• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Thursday - 20 February - 2025
1

کنفرانس امنیتی مونیخ: واقعیت‌ها و چشم‌اندازهای جهان

  • کد خبر : 171642
  • 29 بهمن 1403 - 22:45
کنفرانس امنیتی مونیخ: واقعیت‌ها و چشم‌اندازهای جهان
یاز اکو - روز گذشته شصت و یکمین کنفرانس امنیتی مونیخ به کار خود پایان داد. این کنفرانس که به مدت سه روز ادامه داشت، میزبان بیش از ۶۰ رهبر کشورها و دولت‌ها بود که درباره مشکلات جهانی و چشم‌اندازهای آینده بحث و تبادل‌نظر کردند.

به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرتاج، تحلیلگران کنفرانس در گزارش خود با عنوان “چندقطبی‌گرایی” که برای سال ۲۰۲۵ تهیه شده، ۳۳ مشکل اصلی جهان مدرن را مشخص کرده‌اند. در میان این مشکلات، تهدیدهای عمده برای کشورهای گروه هفت شامل حملات سایبری، نفوذ روسیه، شرایط شدید آب‌وهوایی و آتش‌سوزی‌های جنگلی، تخریب زیستگاه‌های طبیعی، تغییرات اقلیمی و قطبی‌شدن سیاسی عنوان شده است. در این گزارش آمده که کشورهای گروه هفت، چین و روسیه را نه به‌عنوان متحد، بلکه به‌عنوان تهدید تلقی می‌کنند، درحالی‌که در چین، ایالات متحده را به‌عنوان یک تهدید می‌بینند.

در تهیه این گزارش، نظرسنجی‌های گسترده‌ای در کشورهای آلمان، آمریکا، بریتانیا، ایتالیا، برزیل، فرانسه، ژاپن، کانادا، هند، چین و آفریقای جنوبی انجام شده است. نتایج این نظرسنجی نشان داده که ترکیه، کره جنوبی، لهستان و بریتانیا در میان کشورهایی هستند که تصویر جهانی آن‌ها بیشترین بهبود را داشته است. نویسندگان گزارش تأکید کرده‌اند که در دهه گذشته، نفوذ بین‌المللی ترکیه افزایش یافته و نگاه جهانیان به این کشور تغییر مثبتی داشته است.

کریستوف هویسِنگ رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد که در این نشست، نمایندگان متعددی از کنگره و سنا‌ی آمریکا حضور داشتند، اما رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در این رویداد بین‌المللی که دارای ابعاد جهانی است، شرکت نکرد. کنفرانس امنیتی مونیخ یک نشست غیررسمی است که در آن تصمیمی اتخاذ نمی‌شود، بلکه مشکلات جهانی بررسی و راهکارهایی برای آن‌ها ارائه می‌شود. اما رئیس‌جمهور آمریکا، که سیاست‌ورزی عملی را ترجیح می‌دهد، تصمیم گرفت در این نشست شرکت نکند.
هرچند دونالد ترامپ در کنفرانس حضور نیافت، اما مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا و جی دی ونس معاون رئیس‌جمهور، نمایندگی ایالات متحده را بر عهده داشتند. آن‌ها با ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین دیدار کرده و برنامه ترامپ برای پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین را ارائه کردند.

تحلیلگران گزارش “چندقطبی‌گرایی” معتقدند که عدم حضور ترامپ در کنفرانس، نشان‌دهنده دیدگاه منفی او نسبت به ارزش‌های ائتلاف یورو-آتلانتیک است. تصمیمات رئیس‌جمهور آمریکا از سوی کشورهای جهان یکسان پذیرفته نمی‌شود. دولت جدید واشنگتن، که رویکردی بی‌تفاوت نسبت به امنیت اروپا دارد، خواستار پرداخت هزینه‌هایی از سوی متحدانش شده است، که این مسئله با اصول همکاری‌های ائتلافی سازگار نیست.

