• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Sunday - 5 January - 2025
3

قیمت‌ها تحت فشار تحولات اقتصادی و سیاسی

  • کد خبر : 165392
  • 01 دی 1403 - 10:55
قیمت‌ها تحت فشار تحولات اقتصادی و سیاسی
یازاکو - در روز شنبه، بازارهای مالی کشور وارد چهارمین فصل کاری سال ۱۴۰۳ خواهند شد و در سه ماه گذشته، تغییرات قیمتی قابل توجهی را شاهد بوده‌اند. این نوسانات عمدتاً ناشی از تحولات سیاسی و اقتصادی بین‌المللی بوده که بر بازار داخلی تأثیر گذاشته است.

یازاکو؛ جعفر ساعی نیا_ یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

بازار ارز/ قیمت دلار در مدار صعودی

نوسان قیمت‌ها در پاییز امسال بسیار عجیب بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت دلار در بازه سه ماه گذشته با رشد ۲۸.۸ درصدی قیمت مواجه شده است. قیمت هر دلار آمریکا اول مهرماه ۵۹ هزار و ۵۵۰ تومان بود که در پایان پاییز به ۷۶ هزار و ۷۵۵ تومان تغییر کرد. این یعنی دلار ۱۷ هزار و ۲۰۵ تومان افزایش یافته است.

قیمت دلار در طول یک هفته گذشته با رشد ۳ هزار و ۷۹۰ تومان و در بازه یک ماهه آذر با افزایش ۷ هزار و ۸۲۵ تومان روبه‌رو شده است.

کارشناسان معتقدند که تحولات سیاسی بین‌المللی و تصمیمات اقتصادی، عامل نوسان قیمت دلار در سه ماه گذشته بوده است. با این حال، برخی فعالان اقتصادی عنوان می‌کنند که این نوسانات نرخ ارز گذراست و مردم نباید به صورت هیجانی اقدام به خرید ارز کنند؛ چراکه در آینده متضرر می‌شوند.

یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق درباره افزایش قیمت دلار می‌گوید: افزایش شدید نرخ ارز در یک هفته اخیر تحت‌تاثیر هیجانات است، بنابراین اثری موقت دارد.

به گفته او، هر ساله در آستانه سال نو میلادی شاهد افزایش تقاضا برای دلار هستیم، چون شرکت‌ها می‌خواهند حساب‌های خود را تسویه کنند. همچنین با نزدیکی به فصل بهار نیز تقاضا برای دلار به علت سفرهای نوروزی افزایش می‌یابد. در کنار این دو عامل، اتفاقات سیاسی منطقه مانند موضوع سوریه نیز به افزایش نرخ دلار دامن زد؛ اما نباید در این میان از نقش دلالان و سفته‌بازان غافل شویم.

بازار سکه و طلا/ کاهش میلیونی در آخرین روز کاری آذر

بازار سکه و طلا در آخرین روز کاری آذرماه به دلیل عقبگرد قیمت دلار شاهد کاهش قیمت‌ها بود. قیمت سکه و طلا که در تمام روز‌های هفته گذشته افزایشی بود در روز پنجشنبه با سیگنال بازارساز برای ورود پرقدرت به بازار اسکناس آمریکایی کاهشی شد.

این در حالی بود که در هفته پایانی آذرماه ۱۴۰۳ قیمت دلار به دلیل تحولات بین‌المللی افزایشی شده بود و قیمت سکه و طلا به واسطه آن گران شد.

قیمت سکه امامی با کاهش یک میلیونی به رقم ۵۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید.

سکه بهار آزادی با کاهش ۸۰۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته ۵۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان معامله شد.

نیم سکه نیز با کاهش ۴۰۰ هزار تومانی به قیمت ۲۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد. ربع سکه با کاهش ۲۵۰ هزار تومانی ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز با کاهش ۲۰۰ هزار تومانی ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد.

هر گرم طلای ۱۸ عیار با کاهش ۸۰ هزار تومانی ۴ میلیون و ۸۹۸ هزار تومان معامله شد.

«تحولات سیاسی و اقتصادی»، «افزایش تقاضای طلا در آستانه سال نو میلادی» و «افزایش قیمت دلار به دلیل افزایش تقاضای ارز تجاری» موجب آرایش افزایشی در بازار سکه و طلا شده بود، اما خبر ورود پرقدرت بازارساز به بازار اسکناس آمریکایی در روز پنجشنبه کافی بود تا معامله گران دست از خرید بکشند.

فعالان بازار چشم به اقدامات سیاست گذار در بازار دلار دوخته‌اند و در صورت ارزپاشی بازارساز باید منتظر کاهش قیمت سکه و طلا بود.

بازار سهام/ بورس در فاز مثبت

شاخص کل بورس تهران در پایان هفته گذشته یعنی چهارشنبه ۲۱ آذر برابر با ۲ میلیون و ۵۴۳ هزار بود و در پایان این هفته به عدد ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار واحدی رسید و در مجموع بازدهی ۵.۳ درصدی را کسب کرد.

همچنین شاخص کل هم وزن نیز از عدد ۸۱۵ هزار و ۷۰۷ واحد به ۸۲۷ هزار و ۲۷۰ واحدی رسید و بازدهی ۱.۴ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص کل هم وزن این هفته قرمز‌های بیشتری متحمل شد و در مقایسه با شاخص کل بازدهی کمتری را ثبت کرد.

رضا هوشمند، کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط بازار گفت: «در هفته گذشته بازار یک فاز اصلاحی کوتاه‌مدت را تجربه کرد، که بیشتر ناشی از موج منفی ایجاد شده توسط ایران خودرو بود. این موج منفی در واقع به خاطر بلوک بانک ملت بود که آگهی فروش خودرو را منتشر کرده بود و در قیمت توافقی قصد داشت خودرو را نگه دارد. به همین خاطر، ایران خودرو نتوانست به رشد خود ادامه دهد و در حال حاضر حدود ۲۰ روز است که این سهم در یک محدوده نوسانی قرار دارد.»

