یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار ارز/ رشد ۴.۲۶ درصدی قیمت دلار
قیمت دلار در هفته چهارم بهمن با افزایش ۳۶۵۰ تومانی و رشد ۴.۲۶ درصدی همراه شد. در آخرین معامله روز پنجشنبه قیمت دلار در نیمه پایینی کانال پایانی از کریدور نهم بسته شد.
موضوع مذاکرات هستهای ایران و برخی اخبار نامساعد در خصوص عدم تمایل ایران برای مذاکره با آمریکا، مهمترین سیگنال ورودی به بازارهای مالی در هفته چهارم بهمن بود. این مساله با افزایش انتظارات تورمی قیمت دلار را رشد قابل توجهی داد و اسکناس آمریکایی قله تاریخی جدیدی را فتح کرد.
موضوع ارزپاشی سیاستگذار و خبر مربوط به عرضه سکههای ۱۴۰۴ بانک مرکزی، مسالهای بود که توانست روند کاهشی به قیمت دلار دهد؛ با این وجود دلار به منطقه قیمتی قبلی برنگشت.
در تعطیلی بازارهای داخلی برخی سیگنالها نظیر نرمش در گفتههای مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران در سفر به بوشهر در خصوص مذاکره، برخی گمانهزنیها را تقویت کرد که احتمال نرمشهای سیاسی در خصوص مساله هستهای ایران نیز وجود دارد. پزشکیان گفت: «نمیگوییم که مذاکره نمیکنیم؛ اما نمیشود که ترامپ تمام تحریمها را اعمال کند و سپس دم از گفتوگو بزند. اگر اهل مذاکره هست، چرا نامردی میکند و راه نان، آب و غذا را بر ما میبندد.»
قرار است دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ولادیمر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، و محمد بنسلمان، ولیعهد و نخستوزیر عربستان سعودی، در عربستان با هم دیدار کنند.
موضوعات خاورمیانه و برنامه هستهای ایران نیز یکی از محورهای این گفتوگوست. این مسئله مهمترین خبر پیشروی بازارها در هفته آتی است.
بازار سکه و طلا/ نیمسکه رکورددار رشد قیمت
بازار طلا و سکه در هفته گذشته شاهد رشد عجیب و غریب قیمت طلا و سکه بود؛ به طوری که در این هفته در بازار طلا و سکه، نیمسکه گوی سبقت را از تمام قطعات سکه و طلا ربود و با شتاب بیشتری بالا رفت و با رشد ۹.۷ درصدی رکورددار کسب بازدهی در معاملات هفتگی بود.
موج افزایش قیمت در بازار طلا و سکه
سکه امامی در آخرین روز کاری هفتهای که گذشت، روی رقم ۷۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قرار گرفت.
سکه بهار آزادی نیز در رقم ۷۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد. نیم سکه نیز ۴۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورد.
ربع سکه روی رقم ۲۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان ایستاد. سکه گرمی هم در رقم ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان معامله شد.
طبق اطلاعیه بانک مرکزی قرار است در روزهای یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه پیش رو یک میلیون سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران پیشفروش شود. با توجه به تعداد بالای سکهها در پیشفروش، در صورتی که اختلاف قیمت سکههای عرضهشده با قیمت بازار بالا باشد انتظار میرود نقدینگی جذب سکههای مرکز مبادله شود و همین مساله ممکن است منجر به رکود در سایر بازارها باشد مگر آنکه ریسک جدیدی به بازارها تحمیل شود.
از طرفی افزایش انتظارات تورمی هنوز فروکش نکرده و موجب افزایش تدریجی قیمتها شده است. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان، موضوع مذاکره میان ایران و آمریکا بر سر مسائل هستهای ایران تنها مسالهای است که هر خبری در ارتباط با آن میتواند به بازارهای مالی روند صعودی یا نزولی دهد.