هیچ‌کس در قدرت فوق‌العاده آمریکا در جهان تردیدی ندارد، اما اگر این کشور از مسئولیت خود در حفظ نظم جهانی شانه خالی کند و صرفاً شعار “همه چیز برای آمریکا” را دنبال کند، ممکن است باعث قطبی‌شدن شدیدتر جهان شود.

رسانه‌های اروپایی گزارش داده‌اند که اقدامات دولت جدید آمریکا، ثبات غرب جمعی را مختل کرده و وضعیت سیاسی نامعلومی ایجاد خواهد کرد. سایت سوئیس اینفو به نقل از پیتر ریکتس سناتور جمهوری‌خواه پیتر نوشت: برای ما جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی از مرز مکزیک، مهم‌تر از حمایت از اوکراین است. این نوع نگرش نشانه‌ای از عدم تعهد آمریکا به امنیت اروپا تلقی می‌شود.

سیاست‌های غیرمنتظره رئیس‌جمهور جدید آمریکا بدون دلیل نیست. نخبگان سیاسی اروپا همواره استانداردهای دوگانه را دنبال کرده و صرفاً به منافع شرکتی توجه داشته‌اند، که این امر ضربه بزرگی به اعتبار سیاسی قاره اروپا وارد کرده است. به عنوان نمونه در حالی که کشورهایی مانند فرانسه و آلمان، آمریکا را به عدم دفاع از ارزش‌های غربی متهم می‌کنند، خودشان از مفهوم دموکراسی تنها برای مداخله در امور داخلی سایر کشورها استفاده کرده‌اند.

نمونه بارز این رویکرد، نحوه برخورد برخی مراکز قدرت غربی با آذربایجان پس از آزادسازی قره‌باغ است. سال‌ها اراضی آذربایجان تحت اشغال بود و بیش از یک میلیون نفر از شهروندان این کشور به عنوان پناهنده و آواره زندگی کردند. خانه‌ها، زیرساخت‌ها، بناهای تاریخی و گورستان‌ها در قره‌باغ تخریب شد و مردم تحت ظلم شدید قرار گرفتند. قتل‌عام خوجالی به دست ارامنه انجام شد. اما غرب نسبت به این فجایع بی‌تفاوت بود و تنها به صدور بیانیه‌های نمادین بسنده کرد. با این حال، زمانی که آذربایجان با اجرای اصلاحات اقتصادی، ادغام در سیاست و اقتصاد جهانی و توسعه پایدار، موفق به آزادسازی سرزمین‌های خود شد، غرب ناگهان به یاد “دموکراسی” و “حقوق بشر” افتاد!

این سیاست‌های مخرب، دلیل اصلی این است که رئیس‌جمهور جدید آمریکا، حالا خواستار پرداخت هزینه امنیت اروپا از سوی این قاره شده است.

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان جنگ سرد، نظم تک‌قطبی جهان به رهبری آمریکا شکل گرفت. اما سیاست‌هایی که دونالد ترامپ از زمان انتخاب مجدد خود دنبال کرده، نشان می‌دهد که روند شکل‌گیری یک نظم جهانی جدید سرعت گرفته است.

اگر ایالات متحده از نقش تاریخی خود کناره‌گیری کند، شاهد تغییرات گسترده‌ای در سیستم روابط بین‌المللی خواهیم بود. با این حال، در شرق، ظهور چین به عنوان یک قدرت جدید، چشم‌اندازهای تازه‌ای را ایجاد کرده است. در آینده نزدیک، شاهد رقابت شدید میان دو قطب بزرگ قدرت-آمریکا و چین-خواهیم بود.
شایان ذکر است که کنفرانس امنیتی مونیخ در شهر مونیخ مرکز ایالت بایرن آلمان،گ برگزار می‌شود. این کنفرانس برای نخستین بار در سال ۱۹۶۳ در همین شهر پایه‌گذاری شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، علاوه بر روسیه، جمهوری‌های استقلال‌یافته شوروی سابق نیز به عنوان کشورهای مستقل در این رویداد مهم بین‌المللی حضور یافته‌اند.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=171642

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});