به گزارش پایگاه خبری یازاکو، در این جلسه، مهندس محمد صالحی؛ قائممقام ستاد بیرلیک ضمن تشکر از دکتر محمدزاده به خاطر فراهم شدن این فرصت و امکان گفتگو، گفتمان هویتی و توسعهخواهی آذربایجان را ظرفیتی بزرگ برای توسعۀ نهتنها آذربایجان بلکه سراسر ایران دانست.
در ادامه آقای بابک اکبری شرح کوتاهی از فعالیتهای ستاد بیرلیک در انتخابات ریاست جمهوری ارائه کرد. ایجاد سه ستاد اصلی در تبریز و شهرستان های مرند، میانه، جلفا و…، ایجاد ستادهای منطقهای در سایر مناطق تُرکنشین ایران بهجز آذربایجان از جمله ستاد بیرلیک قشقایی و ترکمن صحرا، حضور اعضای ستادهای بیرلیک در بیش از ۳۵۰ روستا و تشکر از مردم به خاطر مشارکت در دور اول انتخابات و دعوت به ادامه حضور، چاپ و پخش بولتن داخلی، ایفای نقش موثر در برگزاری مراسم مراسم سخنرانی دکتر پزشکیان و استقبال از ایشان در ورزشگاه باغ شمال و تأکید بر اهمیت محوری آن به عنوان اعلام موضع نهایی آذربایجان نسبت به انتخابات ریاست جمهوری و تأثیر بلامنازع و قاطع آذربایجان بر عرضۀ سیاست ایران از اهم مواردی بود که اشاره شد.
دکتر فرامرز تقیلو؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز، ضمن تأکید بر کثرت هویتی ایرانیان و تأثیر مثبت آن بر توزیع قدرت و دموکراسی، این تکثر فرهنگی را یکی از مهمترین داراییهای ایران دانسته و تصریح نمود که هیچ تفاوتی نمیتواند بهانهای موجه برای تبعیض باشد. همچنین وی وجود تفکرات قومگرایانه و تنگنظرانۀ ایرانشهری در ساختارهای مدیریتی و سیاسی و اعمال نفوذ آنها بر سیاستهای خُرد و کلان کشور را یکی از مهمترین مشکلات و موانع توسعه و برقراری عدالت در ایران دانسته، بازنگری در این باورهای قومگرایانه را یکی از مهمترین راههای برونرفت از بحرانهای داخلی دانست. او در این راستا به اقدامات مفید و بایستهای مانند رسمیت زبان تُرکی به عنوان زبان آموزشی در مناطق تُرکنشین از جمله آذربایجان، تأسیس فرهنگستان زبان تُرکی و ایجاد ظرفیتهای لازم برای استفاده از توانمندیهای ستاد بیرلیک به عنوان مشاور توسعه در استان و آذربایجان اشاره کرد.
مهندس مجتبی رزمی در ادامۀ اظهارات دکتر تقیلو، طی صحبتی کوتاه گفت؛ ما در مقابل دعوت از مردم برای مشارکت در انتخابات، مسئولیت داریم و لازم است شرایط به گونهای پیش رود که بتوانیم جوابگوی این مسئولیت باشیم. برگزاری جلسات گفتگوی مستمر ماهانه و استفاده از توانمندیهای نخبگان آذربایجان، امنیتزدایی از فعالیتهای فرهنگی- سیاسی و اجتماعی در حوزۀ مسائل آذربایجان، ایجاد بسترهای لازم برای مشارکت فعال تمامی مردم در امور سیاسی و اجتماعی استان، توجه به حقوق شهروندی و صیانت از آن، از جمله موثرترین اقدامات در پیش رو خواهد بود.
مهندس علی حسنزاد؛ رئیس ستاد بیرلیک مرند طی صحبتی کوتاه، به وجود مسائل و موانعی در آذربایجان اشاره کرد که هیچ مبنای قانونی، منطقی و شرعی ندارند و با اعمال سلیقهای آنها بر مردم، هم حقوق مسلم آنها را ضایع و هم مردم را به حاکمیت بدبین میکنند. وی به عنوان مثال؛ به مشکلات و موانع عدیدهای که در نامگذاری کودکان وجود دارد اشاره کرد. و افزود؛ چرا باید مردمی را که طبق فرهنگ و هویت اصیل خود نامهای کودکان خود را از میان نامهای تُرکی انتخاب میکنند، از این حق مسلم محروم کرد؟ یا چرا باید مردم در گذاشتن نامهای تُرکی بر روی مغازهها و کسب و کار خود محروم شوند؟ حسنزاده تأکید کرد؛ آذربایجانیها بیش از همه برای ایجاد و بقای ایران هزینه دادهاند و این رفتارها و اعمال تبعیضها به هیچ وجه شایستۀ مردم ما نیست.
مهندس آیدین نویدی از اعضای ستاد بیرلیک مرند نیز به سنگاندازیها و مانعتراشیهایی که نسبت به فعالیت نهادهای مردمی (NGO) میشود، اشاره و از این وضعیت اظهار گلایه کرد.
در جمعبندی نهایی، مهندس نوید محمدی؛ رئیس ستاد مردمی بیرلیک گفت: ما پیگیر تحقق مطالبات وعده داده شده از طرف دکتر پزشکیان در سخنرانی باغشمال هستیم و احیای دریاچۀ ارومیه، عملیاتی کردن برنامههای لازم برای رسمیتیابی و حفظ زبانهای غیر فارسی، بازنگری وضعیت معدنهای استان از جمله معدن مس سونگون در جهت بهرهمندی عادلانۀ استان از مزایای آنها.
در بخش پایانی این دیدار، دکتر مرتضی محمدزاده؛ معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی، ضمن خوشامدگویی و تقدیر از فعالیتهای ستاد بیرلیک، گفت: از مهمترین ظرفیتهای ویژۀ ستاد بیرلیک، مرجعیت داشتن آن در میان مردم میباشد که کمتر ستادی از این پتانسیل برخوردار بودند.