به گزارش پایگاه خبری یازاکو، یونس ژائله، رئیس اتاق بازرگانی تبریز در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آدربایجان شرقی ناترازی انرژی را چالش جدی برای صنایع عنوان کرد و افزود: خسارت سنگینی از بابت این امر به صنایع وارد می شود.
وی ادامه داد: در سالهای قبل، ناترازی انرژی توسط بخش خصوصی پیشبینی شده و راهکارهای مناسبی از جمله توسعه نیروگاههای خورشیدی برای کاهش ناترازی مطرح شده است.
وی با انتقاد از تداوم روند ناترازی در کشور خاطرنشان کرد: راه درست، بهرهگیری از انرژی پاک و خورشیدی است که چون نیازمند سرمایهگذاری سنگین است، بخش دولتی باید در این مسیر پیشقدم شود.
وی ادامه داد: دولت میتواند با تسهیل در صدور مجوز احداث نیروگاه خورشیدی، صدور مجوزهای محیط زیستی و تخصیص زمین و در اختیار قرار دادن زیرساختهای لازم، بخش خصوصی را به سرمایهگذاری در این زمینه ترغیب کند همانگونه که اکنون نیز افرادی از بخش خصوصی استان آماده سرمایهگذاری در حوزه انرژی پاک هستن. اما به دلیل وجود موانع، نمیتوانند پا پیش بگذارند.
ژائله با انتقاد از سهم ناچیز آذربایجانشرقی از تسهیلات صندوق توسعه ملی، گفت: سهم استان از تسهیلات صندوق توسعه ملی ۲۵ صدم درصد است. همچنین آذربایجانشرقی با دریافت ۷۰۰ هزار دلار از منابع ارزی در رتبههای پایین از نظر دریافت منابع قرار دارد.
وی با بیان اینکه آذربایجانشرقی دارای ۴ هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی است، گفت: استان هفت درصد از ارزش افزوده کشور را در اختیار دارد، با این حال در بحث استقاده از منابع ملی، دچار عقبافتادگی جدی است.
ژائله افزود: در حال حاضر ۹۵ مگاپروژه با هزینهای بالغ بر ۴۱۰ همت در استان در حال اجرا است که بخشی از این پروژهها پیشرفت ۶۰ درصدی دارند که با تخصیص یک میلیارد دلار، میتوان تعدادی از این پروژهها را سال بعد به مرحله بهرهبرداری رساند.
رضا جعفری، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تبریز ضمن تأکید بر همکاری بخش خصوصی با وزارت نیرو در مدیریت مصرف انرژی، خواستار تضمین خرید برق مازاد توسط وزارت نیرو به قیمت دلاری از تولیدکنندگان برق توسط بخش خصوصی شد.
وی با اشاره به سختگیری بانکها در پرداخت تسهیلات برای احداث نیروگاههای خورشیدی گفت: در این زمینه لازم است، تسهیلگری انجام بگیرد.
جعفری، انجام طرحهای مشترک بین واحدهای تولیدی در زمینه احداث نیروگاههای خورشیدی را گامی موثر در عملیاتی کردن و توسعه این نیروگاهها دانست.
اسماعیل چمنی، رئیس شورای شهر تبریز گفت: صندوق توسعه ملی، تسهیلات را در قالب ارز به بخش خصوصی ارائه میدهد و دریافتکنندگان آن، موظف هستند، این مبالغ را بهصورت دلاری به صندوق بازگردانند، اما با توجه به تورم موجود در کشور و کاهش ارزش پول ملی، عملا بخص خصوصی قادر به بازپرداخت دلاری نیستند.
وی با بیان اینکه ۵۰۰ هزار نفر در استان آز هنر-صنعت فرش ارتزاق میکنند، گفت: تاکنون ما در حوزه فرش دستباف، از بودجه دولتی و بودجه صندوق توسعه ملی بهره نبردهایم.
علی مقدمزاده، معاون مطالعات و برنامهریزی صندوق توسعه ملی، با تاکید بر لزوم بهرهگیری ظرفیت وزارت میرو و ساتبا در زمینه احداث نیروگاههای خورشیدی، از اعلام آمادگی این صندوق برای تخصیص منابع ارزی به فعالان اقتصادی استان خبر داد.
وی پیشنهاد تاسیس کنسرسیوم و تعاونیهای اختصاصی در زمینه انرژی خورشیدی را مطرح کرد.
موسی خلیلالهی، رئیس دادگستری آذربایجان شرقی نیز گفت: فعالان اقتصادی استان آذربایجانشرقی علیرغم تمام محدودیتها و مشکلات، تاکنون توانستهاند حفط موجودیت کنند و امیدواریم، صندوق توسعه ملی با پرداخت تسهیلات مناسب، بهد اعتلای بخش خصوصی استان کمک کند.
باغبان، مجری انرژیهای خورشیدی شرکت برق با بیان اینکه سه سال است کارگروه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در استان تشکیل شده است، افزود: پروانه احداث بیش از ۲ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر از طریق سازمان انرژیهای تجدیدپذیر صادر شده است.
وی افزود: برای افق ۱۴۰۵ نزدیک به ۶۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در استان در مدار تولید قرار میگیرد.