• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Thursday - 20 February - 2025
2
عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم تاکید کرد:

لزوم تغییر فصل کشت عدس دیم از فصل بهار به پاییز

  • کد خبر : 171631
  • 29 بهمن 1403 - 19:27
لزوم تغییر فصل کشت عدس دیم از فصل بهار به پاییز
عضو هیئت‌ علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور، معرفی ارقام متحمل به سرما و تغییر کشت عدس از فصل بهار به پاییز را از برنامه‌های اساسی این مؤسسه در راستای افزایش تولید این محصول در دیم‌زارها عنوان کرد.

به گزارش یازاکو، «مژگان تبریزی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: معرفی ارقام اصلاح‌شده عدس با عملکرد بیشتر در مقایسه با توده‌های بومی، گامی مؤثر در رفع خلاء عملکرد و افزایش پایداری تولید است.

وی با تاکید بر اینکه این ارقام استراتژیک با دارا بودن صفات زراعی مطلوب و تحمل به تنش‌های محیطی، پتانسیل بهره‌وری بالاتری دارد، افزود: عدس در بیشتر موارد به طور سنتی و با استفاده از توده‌های بومی کشت می‌شود.

به گفته وی این توده‌ها در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی بسیار آسیب‌پذیر بوده و این امر منجر به کاهش متوسط عملکرد و ایجاد خلاء عملکرد در دیمزارهای کشور شده است.

عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور گفت: برای افزایش پایداری تولید و ارتقای ضریب امنیت غذایی کشور، دستاوردهای مهم در زمینه تولید ارقام اصلاح شده عدس دیم حاصل شده است که با توسعه این ارقام، می‌توان پتانسیل تولید در دیمزارهای کشور را به طور چشمگیری افزایش داد.

وی اظهار داشت: نتایج تحقیقات گسترده در سطح مزارع کشاورزان در مناطق مختلف کشور (شهرستان‌های آبش احمد، مراغه، ورزقان، نقده و اردبیل) در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ نشان می‌دهد که ارقام جدید «بیله‌سوار» و «سنا» عملکردی به‌مراتب بالاتری از توده‌های بومی دارند.

متوسط عملکرد ارقام جدید عدس به هزار و ۱۲۵ کیلوگرم رسیده است

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور ادامه داد: متوسط عملکرد این ارقام در مناطق مورد مطالعه به هزار و ۱۲۵ کیلوگرم در هکتار رسیده در حالی‌ که متوسط عملکرد توده‌های بومی ۴۸۵ کیلوگرم در هکتار بوده است که با استفاده از ارقام جدید، می‌توان عملکرد عدس را تا بیش از دوبرابر افزایش داد.

«تبریزی» جهش تولید در عملکرد عدس را ناشی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ارقام معرفی شده دانست، اظهار کرد: این ارقام، علاوه بر تحمل بالا در برابر تنش‌های محیطی، دارای صفات زراعی مطلوب از جمله دانه درشتی، پابلندی و زودرسی هستند که می‌توانند خلاء ژنتیکی را برطرف کرده و باعث شود این محصول به پتانسیل عملکرد واقعی خود دست یابند.

عضو هیئت‌ علمی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اظهار داشت: دستیابی به این موفقیت، با استفاده از ارقام جدید، رعایت دقیق دستورالعمل‌های فنی مؤسسه دیم و به‌کارگیری اصول به زراعی صحیح در مراحل کاشت، داشت و برداشت در این محصول ارزشمند، میسر می‌شود.

«تبریزی» تعداد ارقام معرفی شده عدس برای اقلیم‌های مختلف در کشور را هفت رقم اعلام کرد و ادامه داد: بیشترین هسته‌های بذری ارقام در استان‌های اردبیل و آذربایجان‌غربی تولید می‌شود.

به‌کارگیری ارقام موسسه دیم نویدبخش تحولی اساسی در تولید عدس دیم در کشور است که می‌تواند نقش مهمی در افزایش پایداری تولید، ارتقای ضریب امنیت غذایی و بهبود معیشت کشاورزان ایفا کند.

گفتنی است بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد؛ این موسسه دارای پنج ایستگاه‌ اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار می‌رود.

ایستگاه تحقیقاتی «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل سرد، ایستگاه گچساران در کهکیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم معتدل سرد و خشک است.

 

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=171631

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});