به نظر میرسد به دلیل افزایش قیمت اونس جهانی در روز جمعه، بازار طلا در روز شنبه شاهد تغییر روند افزایشی قیمتها نباشد مگر اینکه بازارساز مجددا به بازار ورود کرده یا سیگنال سیاسی جدیدی مانع از افزایش قیمتها شود.
بازار سهام/ بورس محبوس در تعطیلیها
شاخص کل بورس تهران چهارشنبه هفته گذشته ۱۷ بهمن ماه روی عد ۲ میلیون و ۸۰۴ هزار واحدی بود و در پایان معاملات هفته اخیر به عدد نیز به عدد ۲ میلیون و ۷۸۴ واحدی رسید و در مجموع بازدهی منفی کمتر از یک درصدی یعنی ۰.۷ درصدی را ثبت کرد.
همچنین شاخص کل هم وزن از روز ۱۷ بهمن که بر روی عدد ۸۷۶ هزار و ۴۴۳ واحدی به عدد ۸۵۹ هزار و ۹۲۳ واحدی رسید و در مجموع ۱.۸ درصد کاهش داشت.
در اولین روز معاملات هفته اخیر همزمان با رشد شاخص کل بورس تهران، ارزش معاملات خرد سهام با رشد ۲۵ درصدی نسبت به روز پیشین به رقم ۱۲ هزار و ۷۶۸ میلیارد تومان افزایش یافت، اما روز سهشنبه ارزش معاملات خرد به ۹ هزار و ۹۴۸ میلیارد تومان رسید.
برزو حق شناس، کارشناس بازار سرمایه گفت: دو روز کاری سنگینی را پشت سر گذاشتیم. دلیل اصلی این نوسانات، روند صعودی قیمت دلار و طلا و افزایش ریسکهای سیستماتیک در بازار سرمایه است. متاسفانه برخی تصمیمات مالیاتی هم باعث شده نقدینگی از بازار خارج شود. بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند در انتهای سال نقدینگی خود را افزایش دهند که این موضوع نیز مزید بر علت شده است.
وی توضیح داد: بازار سرمایه همواره تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در حال حاضر، بحث تعیین مالیات از بازار و خروج نقدینگی، بازار را تحت فشار قرار داده است. علاوه بر این، اخباری مبنی بر فاصله گرفتن از مذاکرات و توافقات بینالمللی نیز تاثیر منفی بر بازار گذاشته است.
این فعال بازارهای مالی در مورد افزایش نرخ خوراک و گاز صنایع هم صحبتهایی مطرح شده توضیح داد: این خبر هم به بازار تزریق شده و باعث نگرانیهایی شده است. البته به نظر من، اثر این افزایش نرخ، آنقدرها هم فاجعهآمیز نخواهد بود. اما متاسفانه برخی افراد با انتشار این اخبار، سعی در ایجاد تلاطم در بازار دارند. فرمول محاسبه نرخ گاز مشخص است و افزایش آن قابل پیشبینی بود.
حق شناس اظهار کرد: اینکه بگوییم سیاستهای اردیبهشت ماه تکرار خواهد شد، به نظر من درست نیست. این بازار در حال حاضر تحت فشارهای مختلفی قرار دارد و چنین اظهاراتی میتواند باعث تشدید این فشارها شود.
وی تاکید داشت: شرکتهای کالایی که درآمد دلاری دارند، همچنان جذاب هستند و میتوانند در برابر نوسانات بازار مقاومت کنند. این شرکتها محصولات خود را با دلار توافقی جدید میفروشند و با توجه به افزایش قیمتها، درآمدهایشان نیز رشد خواهد کرد. متاسفانه، بازار در حال حاضر تحت تاثیر اخبار منفی قرار دارد و سرمایهگذاران باید با دقت بیشتری به تحلیل اطلاعات بپردازند.
بازار طلای جهانی/ ریزش طلای جهانی
قیمت طلا هفته گذشته، به بالاترین حد خود رسید، اما پس از ارزیابی سرمایهگذاران و لحاظ کردن ریسکهای احتمالی تعرفههای آمریکا و همچنین مسیر سیاست نرخ بهره فدرال رزرو، در معاملات روز جمعه، بیشترین کاهش را از دسامبر تاکنون، متحمل شد.
