• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Wednesday - 15 January - 2025
0

بارقه امید برای تکمیل و افتتاح مرکز دیرینه‌شناسی کشور در دولت چهارهم

  • کد خبر : 167990
  • 25 دی 1403 - 10:00
بارقه امید برای تکمیل و افتتاح مرکز دیرینه‌شناسی کشور در دولت چهارهم
یازاکو - عملیات اجرایی در ساختمان تنها مرکز دیرینه‌شناسی کشور که در مراغه قرار دارد، پس از حدود ۱۰ سال وقفه در سال جاری فعال شده و مدیرکل محیط زیست آذربایجان‌شرقی هم در بازدید روز گذشته خودش از این مرکز، با وعده پیگیری برای تخصیص اعتبار بیشتر و تکمیل این طرح، بارقه‌ امید را در دل دوستداران محیط زیست و مردم این کهن‌شهر زنده کرده است.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور با حدود هشت هزار مترمربع زیربنا در زمینی به مساحت ۷.۸ هکتار در حال احداث بوده و اکنون از ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.

گفتنی است این مرکز دارای ۲ بخش تحقیقاتی و موزه‌ای بوده و بخش تحقیقاتی آن شامل بخش‌های آزمایشگاهی – فرآوری و مطالعه‌ای است و در بخش موزه‌ای هم بایگانی و نمایشگاه وجود دارد.

در خصوص اهمیت تکمیل این مرکز، همین بس که پس از بهره‌برداری، تمام گروه‌های فسیلی از جمله ماکروفسیل، میکروفسیل، پالینولوژی، گیاهی، و مهره‌داران سراسر کشور در این مجموعه مورد مطالعه، حفاظت و نمایش قرار می‌گیرد.

احداث مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور با چه اهدافی آغاز شد؟

کشورمان به علت داشتن تنوع سنگواره‌های (فسیل‌های) دوران مختلف زمین‌شناسی و آثار فسیلی ۶۴۰ میلیون سال پیش تا عهد حاضر، از نظر دیرینه‌شناسان دارای برگ‌های زرین تاریخ آفرینش است.

بر همین اساس رکوردهای بی‌نظیری در کشورمان وجود دارد که می‌توان با جمع‌آوری این ذخایر ملی در مرکز تحقیقات و موزه دیرینه‌شناسی، ضمن حفاظت از نمونه‌های منحصربه‌فرد و نمایش آنها، نوجوانان و جوانان کشور را آموزش داد و در زمینه گردشگری زمین‌شناختی هم گام برداشت.

مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور چرا در مراغه احداث می‌شود؟

مراغه به علت وجود فسیل‌های مهره‌دار، جزو مناطق پرفسیل و مشهور در بین دیرینه‌شناسان جهان به شمار می‌رود و در ردیف پنج منطقه مهم دارای سنگواره‌ها و فسیل‌های پستانداران مهره‌دار جهان قرار دارد.

علاوه بر آن مسیر مهاجرت حیوانات صحرائی آفریقا از مراغه عبور کرده و اولین اثر طبیعی – ملی فسیلی کشور در منطقه شرق مراغه و در محل موسوم به دره گرگ ثبت شده است.

و اما سخنان امیدبخش مدیرکل محیط زیست آذربایجان‌شرقی در دولت چهاردهم

مدیرکل محیط زیست آذربایجان‌شرقی در بازدید از ساختمان مرکز دیرینه‌شناسی کشور، دغدغه‌اش در خصوص تامین اعتبار و تکمیل ساختمان این مرکز را با صراحت بیان کرد و گفت: امسال برای ادامه عملیات اجرایی در این ساختمان ۳۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی تخصیص یافته و پیگیری برای افزایش این اعتبار به ۵۰۰ میلیارد ریال در اولویت برنامه‌های این اداره‌کل است.

بارقه امید برای تکمیل و افتتاح مرکز دیرینه‌شناسی کشور در دولت چهارهممدیرکل محیط زیست آذربایجان‌شرقی در بازدید از ساختمان مرکز
دیرینه‌شناسی کشور: تامین اعتبار برای تکمیل این مرکز از اولویت‌هاست

به گفته «محمدحسین حسن‌زاده» منطقه فسیلی مراغه به معرفی بیش از پیش نیاز دارد و سایت اطلاع‌رسانی این مرکز به ۲ زبان فارسی و انگلیسی باید تقویت شده و مقالات علمی این منطقه به زبان انگلیسی در اختیار جهانیان قرار گیرد.

وی همچنین بهره‌گیری از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد برای معرفی منطقه فسیلی مراغه و آموزش‌های زیست محیطی را مورد تاکید قرار داد و دغدغه‌هایش برای تکمیل مرکز دیرینه‌شناسی به بارقه‌های امید در دل دوستداران محیط زیست تبدیل شد.

بر اساس این گزارش، تراکم بالای سنگواره‌های (فسیل‌های) مهره‌داران هفت تا ۱۲ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت دیرینه‌شناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز حیواناتی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیش‌روی دیرینه‌شناسان جهان قرار داده است.

«منطقه فسیلی مراغه» به اذعان کارشناسان از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژه‌ای است تا جایی که با کاوش و استخراج جدید نمونه‌های موجود در سایت مراغه، می‌توان به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌های جهانی رسید.

به گفته مسئولان امر و بر اساس تحقیق‌های زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی، فسیل حیواناتی که از منطقه فسیلی مراغه استخراج شده، به اجداد حیوانات امروزی در آفریقا تعلق دارد و همین موضوع مطالعات دیرینه‌شناسی در این کهن‌شهر جذاب‌تر کرده است.

این منطقه ظرفیت مطالعه در زمینه‌های اقلیم‌شناسی دیرینه ایران، مطالعه تکتونیک صفحه‌ای در میوسن پسین و پلیوسن، تعیین جایگاه زمین‌ساختی ایران و ایجاد مرکز تحقیقات و موزه فسیل‌شناسی جهت نمایش رکوردهای فسیلی کشور را داراست.

همچنین این منطقه از ظرفیت ایجاد موزه‌های صحرایی در جهت گسترش اکوتوریسم با هدف مدیریت و توسعه پایدار منطقه و ثبت ملی و جهانی و بهره‌مندی از امکانات بین‌المللی برخوردار است.

به عقیده کارشناسان با ثبت ملی و جهانی منطقه فسیلی مراغه به عنوان ژئوپارک می‌توان از اعتبارات ملی و کمک‌های مالی و علمی یونسکو بهره‌مند شد؛ همچنین با برگزاری همایش‌ها و کارگاه‌های بین‌المللی می‌توان اعتبار علمی و شاخص‌های گردشگری منطقه را بالا برد و در رشد علمی
کشور و اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی در سطح منطقه‌ای و کشوری گام‌های مثبتی برداشت.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=167990

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});