با اشاره به اینکه پوکی استخوان در سنین بعد از یائسگی شیوع بالاتری دارد، افزود: بهترین درمان برای این بیماری بسیار خطرناک که عواقب آن زندگی فردی و اجتماعی فرد مبتلا را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد، تشخیص به موقع از طریق غربالگری است.

فرشباف خلیلی افت شدید هورمون ها را دلیل اصلی بروز پوکی استخوان در بین زنان بالای ۵۰ سال دانست و گفت: در مطالعه یاد شده مشخص شد که در بین زنان تبریزی که دوران یائسگی را سپری می کنند کاهش تراکم استخوان ۵۰ درصد است که رقم بالایی به شمار می رود.

تغییر سبک زندگی و نوع تغذیه عامل اصلی شیوع پوکی استخوان است

وی ادامه روند کنونی و نبود سیستم های پیشگیرانه و نیز تغییر در سبک زندگی را بسیار خطرناک ارزیابی و اضافه کرد: با شرایط کنونی در سال های آینده و به تدریج شاهد وضعیت به مراتب بدتر در خصوص شیوع پوکی استخوان در بین زنان تبریزی خواهیم بود.

این پژوهشگر یکی از علت های موثر در بروز پوکی استخوان را نارسایی در سلول های بافت استخوانی بیان کرد که عامل اصلی آن استفاده از برخی داروهای مشکل ساز است.

فرشباف خلیلی تغذیه سالم و ورزش را از راهکارهای بسیار موثر در ایجاد تاخیر و یا جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان بیان کرد و گفت: مصرف دایم شیر تا ۳۵ سالگی، مصرف کلسیم و ویتامین دی و تعدد شیردهی از جمله عوامل تاثیرگذار در جلوگیری از پوکی استخوان در سنین بالا است.

به گفته وی پوکی استخوان بیماری خاموش است که اولین علامت آن شکستگی است که کیفیت شخص مبتلا را به شدت کاهش می دهد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، آذربایجان شرقی را در ردیف استان های با آمار بالا از نظر شیوع پوکی استخوان در کشور اعلام کرد و گفت: از هم اکنون با اجرای طرح های مختلف غربالگری باید از افزایش تعداد مبتلایان جلوگیری شود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=161132

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});