هر اونس طلا برای تحویل فوری، در روز جمعه ۱.۶ درصد کاهش یافت و به ۲۸۸۲ دلار و ۵۷ سنت رسید اما موفق شد ۰.۸ درصد رشد هفتگی را به ثبت برساند. اوایل هفته گذشته، قیمت هر اونس این فلز گرانبها، از مرز ۲۹۰۰ دلار گذشت و روز سهشنبه، به رکورد ۲۹۴۲ دلار رسیده بود.
بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی آمریکا، با ۱.۵ درصد کاهش، در ۲۹۰۰ دلار و ۷۰ سنت بسته شد.
اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیوم نیز از رشد قیمت طلا پشتیبانی کرده بود.
خرده فروشی آمریکا در ژانویه، به بیشترین میزان در حدود دو سال اخیر افت کرد، که نشان دهنده عقب نشینی ناگهانی مصرفکنندگان، پس از ولخرجی در ماههای پایانی سال ۲۰۲۴ است و این موضوع، انتظارات برای کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا در سال جاری را احیا کرد.
ترامپ پنجشنبه گذشته، برنامههایی را برای تعرفههای متقابل با شرکای تجاری آمریکا اعلام کرد، اما اجرای آن را به تعویق انداخت و در نتیجه، گمانه زنیها افزایش یافت که تعرفههای جدید ترامپ به عنوان ابزار مذاکره پس از اعمال تعرفههای متقابل برای کشورها، در نظر گرفته شده است.
سرمایهگذاران به سمت طلا هجوم آوردهاند، زیرا اختلالات در تجارت و ژئوپلیتیک معمولاً سرمایهگذاران را به سمت طلا به عنوان پوششی در برابر بیثباتی سوق میدهد. این فلز گرانبها نیز اغلب به عنوان پناهگاه امن دارایی در برابر تورم عمل میکند. طلا به دلار قیمتگذاری میشود، بنابراین با کاهش قدرت خرید دلار در هنگام افزایش تورم، قیمت آن افزایش مییابد.
بازار نفت/ کاهش قیمت نفت
پیشبینیها از پایان جنگ روسیه و اوکراین باعث کاهش قیمت نفت شد. قیمت نفت برنت دریای شمال با ۵۵ سنت معادل ۰.۷۷ درصد کاهش، به ۷۰ دلار و ۷۴ سنت در هر بشکه رسید. نفت برنت دریای شمال نیز با ۲۸ سنت کاهش کعادل ۰.۳۷ درصد با قیمت ۷۴ دلار و ۷۴ سنت به فروش رسید.
نفت سبد اوپک نیز در آخرین قیمتگذاری یک دلار و ۶۴ سنت معادل ۲.۱۱ درصد کاهش یافت و با قیمت ۷۶ دلار و ۲۴ سنت مبادله شد. نفت سنگین ایران در سبد اوپک ۵۳ سنت معادل ۰.۷۴ درصد کاهش یافت و به ۷۱ دلار و ۲۳ سنت رسید.
برداشته شدن تحریمهای مسکو پساز قرارداد صلح عرضه جهانی نفت را تقویت خواهد کرد. همچنین، ترامپ هفته گذشته به مقامات تجاری و اقتصادی آمریکا دستور داد عوارض بر کشورهایی که بر کالاهای آمریکایی عوارض وضع کردهاند را بررسی کرده و نتیجه را تا اول آوریل ارائه دهند. به تعویق افتادن طرح عوارض ترامپ تا حدی باعث افزایش قیمت نفت شده است.
از طرف دیگر، اسکات بسنت وزیر خزانهداری آمریکا طی مصاحبهای گفت باید فشار اقتصادی حداکثری علیه ایران اعمال شود. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود صادرات نفت ایران را با اعمال تحریمها به حدود صفر رسانده بود.