یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار ارز/ نوسان اندک بازار دلار
قیمت دلار در هفتهای که گذشت، با وجود رفت و برگشتهای زیاد، بازدهی منفی ۰.۱۸ درصدی و کاهش ۱۵۰ تومانی را به ثبت رساند. اسکناس آمریکایی هفته دوم بهمن را در کانال سوم از کریدور هشتم به پایان برد. بازار دلار در روزهای اخیر با فضای ابهام ناشی از تحولات سیاسی و اقتصادی مواجه است و به همین دلیل معاملهگران رویکردی محتاطانه در پیش گرفتهاند و به عبارت بهتر، فضای احتیاط بر بازار ارز حاکم شده است. قیمت دلار تهران در دو روز کاری گذشته به دلیل دریافت سیگنالهای جدید از اخبار توافق احتمالی میان ایران و آمریکا روند نزولی در پیش گرفته بود. معاملهگران، اما در این شرایط شرط ادامهدار بودن کاهش قیمت دلار را افزایش عرضه ارز میدانند تا انتظارات تورمی کاهش پیدا کند. در غیر این صورت، افزایش تقاضا میتواند بازار دلار را دوباره به سمت قیمتهای بالاتر هدایت کند. سرنوشت بازار دلار این روزها به میزان عرضه، تقاضای جدید و تحولات و اخبار سیاسی وابسته است. معاملهگران در انتظار شفافیت بیشتر درباره توافقات احتمالی برجام و دیگر تحولات دیپلماتیک هستند تا مسیر آتی بازار را پیشبینی کنند.
بازار سکه و طلا/ افزایش حباب سکه و طلا
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: در بازارهای داخلی از ابتدای هفته روند افزایشی قیمتها را داشتیم که در مجموع هر گرم طلای ۱۸ عیار تقریباً با ۵۵ هزار تومان افزایش، در آخرین معاملات روز گذشته (پنجشنبه) پنج میلیون و ۶۱۶ هزار تومان به ازای هر گرم معامله شد. وی افزود: در بازار سکه نیز روند افزایشی قیمتها را شاهد بودیم؛ هر قطعه سکه تمام طرح جدید با افزایش ۴۰۰ هزار تومانی، در پایان هفته ۶۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت داشت. سکه تمام طرح قدیم نیز با ۵۰۰ هزار تومان افزایش به ۵۸ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان رسید. نیم سکه با ۷۵۰ هزار تومان افزایش در طول هفته ۳۳ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان معامله شد. ربع سکه و سکههای یک گرمی بانک مرکزی تنها قطعاتی از سکه بود که باتوجه به روند بازار و عدم وجود تقاضا، کاهش قیمت را نسبت به ابتدای هفته در آخرین معاملات پایانی هفته تجربه کرد. ربع سکه در این هفته، ١۵٠ هزار تومان در طول هفته کاهش داشت و در آخرین قیمت ۱۸ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان بود. سکههای یک گرمی بانک مرکزی هم این هفته ١٠٠ هزار تومان کاهش قیمت داشت که آخرین قیمت ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تعیین قیمت شد. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با وضعیت حباب سکه در این هفته نیز گفت: حباب سکه هم نسبت به ابتدای هفته، ۲۰۰ هزار تومان کاهش داشته و در حال حاضر آخرین میزان آن در بازارهای داخلی پنج میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است. بذرافشان در رابطه با علت روند متفاوت قطعات کوچک سکه نسبت به دیگر قطعات، تصریح کرد: احتمالاً در طول هفته تا حدودی تقاضا نسبت به سایر قطعات دیگر کمتر بوده، از سوی دیگر نسبت به سایر قطعات، این قطعات کوچک، هفتههای گذشته افزایش بیشتری را تجربه کرده بود.
بازار سهام/ نوسانات رو به پایین بورس
طی آخرین روز معاملاتی هفته یعنی چهارشنبه ۱۰ بهمن ماه، شاخص کل بورس تهران با کاهش ۶ هزار و ۱۷۰ واحدی معادل ۰.۲۲ درصد نسبت به معاملات روز گذشته به تراز ۲ میلیون و ۸۰۱ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن نیز ۳ هزار و ۱۴۱ واحد کاهش را تجربه کرد و عدد ۸۷۸ هزار و ۵۷۵ واحدی رسید. در سوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس تنها ۳ واحد افزایش به عدد ۲۶ هزار و ۶۰۳ واحدی رسید.
محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند بازار گفت: در خصوص وضعیت بازار، همانطور که در هفته گذشته نیز به استحضار رساندم، در حال حاضر رصد یک سیگنال و محرک کلیدی حائز اهمیت است که همانا روند ارزش معاملات است. وی ادامه داد: مادامی که ارزش معاملات در سطحی بالاتر از ۱۵ هزار میلیارد تومان تثبیت نگردد، شاهد تداوم شرایط نوسانی در بورس تهران خواهیم بود. به طور کلی میتوان اظهار داشت که بازار سرمایه در چنین وضعیتی، نوساناتی را تجربه خواهد نمود.
