یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
بازار ارز/ دلار در کانال ۸۷ هزار تومان قرار گرفت
قیمت دلار در هفته سوم بهمن با بازدهی ۲.۲۷ درصدی و رشد ۱۹۰۰ تومانی بسته شد. اسکناس دلار در آخرین معامله روز پنجشنبه در نیمه بالایی از میانه کریدور هشتم بسته شد.
موضوع پذیرش FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام از یک سو و اظهار تمایل آمریکا برای مذاکره با ایران از سوی دیگر سیگنالهای مساعدی بودند که در هفته سوم بهمن مورد توجه معاملهگران قرار گرفت؛ اما مساله اساسی تهدید آمریکا برای تشدید تحریمها علیه ایران و محدودیتهای جدی برای صادرات نفت ایران بود. این مساله انتظارات تورمی را افزایش داد و بازارهای مالی را با رشد تقاضا همراه کرد.
روز پنجشنبه سیگنالهای نامساعدی در خصوص وضع تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران منتشر شد. وزارت دارایی آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که تحریمهای جدیدی را علیه شماری از افراد و شبکههای بینالمللی در انتقال میلیونها بشکه نفت ایران وضع کرده است که کمک میکنند سالانه میلیونها بشکه نفت ایران به چین منتقل شود.
فهرست
بازار سکه و طلا/ رشد نجومی سکه و طلا
نادر بذرافشان، در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا، اظهار کرد: هفتهای که پشت سر گذاشتیم، افزایش چشمگیر اونس جهانی طلا را شاهد بودیم که دور از انتظار بود. در طول هفته هر اونس جهانی طلا، ۶۵ دلار افزایش قیمت داشت که در آخرین قیمت ۲۸۶۳ دلار را ثبت کرد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: در بازارهای داخلی هم این هفته روند نسبتاً افزایشی بالایی را داشتیم که هر گرم طلا با ۹۲ هزار تومان افزایش نسبت به ابتدای هفته، در آخرین معاملات روز پنجشنبه، پنج میلیون و ۹۶۷ هزار تومان به ازای هر گرم، معامله شد.
وی ادامه داد: در بازار سکه نیز روند افزایشی در طول هفته طی شد که براساس آن هر قطعه سکه تمام طرح جدید با شش میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش در آخرین قیمت بازار ۶۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود. سکه تمام طرح قدیم با پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش به ۶۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید. نیم سکه با دو میلیون و ۹۰۰ هزار تومان افزایش نسبت به ابتدای هفته، ۳۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و ربع سکه با ۷۵۰ هزار تومان افزایش در آخرین معاملات بازار این هفته، ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تعیین قیمت شدند. سکههای یک گرمی بانک مرکزی نیز با ۴۵۰ هزار تومان افزایش ۹ میلیون و ۹۵۰ هزار دادوستد.
بذرافشان در رابطه با آخرین وضعیت حباب سکه در بازار نیز گفت: در حال حاضر حباب سکه در بازارهای داخلی ۱۰ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان است که در طول این هفته افزایش قابل توجهی حدوداً سه میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی را تجربه کرد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران تصریح کرد: هر چند که افزایش قیمتها قابل توجه بوده ، اما شرایط بازار متاسفانه شرایط خوبی نیست و نهتنها برخلاف تجربه سالهای گذشته که قیمت صعودی بود، تقاضا هم افزایش پیدا میکرد، بلکه هیچگونه التهابی در بازار نیست و کاهش تقاضا سبب تشدید رکود شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که حداقل طی هفته پیشرو، شاهد ثبات قیمتها باشیم.
بازار سهام/ رشد ناچیز بازار بورس
در سومین هفته بهمن ماه شاخص کل بورس تهران با بازدهی ناچیزی مثبت روبهرو شد. آمارشاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم ۲ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۳۵ واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل ۲ هزار و ۷۸۳ واحد بالاتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت ۹ صدم درصد شد.
شاخص کل هم وزن بورس در اخرین روز کاری هفته گذشته یعنی ۱۰ بهمن ماه برابر با ۸۷۸ هزار و ۵۷۵ واحدی بود و در پایان معاملات این هفته به عدد ۸۷۶ هزار و ۴۴۳ واحدی رسید و در مجموع بازدهی منفی ۰.۲ درصدی را ثبت کرد.
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: یکی از مهمترین خبرها، موضوع واگذاری ایران خودرو است. با وجود حواشی و مسائلی که در گروه خودرویی شاهد بودیم، در نهایت، این واگذاری احتمالاً تاثیر خود را در هفته آینده بر این صنعت خواهد گذاشت. ایران خودرو به عنوان یکی از لیدرهای بازار، بر کلیت بازار سرمایه نیز اثرگذار خواهد بود.
وی تاکید کرد: خصوصی شدن شرکتی که همواره دولتی و زیانده بوده، قاعدتاً اثر مثبتی خواهد داشت.
این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به عوامل تاثیرگذار روی بورس گفت: واکنش بازار به نوسانات دلار و طلا و همچنین رفتاری که در بازارهای رقیب بازار سرمایه شاهد هستیم، میتواند پتانسیل جذب سرمایه را تحت تاثیر قرار دهد. به این معنی که علیرغم مهیا بودن شرایط برای رشد بورس به واسطه اتفاقات مهم و مثبت، جذابیت سایر بازارها از این پتانسیل کم می کند.