وی توضیح داد: «اصلاح و نگه‌داشتن رشد خودرو از منظر تکنیکالی به آن کمک کرد تا استراحتی داشته باشد و خود را برای قیمت‌های بالاتری مانند ۴۳۲ و نهایتاً ۶۸۰۰ تومان آماده کند. احتمال می‌رود که با محکم شدن مهلت آگهی خودرو و خبر‌های مثبتی که در مورد بورس کالای خودرو وجود دارد، این سهم به عنوان لیدر بازار عمل کند و تأثیر مثبتی بر سایر سهم‌ها بگذارد.»

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «از آنجا که دلار به طور قابل توجهی افزایش یافته و حوالی نیما به ۶۲ تا ۶۴ تومان رسیده است، این امر می‌تواند برای شرکت‌های دلاری بسیار مثبت باشد. به شرطی که قطع گاز آنها و کاهش تولید ضربه‌ای به سودآوری آنها نزند. به نظر می‌رسد از شنبه هفته آینده بازار روند مثبتی را تجربه کند.»

بازار طلای جهانی/ مسیر نزولی طلا در هفته

قیمت طلا جمعه (۲۰ دسامبر) پس از صدور رأی فدرال رزرو در مورد چرخه کاهش سیاست پولی، کاهش قیمت طلا را در آستانه سقوط هفتگی قرار داد، در حالی که تمرکز بازار به داده‌های مربوط به هزینه مصرف شخصی ایالات‌متحده معطوف شد.

هر اونس طلا ثابت در ۲۵۹۴ دلار و ۵۹ سنت بود و در این هفته بیش از ۲ درصد کاهش یافت. معاملات آتی طلای آمریکا نیز در ۲۶۰۹دلار و ۳۰ سنت ثابت ماند.

سرمایه‌گذاران اکنون منتظر داده‌های شاخص هزینه‌های مصرف شخصی، برای سرنخ‌های بیشتر در مورد چشم‌انداز اقتصادی ایالات‌متحده هستند.

فدرال رزرو نرخ بهره را ۲۵ واحد کاهش داد و توجه محتاطانه ناشی از پیش بینی‌های اقتصادی آن، طلا را در روز چهارشنبه به پایین‌ترین حد خود از ۱۸ نوامبر رساند.

داده‌های روز پنجشنبه نشان داد که اقتصاد ایالات‌متحده در سه ماهه سوم سریع‌تر از حد انتظار رشد کرده است، در حالی که مطالبات بیکاری نیز بیش از حد انتظار کاهش یافته است، که این انتظارات را تقویت می‌کند که بانک مرکزی رویکرد محتاطانه‌ای برای کاهش سیاست‌ها در سال آینده اتخاذ کند.

رویترز گزارش کرد که در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره ثابت در ۲۹.۰۲ دلار بود، پلاتین با ۰.۴ درصد کاهش به ۹۱۹ دلار و ۷۰ سنت و پالادیوم با ۰.۲ درصد کاهش به ۹۰۴ دلار و ۲۱ سنت رسید.

بازار نفت/ پیش‌بینی کاهش قیمت نفت

جی پی مورگان با توجه به مازاد عرضه ۱.۲ میلیون بشکه در روز در سال آینده، پیش‌بینی کرد که قیمت هر بشکه نفت برنت به ۷۳ دلار در سال ۲۰۲۵ کاهش خواهد یافت.

تحلیلگران این بانک آمریکایی در یادداشتی نوشتند: با فرض اینکه اوپک پلاس، سطح تولید را تا پایان سال ۲۰۲۵، در سطوح فعلی حفظ کند، قیمت نفت برنت تا پایان سال، به زیر ۷۰ دلار در هر بشکه سقوط خواهد کرد و وست تگزاس اینترمدیت، در قیمت ۶۴ دلار، سال را به پایان می‌رساند.

اوپک پلاس حدود نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند و در نشست پنجم دسامبر خود، برنامه افزایش تولید را تا آوریل به تعویق انداخت. این گروه به دلیل تقاضای ضعیف و رونق تولید آمریکا و برخی دیگر از تولیدکنندگان خارج از این گروه، بخشی از محدودیت عرضه داوطلبانه خود را تا پایان سال ۲۰۲۶ تمدید کرد. اعضای اوپک پلاس پس از یک مجموعه کاهش عرضه داوطلبانه از سال ۲۰۲۲ که با هدف تقویت قیمت نفت انجام شده، حدود ۵.۸۵ میلیون بشکه در روز ظرفیت تولید خود را فریز کرده اند.

این بانک انتظار دارد رشد تقاضای جهانی برای نفت، از ۱.۳ میلیون بشکه در روز در سال جاری، به ۱.۱ میلیون بشکه در روز در سال آینده کاهش یابد و سپس، در سال ۲۰۲۶، به ۱.۳ میلیون بشکه در روز بهبود یابد که مطابق با میانگین‌های تاریخی بلندمدت است.

بر اساس گزارش رویترز، جی پی مورگان خاطرنشان کرد موضوع اصلی گزارش این بانک، این است که هر گونه سیاستی از سوی دولت آینده ترامپ که به طور بالقوه می‌تواند قیمت نفت را افزایش دهد، مانند اعمال فشار بر ایران، ونزوئلا و احتمالا روسیه برای محدود کردن صادرات و درآمد نفت این کشورها، نسبت به هدف اولیه ترامپ برای پایین نگه داشتن قیمت انرژی احتمالا در درجه دوم قرار خواهد گرفت.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=165392

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});