این کارشناس بازار سهام اظهار کرد: چنانچه ارزش معاملات برای چند روز متوالی فراتر از ۱۵ هزار میلیارد تومان قرار گیرد، میتوان شرایط را باثبات ارزیابی نمود و حتی اهداف بالاتری را برای بازار متصور شد. البته، با توجه به شرایط موجود، این وضعیت نوسانی نیز در مقطع کنونی مطلوب به نظر میرسد. وی توضیح داد: بازار پس از دستیابی به مرز ۳ میلیون واحد، نیازمند یک دوره استراحت بود. این نوسانات به مثابه تنفسی برای بازار عمل میکنند، موجب شناسایی سودهای کوتاهمدت و ورود سرمایهگذاران جدید میشوند و این امر میتواند زمینه ساز شکلگیری یک روند صعودی مجدد در بازار باشد.
بازار طلای جهانی/ طلای جهانی در مسیر ثبت پنجمین افزایش هفتگی
بر اساس گزارشی از بلومبرگ، شمش روز جمعه برای اولین بار از ۲۸۰۰ دلار در هر اونس عبور کرد. این افزایش پس از آن اتفاق افتاد که دونالد ترامپ اعلام کرد که از اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک در اول فوریه پیروی خواهد کرد. او چین را نیز تهدید کرد اما سطحی برای آن مشخص نکرد. این فلز گرانبها که در مسیر ثبت پنجمین افزایش هفتگی خود قرار دارد از افزایش تقاضا برای داراییهای امن سود برده است، چراکه تهدیدهای تعرفهای ترامپ ترس از جنگ تجاری را افزایش میدهد. همچنین نگرانیهایی وجود دارد از اینکه وعدههای او برای کاهش مالیاتها و بازنگری در مهاجرت میتواند باعث فرسایش مالی ایالات متحده و افزایش مجدد تورم شود. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو روز چهارشنبه گفت بانک مرکزی آمریکا باتوجه به تاثیر سیاستهای جدید دولت در حالت «انتظار و مشاهده» است. کمیته بازار باز فدرال این هفته تغییری در نرخ بهره ایجاد نکرد و نشان داد که توقف پیشرفت به سمت کاهش تورم، رویکرد صبورانه را ایجاب میکند. معاملهگران اکنون روی شاخص تورم ترجیحی فدرال رزرو، شاخص هزینههای مصرف شخصی (PCE) متمرکز هستند که روز جمعه منتشر میشود. براساس میانگین پیشبینی اقتصاددانان در نظرسنجی بلومبرگ، انتظار میرود افزایش قیمتها شتاب جزئی داشته باشد.
بازار نفت/ قیمت نفت در مسیر کاهش هفتگی
به گزارش رویترز، در پی تهدیدهای ناشی از اعمال تعرفههای پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای تجارت با مکزیک و کانادا، دو صادرکننده بزرگ نفت خام به ایالات متحده، که ممکن است این هفته اعمال شود و بهدنبال آن فشار بر بازارهای جهانی نفت، قیمت نفت در معاملههای روز جمعه (۱۲ بهمن) افزایش یافت، اما همچنان در مسیر کاهش هفتگی قرار گرفت. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه مارس در بازار آیسیئی لندن که روز جمعه (۱۲ بهمن ۱۴۰۳) منقضی به ۷۷ دلار و ۱۴ سنت برای هر بشکه رسید. قیمت این شاخص برای تحویل در ماه آوریل هم با ۳۰ سنت افزایش به ۷۶ دلار و ۱۹ سنت برای هر بشکه رسید. در همین حال، نفت خام شاخص دابلیوتیآی آمریکا (WTI) با ۴۸ سنت افزایش، ۷۳ دلار و ۲۱ سنت به ازای هر بشکه داد و ستد شد. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال با ۱.۷۳ درصد کاهش و دابلیوتیآی با ۲ درصد افت همراه بوده است. با این حال، قیمت ماهانه شاخص برنت برای ماه ژانویه قرار است ۳.۳۵ درصد افزایش یابد که بالاترین از ماه ژوئن به شمار میآید، قیمت شاخص دابلیوتیآی هم افزایش ۲.۰۴ درصدی را تجربه خواهد کرد. پریانکا ساچدوا، تحلیلگر ارشد بازار در مؤسسه فیلیپ نوا، در این باره گفت: قیمت نفت خام در این هفته بهدلیل افزایش نگرانیها درباره تعرفههای پیشنهادی ترامپ کاهش یافت و انتظار میرود این روند مانع بهبود رشد اقتصادی جهان شود.
ترامپ تهدید کرده است که اگر کانادا و مکزیک به حملونقل ماده مخدر «فنتانیل» از مرزهای آمریکا پایان ندهند، از روز شنبه تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای صادراتی کانادا و مکزیک به ایالات متحده اعمال خواهد کرد. مشخص نیست که آیا تعرفهها شامل نفت خام میشود یا خیر. ترامپ روز پنجشنبه (۱۱ بهمن) بیان کرد: بهزودی تصمیم میگیریم که آیا واردات نفت کانادا و مکزیک شامل تعرفهها باشد یا خیر.