یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار سهام/ بورس در مدار صعودی
شاخص کل بورس تهران در پایان هفته اخیر یعنی چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ روی عدد ۲ میلیون و ۱۴۶ هزار واحدی بود و در پایان این هفته یعنی چهارشنبه ۳۰ آبان ماه به عدد ۲ میلیون و ۲۵۷ هزار واحدی رسید و در مجموع افزایش ۵.۱ درصدی را ثبت کرد.
همچنین شاخص کل هم وزن نیز روز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ عدد ۶۹۱ هزار و ۸۱۱ واحدی را به خود دید و در پایان هفته گذشته نیز به عدد ۷۱۹ هزارو ۸۲۶ واحد رسید و به صورت میانگین رشد ۴ درصدی را ثبت کرد.
بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با نبض بورس درخصوص شرایط بازار اظهار کرد: «در هفتهای که گذشت، شاهد رشد چشمگیر ارزش و حجم معاملات در بازار بورس بودیم. میانگین ارزش معاملات بعد از مدتها به بیش از ۸۰۰۰ میلیارد تومان در پنج روز کاری گذشته رسید. این روند افزایشی همراه با وعدههای اقتصادی که از سوی تیم اقتصادی دولت اعلام شده، انتظارات مثبتی را برای روز شنبه سوم آذر ایجاد کرده است.»
وی در پاسخ به سوالی درخصوص چه عواملی در رشد بازار موثر بوده گفت: «یکی از عوامل مهم، وعده کاهش نرخ بهره و افزایش نرخ دلار در سامانه نیما است. علاوه بر این، حذف قیمتگذاری دستوری که زمزمههای آن، خصوصاً در صنعت خودرو آغاز شده، نقش اساسی دارد. این تغییرات به طور بالقوه میتواند تاثیر مثبتی بر بازار بگذارد.»
فلاح توضیح داد: «برداشتن گامهای عملیاتی برای حذف قیمتگذاری دستوری، بهویژه در صنعت خودرو، میتواند وضعیت ابزارهای قیمتگذاری در بورس کالا را بهبود بخشد. این تغییر میتواند به عرضه خودرو در بورس و کشف قیمت محصولات بر اساس مذاکره بین عرضهکننده و خریدار منجر شود. با اجرای این تغییرات، صنایع بیشتری میتوانند از قیمتگذاری دستوری رهایی یابند.»
بازار سکه و طلا/ سکه و طلا در مسیر صعود
بازار طلا و سکه اولین هفته آذر را با اندوختهای از روند صعودی هفته گذشته آغاز خواهد کرد و در حالی به استقبال معاملات میرود که در روز پنجشنبه قیمت طلای آبشده و سکه امامی در کانالهای جدید نوسان دادند.
نوسان مثبت قیمت دلار و طلای جهانی، مهمترین عامل موثر بر صعود قیمتها در هفته گذشته بود؛ روندی که در پی تشدید «تنشهای ژئوپلیتیک میان روسیه و اوکراین» و صدور «قطعنامه شورای حکام علیه ایران»، رشد قابل توجه ارزش طلای جهانی را به همراه داشت.
در همین راستا، طلای آبشده که هفته را با قیمت ۱۸ میلیون تومان آغاز کرده بود، به کانال ۱۹ میلیون تومان رسید و قیمت سکه امامی نیز از مرز ۵۰ میلیون تومان عبور کرده و در محدوده ۵۲ میلیون تومان تثبیت شد.
با این حال، قیمت طلای جهانی روز جمعه صعودی بود و پس از مدتها به کانال ۲۷۰۰ دلار راه پیدا کرد. ارزش این فلز گرانبها در لحظه نگارش این گزارش به ۲۷۱۲ دلار رسیده است.
تحلیلگران بازارهای مالی معتقدند، تشدید حملات موشکی میان روسیه و اوکراین، توجه سرمایهگذاران را دوباره به طلا -بهعنوان یک دارایی امن- جلب کرده است؛ موضوعی که میتوان آن را ناشی از نگرانیها درباره ریسکهای ژئوپلیتیک دانست.
از سوی دیگر طلای آبشده نیز روز پنجشنبه معاملات را در ۱۹ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان به پایان رساند و در معاملات پشت خطی در همین محدوده نوسان داد. قیمت طلای آبشده معاملات پشتخطی روز جمعه را نیز با گپ مثبت آغاز کرد و در پله هفتم و هشتم کانال ۱۹ میلیون تومان نوسان داد.
قیمت سکه امامی نیز روز پنجشنبه را با قیمت ۵۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به پایان رساند و در معاملات پشت خطی روز جمعه در میانه کانال ۵۲ میلیون تومان نوسان داد. نیم سکه و ربع سکه نیز به ترتیب با قیمت ۲۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و ۱۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان معامله شدند و سکه گرمی هم هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نرخگذاری شد.
بازار ارز/ فشار اخبار سیاسی بر بازار ارز
بازار دلار در آخرین روز کاری خود شاهد افزایش قیمت بود؛ به طوری که دلار با سوخت اخبار صدور احتمالی قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی توانست قله ۶۹۵۰۰ تومانی را فتح کند؛ اما تنها یک ساعت در این مرز روانی ثابت بود و با انتشار اخبار مثبت سیاسی مجددا به ۶۹۱۰۰ تومان رسید.
