به گزارش روز یکشنبه یازاکو، اکبر کرامتی در بازدید از آخرین وضعیت کشت و آبیاری در دشت یکانات مرند، از کشت ۳۹۱ هکتار گندم آبی و ایجاد یک هزار و ۱۰۰ هکتار باغ در این دشت خبرداد .
وی اظهار کرد: این طرح با همکاری آب منطقه ای استان در احداث زیرساخت های لازم برای تامین و انتقال آب و نهایت توزیع شبکه آبیاری اجرا شده است.
کرامتی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی منطقه به سیستم آبیاری قطرهای و ۳۹۱ هکتار به سیستم آبیاری بارانی مجهز شده است، گفت: در بخش آبیاری قطرهای، بیش از ۱۶۰ هکتار آماده بهرهبرداری است و احداث باغها در کشت بهاره به طور جدی پیگیری خواهد شد.
وی همچنین به وضعیت اراضی زراعی منطقه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۳۹۱ هکتار از اراضی زراعی در اختیار کشاورزان قرار گرفته است و با وجود چالشهای حقوقی در فرآیند راهاندازی و کشت، توانستهایم با پیمانکاران همکاری کرده و ۱۰۰ هکتار از این اراضی را زیر کشت ببریم و ۲۹۱ هکتار باقیمانده نیز در برنامه الگوی کشت قرار دارد و به زودی در کشت بهاره به زیر کشت خواهد رفت.
معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند نیز در این بازدید گفت: کشت ۳۹۱ هکتار گندم آبی و کشت باغات در یک هزار و ۱۰۰ هکتار دشت یکانات، با هدف بهرهبرداری بهینه از آبهای مرزی و افزایش تولید کشاورزی در منطقه اجرا شدهاست.
اسماعیل الهیاری با اشاره به اینکه در این بازدید، توصیههای فنی لازم برای بهبود بهرهبرداری از اراضی و سیستمهای آبیاری ارائه شد، ادامه داد: در کشت گندم آبی در دشت یکانات ۱۰۰ هکتار به کشت پاییزه اختصاص یافته و ۲۹۱ هکتار دیگر برای کشت محصولات بهاره آمادهسازی شده است.
الهیاری بیان کرد: این طرح در راستای بهرهبرداری بهینه از منابع آبی رودخانه ارس و احیای اراضی کشاورزی منطقه اجرا شده است.
وی با اشاره به وضعیت کشت در منطقه گفت: تمامی اقدامات لازم برای کشت در این منطقه مطابق با سایر مناطق استان انجام شده است و اکنون در مراحل پایانی کشت پاییزه قرار داریم.
وی اعلام کرد: تاکنون کشت آبی در هشت هزار و ۵۰۰ هکتار، کشت دیم در پنج هزار و ۳۰۰ هکتار و کشت جوی آبی در ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار انجام شده است.
الهیاری بیان کرد: طرحهای اجرا شده در دشت یکانات بخشی از برنامه جامع احیای کشاورزی در استان آذربایجان شرقی است که بر اساس آن از ظرفیت آبهای مرزی برای تأمین آب و احیای اراضی کشاورزی استفاده میشود.
وی اظهار کرد: تجهیز اراضی به سیستمهای آبیاری قطرهای و بارانی، کاهش هدررفت آب و افزایش بهرهوری در تولید از اهداف اصلی این برنامهها به شمار میرود.
وی گفت: این اقدامات با همکاری نهادهای دولتی و محلی و مشارکت فعال کشاورزان و شرکتهای تعاونی در حال اجراست و نویدبخش آیندهای روشن برای کشاورزی در منطقه دشت یکانات است.
الهیاری ادامه داد: بر اساس آمار سالهای اخیر، هر ساله خرید گندم در این منطقه با افزایش ۵۰ درصدی همراه بوده است و پیشبینی میشود که با بهرهبرداری کامل از طرحهای آبیاری و آغاز کشت باغات، تولید گندم در سال آینده نیز افزایش یابد.
رودخانه ارس مهمترین و پرآبترین رودخانه شمال غرب ایران است که از غرب جلفا تا اصلاندوز مغان (استان اردبیل) در امتداد نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان جریان دارد و در نهایت به دریای خزر میریزد. این رودخانه از ۲ شاخه مجزا، یکی از ارمنستان و دیگری از رشتهکوههای آرارات در ترکیه تغذیه میشود. این دو شاخه در محل زنگنه واقع در منتهیالیه شمالغربی ایران که مرز مشترک ایران و جمهوری آذربایجان و ترکیه است باهم تلاقی میکنند. از آن پس، رودخانه ارس تا محلی به نام بهرام تپه، به عنوان مرز مشترک دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان امتداد مییابد.
رود ارس پس از ورود به خاک جمهوری آذربایجان به رود کورا که از تفلیس جاری است میپیوندد و در منطقه «سالیان» به دو شعبه تقسیم میشود. یکی از آنها در شمال به خلیج قزلآغاج و دیگری در جنوب به دریای خزر میریزد. از آنجا که ارتفاع رود ارس از مبدأ تا محل اتصال به رود کورا در خاک جمهوری آذربایجان، ۷۷۸ متر شیب دارد، این رود قابل کشتیرانی نیست.
از یک هزار و ۷۲ کیلومتر طول این رود، ۴۱۰ کیلومتر آن، نوار مرزی بینالمللی را تشکیل میدهد.
۱۲ درصد آب رودخانه ارس از خاک ایران و ۳۴ درصد از خاک ترکیه و بقیه از جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان تأمین میشود.