محبی در نهایت اظهار کرد: به نظر میرسد که ماندگاری اثر نامطلوب جذابیت سایر بازارها بیشتر از اتفاقات مثبت بورسی باشد. بنابراین، من انتظار رفتار خیلی مثبت و رشد شارپی آنچنانی را در بازار ندارم. پیشبینی می کنم که بازار به سمت تعادل پیش برود و شاید کمی بیشتر شاهد فروش در مقایسه با خریدها باشیم.
بازار طلای جهانی/ ششمین افزایش هفتگی متوالی طلای جهانی
قیمت هر اونس طلا در ساعات اولیه معاملات بازار آسیا روز جمعه، با افزایش تقاضا برای پناهگاه امن در برابر جنگ تعرفهای چین و آمریکا، نزدیک به بالاترین سطح خود ایستاد و به سمت ثبت ششمین افزایش هفتگی متوالی پیش رفت.
هر اونس طلا برای تحویل فوری، پس از ثبت بالاترین سطح خود در ۲۸۸۲ دلار و ۱۶ سنت، با ۰.۱ درصد افزایش به ۲۸۵۹ دلار و ۵۹ سنت رسید و از ابتدای هفته جاری تاکنون، بیش از دو درصد افزایش داشته است. بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی آمریکا، با ۰.۳ درصد افزایش، به ۲۸۸۴ دلار و ۲۰ سنت رسید.
بهای هر اونس طلا، با وجود اینکه به دلیل تشدید تنشهای تجاری آمریکا و چین، به مدت پنج روز متوالی رکورد زده بود، روز پنج شنبه، به دلیل تقویت ارزش دلار آمریکا در آستانه گزارش مشاغل آمریکا، یک درصد کاهش یافت. انتظار می رود گزارش اشتغال ایالاتمتحده، سرنخ های بیشتری در مورد قدرت کلی اقتصاد ارائه دهد.
آستین گولزبی، رئیس فدرال رزرو شیکاگو، روز پنج شنبه گفت: رشد قوی اشتغال و کاهش تورم، به فدرال رزرو ایالات متحده اجازه میدهد تا به کاهش نرخهای بهره ادامه دهد، اما نااطمینانی در مورد تأثیر تعرفهها و سایر تغییرات سیاستی، رویکرد آهسته تر را ایجاب میکند. طلا در زمان آشفتگیهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی، یک سرمایه گذاری مطمئن در نظر گرفته میشود، اما نرخ بهره بالاتر، جذابیت داراییهای بدون بازده مثل طلا را کاهش میدهد.
بانک گلدمن ساکس روز پنج شنبه، با وجود پیشبینی کاهش موقتی قیمت طلا در صورت رفع نااطمینانی مرتبط با تعرفههای آمریکا و عادی شدن معاملات بازار، پیشبینی خود از قیمت هر اونس طلا تا سه ماهه دوم سال ۲۰۲۶ را به میزان ۳۰۰۰ دلار حفظ کرد.
بازار نفت/ نفت در مسیر سومین کاهش هفتگی
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، قیمت نفت در معاملههای روز جمعه (۱۹ بهمن) پس از اعمال تحریمهای تازه علیه صادرات نفت خام ایران افزایش یافت، اما بهدلیل جنگ تجاری دوباره دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا علیه چین و تهدیدهای اعمال تعرفه بر دیگر کشورها در مسیر سومین کاهش هفتگی پیاپی قرار گرفت.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۹ و ۳۲ دقیقه به وقت گرینویچ با ۴۳ سنت یا ۰.۶ درصد افزایش به ۷۴ دلار و ۷۲ سنت برای هر بشکه رسید اما تا این ساعت از معاملههای بازار با افت ۲.۶ درصدی هفتگی روبهرو شد.
در همین حال، نفت خام شاخص دابلیوتیآی آمریکا با ۳۷ سنت یا ۰.۵ درصد افزایش، ۷۰ دلار و ۹۸ سنت برای هر بشکه داد و ستد شد، در حالی که افت ۲.۱ درصدی هفتگی را تجربه کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه (۱۸ بهمن) اعلام کرد که در اقدامی فزاینده برای افزایش فشار بر تهران، تحریمهایی تازه را علیه چند فرد و نفتکشهایی که به ارسال سالانه میلیونها بشکه نفت خام ایران به چین کمک میکنند، اعمال میکند.
مایکل هیگ، رئیس تحقیقات جهانی کالا در بانک و مؤسسه مالی سوسیت جنرال (Societe Generale) در این باره گفت: ترامپ درباره فشار حداکثری بر ایران سخن به میان آورده است، از این رو بازار این موضوع را جدی میگیرد.
هیگ تصریح کرد: اعمال تعرفهها و توقفها با توجه به تشدید تردیدها جزو عوامل افزایشی برای بازار هستند اما بهدلیل نگرانیهای پیش روی تقاضا سیگنالی مبنی بر افزایش مشاهده نشده است، تعرفهها و واکنشهای تلافیجویانه، به تولید ناخالص داخلی جهانی و تقاضای نفت آسیب میزند.
ترامپ تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات چین را بهعنوان بخشی از یک طرح گسترده برای بهبود تراز تجاری ایالات متحده اعلام کرده بود، اما برنامههای اعمال تعرفههای شدید بر مکزیک و کانادا را به حال تعلیق درآورد.
تحلیلگران مؤسسه بیامآی امروز (جمعه، ۱۹ بهمن) در یادداشتی اعلام کردند: فشار نزولی ناشی از جریان اخبار مربوط به تعرفههاست و نگرانیها درباره جنگ تجاری بالقوه به ترس از تضعیف تقاضای نفت دامن میزند.