• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Sunday - 12 January - 2025
1
برگی از تاریخ تبریز

میرزا تقی خان در دارالسلطنه تبریز امیر کبیر شد

  • کد خبر : 167664
  • 22 دی 1403 - 14:41
میرزا تقی خان در دارالسلطنه تبریز امیر کبیر شد
یازاکو - اولین حضور امیرکبیر در سیاست و کشورداری اعزام از تبریز به روسیه بود.

یازاکو، محمد فرج پور باسمنجی_ عهده نامه ترکمن چای در تبریزبه ایران تحمیل شد. پس از شکستهای قشون ایران در مناطق مختلف قفقاز و شمال ارس با فزونی و تجهیزات متجاوزان روسی بالاخره معاهده ترکمن چای در ۲ اسفند ۱۲۸۱ شمسی به ایران قالب شد که داغ جدایی سرزمین های مام وطن هنوز بر سینه های ما ایرانیان جاری است.و در این زمان گریبایدوف که از نجیب زادگان روس،و شاعر و نویسنده بود از طرف دولت روس چند ماه بعد از این معاهده به تبریز رسید و با زن خود در کنسولگری روسیه در تبریز سکنی گزید. گریبایدوف برای تبادل نسخ معاهده ترکمن چای در پایتخت ایران باید به تهران سفر می کرد. و مذاکراتی را با عباس میرزا داشت.گریبایدوف با تنی چند از ایلچی های دارالسلطنه تبریز به تهران رفت و پس از تبادل نسخه معاهده در هنگام مراجعت به تبریز با 《آغا یعقوب ارمنی》 مواجه شد وی از گریبایدوف خواست که وی را نیز به تبریز ببرد و در اعزام به روسیه ایشان هم در معیت باشد.این اسیر ارمنی تبار روس بدلیل آشنا بودن به زبان روسی گریبایدوف را مجاب کرد که دو زن گرجی اسیر را که در جنگ های عباس میرزا به اسارت در آمده بودند و در تبریز مسلمان شده و در سفارت روس در تهران مقیم شده بودند را نیز با خود مجددا به تبریز ببرند.گریبایدوف این کار را پذیرفت و این خبر در تهران پیچید و چنین استنباط شد که دو زن گرجی مسلمان شده را روس‌ها می‌خواهند تغییر مذهب دهند و به جبر و عنف وادارند.

مردم تهران بازارها و دکاکین را بستند و به سفارت روس رفتند و خواستار خروج دو زن مسلمان شده گرجی شدند.گریبایدوف ترسید و زنان را به حرم آصف الدوله فرستاد و در همین اثنا مردم آغا یعقوب ارمنی را قطعه قطعه کردند و یکنفر از اهالی معترض تهران نیز از سوی محافظان روس با تیری کشته شد.مردم خشمگین با تشییع این تهرانی مجددا به سفارت روس حمله کردند و قزاق های روسی هم به مردم شیلک کردند .مردم خشمگین وارد سفارتخانه شدند و ۳۴ روسی دیپلمات و نظامی و قزاق توسط مردم کشته شدند . وتنها 《مالتسوف》منشی اول سفارت روس از این حادثه جان سالم بدر برد.

فتحعلی شاه که ترسیده بود این دیپلمات روس،را در معیت خدم و حشم به تبریز فرستاد و پس از چند روز اقامت در کنسولگری روسیه در تبریز و دلداری ،عباس میرزا پسر خود خسرو میرزا را با هیئتی برای عذرخواهی به روسیه فرستاد.در این هنگام روسیه درگیر نبرد با قشون قدرتمند عثمانی در بخش هایی از قفقاز و ارمنستان بود‌و از سوی دیگر با بستن پیمان ترکمن چای امتیازات زیادی از جمله پول و طلا و زمین های وسیع را از ایران گرفته بود.

وقتی هیئت اعزامی از تبریزبا ۸ نفر به تزار رسیدند نامه عباس میرزا تقدیم تزارها شد و تزارها تقاضای عباس میرزا را پذیرفتند و غائله پایان یافت و در میان امیر کبیر که جوان رعنایی بود در این هیات حضور داشت و این اولین کار سیاسی امیر کبیر یکی از سیاست آموزهای مکتب سیاسی وقت تبریز بود. که در دارالسلطنه تبریز آبدیده شده بود.

نکته جالب این واقعه تاریخی، حمله زمان قاجار به سفارت روسیه شدید تر از حمله دانشجویان به سفارت آمریکا در تهران حین انقلاب بود.در حمله مردم به سفارت روسیه در دوره قاجار ۳۴ نفر دیپلمات روسیه و فرستاده آنها کشته شدند ولی در حمله به سفارت آمریکا در تهران کسی کشته نشد ولی تغییر شیوه های برخورد این ابرقدرت ها با ایران حکایت‌های شنیدنی دارد.

از سوی دیگر علل حمله مردم تهران به سفارت روسیه فقط آزادی دو زن مسلمان گرجی نبود بلکه شعله های احساسات مردم ایران در پاسخ و انتقام از ظلم های کشور متجاوز شمالی در ادوار مختلف از جمله لشکر کشی های متعدد به اراضی ایران در شمال و جنوب رود ارس و شمال و جنوب قفقاز و جدایی بخش وسیعی از سرزمین های ایران بزرگ با تحمیل عهده نامه های چندش آور گلستان و ترکمن چای بود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=167664

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});