به نظر میرسد نشست شورای حکام و صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران موجب بازگشایی معاملات بازار دلار در روز شنبه با گپ مثبت خواهد شد؛
اما به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، تاریخ نشان داده که انتظارات و جو روانی مردم بر بازار دلار تاثیرگذار است؛ بنابراین اتفاقات و اخبار داخلی و خارجی بازار دلار را متاثر میکنند؛ اما اثر این اخبار و اتفاقات سیاسی معمولاً کوتاهمدت و موقتی است.
باید دید روز این هفته بازارساز با قدرت وارد بازار خواهد شد و مانع افزایش قیمت دلار میشود یا میدان را برای معاملهگران افزایشی باز میگذارد.
بازار طلای جهانی/ طلای جهانی دست از مسیر صعود برنمیدارد
در پی تبادلات موشکی بین روسیه و اوکراین، جذابیت طلا به عنوان پناهگاه امن، در کنار نگرانی سرمایهگذاران در مورد ریسکهای ژئوپلیتیک، افزایش یافت. روز گذشته روند طلای جهانی برای پنجمین جلسه معاملاتی مثبت بود و قیمت این فلز گرانبها به بالاترین سطح خود از روز انتخابات ایالاتمتحده رسید و از قیمت دو هزار و ۷۰۰ دلار عبور کرد.
اوایل هفته گذشته، اوکراین درپی دریافت مجوز از سوی کاخ سفید، دو موشک بالستیک را به سمت روسیه پرتاب کرد. کرملین نیز که پیش از این دکترین هستهای خود را تغییر داده بود، روز پنجشنبه در پاسخ به حملات اوکراین، برای نخستین بار یک موشک بالستیک قارهپیما را به سمت اوکراین شلیک کرد. روسیه از این طریق نسبت به تشدید بیشتر درگیریها هشدار داد.
در همین حال، مطالبات بیکاری ایالاتمتحده در هفته سوم نوامبر با کاهش چشمگیری روبهرو شد وبه پایینترین سطح ۶ ماه اخیر خود رسید. با استناد به این آمار، تعداد افرادی که در هفته قبل برای دریافت مزایای بیکاری در ایالاتمتحده درخواست دادهاند، با ۶ هزار نفر کاهش به ۲۱۳ هزار نفر رسید. کاهش مطالبات بیکاری، میتواند گویای این امر باشد که بازار کار در ایالاتمتحده پرقدرتتر از پیش به مسیر خود ادامه میدهد. بازار کار قوی، میتواند سیگنالی برای فدرالرزرو باشد تا نرخ بهره را با سرعت کمتر کاهش دهد. این امر چشمانداز سرمایهگذاران را از رشد طلای جهانی مخدوش خواهد کرد.
بازار نفت/ قیمت نفت ۸۰ دلار خواهد بود
بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیشبینی کرد که میانگین قیمت نفت در سال ۲۰۲۴ میلادی بهطور میانگین حدود ۸۰ دلار برای هر بشکه خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک گلدمن ساکس پیشبینی کرد با توجه به اوضاع اقتصادی و تردیدهای ژئوپلیتیک در سال ۲۰۲۴ و در عین حال احتمال مازاد عرضه روزانه ۴۰۰ هزار بشکهای در سال آینده میلادی، قیمت برنت امسال بهطور میانگین حدود ۸۰ دلار برای هر بشکه خواهد بود.
بر اساس برآورد این بانک آمریکایی، قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در محدوده ۷۰ تا ۸۵ دلار باقی میماند و ظرفیت مازاد عرضه بالا قیمت را محدود میکند و کشش قیمتی اوپک و عرضه شیل مانع از فت بیشتر میشود، با این حال خطرهای شکست در حال افزایش است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری فدراسیون روسیه روز پنجشنبه (یکم آذر) اعلام کرد روسیه یک موشک بالستیک به سمت اوکراین شلیک کرده و در عین حال درباره درگیری جهانی هشدار داده است که این موضوع خطر اختلال در عرضه نفت ازسوی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان را افزایش میدهد.
در پی این اتفاق قیمت نفت در معاملات روز جمعه (دوم آذر) افزایش یافت و نفت خام شاخص برنت به بیش از ۷۴ دلار برای هر بشکه رسید.
این بانک آمریکایی عوامل افزایشی برای قیمت برنت در کوتاهمدت را بررسی و برآورد کرده است که اگر عرضه نفت ایران با تشدید تحریمها یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد، قیمتها احتمالاً در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ به سطوح ۸۰ دلار برای هر بشکه میرسند.
گلدمن ساکس پیشبینی کرد که ریسک میانمدت قیمت نفت با توجه به ظرفیت بالای مازاد عرضه به سمت کاهش منحرف میشود.
این بانک آمریکایی اعلام کرد: در حالی که ظرفیت مازاد عرضه کافی در بازار موجود است، ما انتظار داریم پالایش بسیار محدود باقی بماند و حاشیه سود بنزین و گازوئیل بهبود بیشتری یابد.
بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس همچنان میانگین قیمت نفت برنت را در سال ۲۰۲۵ میلادی ۷۶ دلار برای هر بشکه پیشبینی میکند، اما برآوردش برای سال ۲۰۲۶ را به ۷۱ دلار برای هر بشکه با مازاد عرضه نفت روزانه ۹۰۰ هزار بشکهای رساند.