به گزارش یازاکو، این پروژهها که با ۱۸ میلیون یورو از فرانسه ۲۰۳۰ حمایت میشوند، به دلیل کیفیت علمی، چندرشتهای بودن تیمها و پرداختن به مسائل اجتماعی و زیستمحیطی مناطق متمایز هستند. این برنامه تحقیقاتی که در آوریل ۲۰۲۳ راهاندازی شد، تحت عنوان «شهر پایدار و ساختمانهای نوآور» بخشی از استراتژی فرانسه ۲۰۳۰ است که با هدف همسوسازی ساختار جوامع علمی متکثر در رویکردهای تحقیقاتی بسیار چندرشتهای در سراسر جهان با ۴۰ میلیون یورو از طرف پروژه فرانسه ۲۰۳۰ تامین شده است و چالشهای عمده ناشی از گذار به سمت شهرهای پایدارتر را در بر میگیرد. مدیریت علمی این برنامه به مرکز تحقیقات علمی و دانشگاه گوستاو ایفل سپرده شده است.
این فراخوان در ابتدا، امکان انتخاب هشت پروژه را برای مبلغ کمکهزینهای که برنامه فرانسه ۲۰۳۰ به مبلغ ۱۸ میلیون یورو با در نظر گرفتن مشارکت مؤسسات درگیر در پروژهها فراهم کرده بود که با موضوعات متنوع و عمدهای مانند سازگاری شهرهای موجود با تأثیرات تغییرات آب و هوایی یا محدودیتهای جدید (انرژی، محیط زیست و غیره)، نقش طبیعت در پایداری شهری، پیوند بین سلامت، رفاه و محیط شهری را پوشش میدهند. و به طور مشترک از طیف گستردهای از رشتهها، از علوم انسانی و اجتماعی (اقتصاد، جغرافیا، علوم سیاسی، جامعهشناسی و غیره) گرفته تا علوم مهندسی (حرارتی، هیدرولوژی و غیره) و دیجیتال، در گذر از علوم محیطی (اقلیمشناسی، اکولوژی و…) و سلامت (اپیدمیولوژی) پذیرش میکنند.
پروژههای برنده:
۱- پروژه اینتگرین که خدمات شهری یکپارچه مبتنی بر استراتژیهای سبزسازی برای بهبود تابآوری شهرها را ارائه داده، ابتکاری است که متخصصان طیف وسیعی از رشتهها از جمله سیاستهای شهری، اقتصاد، جغرافیا، اکولوژی و هیدرولوژی را گرد هم میآورد تا روشهای ارزیابی جامع و علمیتری را برای خدمات شهری یکپارچه، ارائه شده توسط راهکارهای سبز بهویژه در زمینه محیطهای پیچیده شهری و همچنین تغییر شرایط آب و هوایی و محیطی ایجاد کند.
۲- پروژه نئو که یک دستگاه مشاهده در خدمت تحول اجتماعی-فنی و محیطی شهرها است بخشی از یک رویکرد مشاهده یکپارچه برای محیط شهری ترکیبی از دانش و شیوههای تجربی از دنیای دانشگاهی با رویکردهای ابتکاری و نوآوری که توسط ذینفعان توسعه یافته را ارائه کرده است. جاهطلبی آن حمایت از سرزمینها در تسریع سیاستها و شیوههای سازگاری با تغییرات آب و هوایی با تمرکز بر تجزیه و تحلیل روابط سیستماتیک بین بخشهای مختلف منطقه بحرانی همچون آب، خاک، هوا و پوشش گیاهی است.
۳- پروژه تابآوری که ارزیابی راهکارهایی جهت محدود کردن اثرات مرتبط با تغییرات آب و هوایی بر بومگردیها است از طریق یک رویکرد چندرشتهای نوآورانه، ارزیابی اثربخشی سیاستهای توسعه شهری با هدف بهبود شرایط زندگی و همچنین مزایای مشترک احتمالی و پذیرش این اقدامات توسط عموم مردم را پیشنهاد میکند. این پروژه از یک سو بر اقداماتی جهت کاهش جزایر گرمایی شهری تمرکز دارد، از سوی دیگر، بر روی روشی که در آن طرحهایی برای پوشش گیاهی مجدد و آبگیری خاکها که تنوع زیستی و تداوم اکولوژیکی و همچنین جذب کربن طبیعی را ارتقا میدهد، متمرکز است
۴- پروژه ای تحت عنوان تراس، تحول در راستای سازگاری با شرایط موجود، از طریق رویکردی چندمقیاسی و سیستمی باتوجه به سه بعد تأثیر انتخابهای مفهومی و فنی بر سکونتپذیری و تخصیص فضاها، نقش حفظ آثار و درنظرگرفتن خطرات طبیعی و انسانی در طول زندگی، تکامل آموزش و حرفهها و ارتباط بین انواع مختلف تخصص و مهارتهای لازم برای مقابله با چالشهای تحول در شهرهای پایدار را گسترش داده است.
۵- پروژه اورباهلث، سرزمینهای شهریسازی شده با تأثیر بر ناهمگونیهای فضایی و منابع آلودگی هوا بر سلامت را ارائه داده که با هدف توصیف تأثیرات بر سلامت بسبب ناهمگونیهای فضایی آلاینده چندگانه در مناطق شهری، با ادغام یک بعد اجتماعی – جمعیتشناختی و مفهوم عدالت اجتماعی از آلودگی هوا گسترش یافته است. آلایندههای تنظیم شده و همچنین آلایندههای نوظهور و پتانسیل اکسیدکننده نیز در این طرح در نظر گرفته خواهند شد. این تحقیق امکان ارزیابی بهتر منابع آلایندههایی را که باید برای کاهش اثرات بهداشتی محدود شوند و شناسایی مناطق و جمعیتهای جغرافیایی در معرض و آسیبپذیرتر را ممکن میسازد.
۶- پروژه شهرهای خوش آب و هوا برای و توسط کاربران آنها (VF++ ) با هدف ادغام راهحلهای نرم و سبز جهت ارتقای سلامت ساکنان است. این پروژه محققان مهندسی (فیزیک ساختمان و شهری، زیست هواشناسی انسانی)، علوم اجتماعی (معماری، برنامهریزی شهری، جغرافیای اجتماعی، مردم شناسی) و علوم بهداشتی (اپیدمیولوژی، ترموفیزیولوژی، پزشکی) را برای مقابله با مسائل بهداشتی و رفاهی در طول موج گرما گرد هم میآورد.
۷- پروژه باغشهر، به نقش فضاهای سبز مسکونی و خصوصی از نظر خدمات اکوسیستمی ارائه شده به شهر از جمله حمایت از تنوع زیستی، تبخیر و تعرق برای کاهش اثرات جزیره گرمایی و غیره می پردازد.
۸- پروژه وائو ، یک رصدخانه سلامت و رفاه در مسیرهای شهری ساخته است که هدف آن ایجاد یک رصدخانه چندموضوعی و چندبعدی برای رفاه و سلامت در شهرها بوده که با تجزیه و تحلیل جریان مواد در شبکههای بهداشتی، دادههای سرشماری و همچنین دادههای نگهداری برای پیشبینی بهتر خطرات بهداشتی است.
منبع: