• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Tuesday - 7 January - 2025
1

رونمایی از سند تقسیم‌نامه آب مهران‌رود در تبریز

  • کد خبر : 167114
  • 16 دی 1403 - 13:57
رونمایی از سند تقسیم‌نامه آب مهران‌رود در تبریز
یازاکو - بیش از ۲۰۰ سال قبل، در دوران قاجار، ولیعهد عباس میرزا، با تنظیم سند فولادنامه، تصمیم گرفت تا آب مهران‌رود را تقسیم کند و امروز رونمایی و خوانش آن توسط متخصصان خط و میراث فرهنگی در مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شمال غرب کشور انجام شده است.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، جهانبخش سلمانیان، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شمال غرب کشور اظهار کرد: عباس میرزا که تفکر ارتقایی برای کشور و منطقه خود در سر داشت، برای پایان دادن به جنگ بر سر حق آبه، یک تقسیم‌نامه‌ تنظیم کرد. این سند نشان‌دهنده درایت این ولیعهد قاجار است که با حفظ عدالت، برای تمامی مردم و مناطق مختلف شهری و روستایی، تقسیم‌نامه آب را تنظیم کرده است.

وی بیان کرد: نکته قابل توجه، وجه تسمیه سند، فولادنامه است. بررسی نشان داده، فولاد برای استحکام سند گفته شده است. این نام‌گذاری به جهت عدم تخطی از تقسیم‌نامه و نوعی ضمانت برای اجرای سند بوده است. در زمان های قدیم از انواع پشتوانه برای اجرای اسناد استفاده می‌شد که وجه تسمیه آن قرار گرفت.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شمال غرب کشور با اشاره به اهمیت حفظ این اسناد گفت: در همه کشورها، میراث مکتوب و مستند به عنوان حافظه تاریخی و ذهن یک جامعه حفظ می‌شود که در مجموعه ما هم همینطور است.

وی گفت: این جلسه، دومین جلسه تخصصی کیفیت محور از سلسله جلسات حوزه اسناد است. این جلسات برای خوانش، رونمایی، تحلیل و بررسی اسناد متعدد برگزار می‌شود.

وی در زمینه دلیل انتخاب سند فولادنامه برای دومین جلسه رونمایی و خوانش اظهار کرد: اکنون با چالش‌های زیادی در زمینه آب مواجه هستیم که پرداخت به این تقسیم‌نامه می‌تواند یک زمینه فرهنگی برای موضوع آب باشد.

سلمانیان افزود: وظیفه سازمان ما گردآوری، حفاظت، بازنمایی و نشان دادن میراث مکتوب و مسند است، در تلاشیم با برگزاری این جلسات، برگی هر چند کوچک در زمینه شناخت و احیای فرهنگ و تاریخ ایران و استان ورق زده باشیم.

یوسف غفارزاده، مدیرعامل آب منطقه‌ای استان در زمینه اهمیت مسئله آب بیان کرد: از سال‌های دور، استان ما سابقه خوبی در زمینه تعیین حق آبه، بهره برداری مناسب و توزیع عادلانه آب دارد. اسناد بسیاری با سابقه طولانی در منطقه آذربایجان، ارس، ترکمن‌چای و … موجود است که نشان می‌دهد حفظ آب در تاریخ ما جای دارد.

وی همچنین افزود: مشاهده کردیم که در این سند، اراضی به صورت باغ، دیم، آبی و … تقسیم شده و هر زمین میزان آب مشخص برای روش‌ کشت خود را دریافت می‌کند. این شیوه برای کم کردن هدر رفت آب، حفظ محیط زیست و باقی ماندن این مایه حیات برای نسل‌های آینده است.

وی ادامه داد: این سند نشان دهنده آینده‌نگری جوامع آن دوره است تا نسل‌های آینده نیز بهره‌مند شوند. استفاده از آب حساب شده و بدون آسیب به تعادل محیط زیستی در آن زمان می‌تواند الگوی ما برای حفظ آب باشد. ما نیز مانند نیاکان خود باید این مهم را رعایت کنیم.

سند فولادنامه، سندی ۱۱ صفحه‌ای با مقدمه‌ای پربار از وصف و تمجید پادشاهی و تقسیم‌نامه آب است که بخش‌هایی از آن در نشستی علمی و تخصصی در مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور توسط متخصصان این امر خوانش شد.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=167114

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});