به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرتاج، نجات حاجیزاده رئیس مرکز تحلیل اصلاحات اقتصادی و ارتباطات آذربایجان در گفتوگو با این خبرگزاری بیان کرد که مجمع اقتصادی خزر، که کشورهای ساحلی این دریاچه را گرد هم میآورد، فرصتهای بیشتری را برای آذربایجان در زمینه تعمیق روابط همکاری در بخشهای حملونقل، ترانزیت، تجارت و بانکداری فراهم میکند. همکاری آذربایجان با روسیه و قزاقستان در چارچوب کشورهای مستقل مشترکالمنافع، با قزاقستان و ترکمنستان در چارچوب سازمان کشورهای تُرک، و با ایران در چارچوب گروه D-8، نشاندهنده موقعیت دیپلماتیک چندوجهی آذربایجان در این مجمع است. از این منظر میتوان نقش آذربایجان در دیپلماسی اقتصادی این همایش را بسیار مؤثر و تأثیرگذار ارزیابی کرد.
افزایش همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری
به گفته نجات حاجیزاده در سالهای اخیر پویایی روابط تجاری خارجی آذربایجان با کشورهای ساحلی خزر، بهویژه در حوزههای غیرمنابعی (کالاهای غیرنفتی و غیرگازی)، رو به افزایش بوده است.
وی افزود: تبدیل شدن آذربایجان به یک قطب حملونقل منطقهای و ایفای نقش بهعنوان یک کریدور جایگزین و منحصربهفرد برای دسترسی به بازارهای غربی، موقعیت این کشور را در همایش اقتصادی خزر تقویت میکند. از سوی دیگر، با توجه به تغییر شرایط ژئوپلیتیکی و اقتصادی در برخی مناطق، آذربایجان در میان کشورهای ساحلی خزر، از نظر محیط سرمایهگذاری و ایجاد واحدهای تولیدی جدید، متمایز از سایر جمهوریها است.
رئیس مرکز تحلیل اقتصادی و ارتباطات آذربایجان خاطرنشان کرد که در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۴، کشورهای ساحلی خزر حدود ۴۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اقتصاد آذربایجان انجام دادهاند. او اظهار داشت: این میزان تقریباً معادل ۱۰ درصد از کل جریان سرمایهگذاری خارجی در کشور است. بدون شک، در دهه گذشته، برخی از کشورهای ساحلی خزر تحت تأثیر نوسانات اقتصادی قرار گرفتهاند که بر شاخصهای تورم و سرمایهگذاری تأثیر گذاشته است. از این نظر مجمع اقتصادی خزر را میتوان بستری مهم برای افزایش تبادل سرمایهگذاری میان این کشورها دانست.
رشد تجارت خارجی و توسعه کریدورهای حملونقل
در این مجمع علی اسدوف نخستوزیر آذربایجان، به مسائل مربوط به کاهش عمق دریای خزر، کریدورهای حملونقل و امنیت منطقهای اشاره کرد. وی همچنین به چشمانداز روابط تجاری خارجی بین کشورهای ساحلی خزر پرداخت. بر این اساس، حجم تجارت خارجی آذربایجان با کشورهای ساحلی خزر در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، به میزان ۶٫۲ درصد افزایش یافته و به ۶٫۳ میلیارد دلار رسیده است. این رقم ۱۳٫۲ درصد از کل حجم تجارت خارجی آذربایجان را شامل میشود. علاوه بر این صادرات آذربایجان به کشورهای ساحلی خزر نیز ۱ درصد افزایش یافته و به ۱٫۴ میلیارد دلار رسیده است.
نجات حاجیزاده در ادامه افزود که در این نشست نقش جمهوری آذربایجان در کریدورهای بینالمللی شرق-غرب و شمال-جنوب مورد تأکید ویژه قرار گرفت. وی تصریح کرد که آذربایجان با مدرنسازی زیرساختهای حملونقل خود، در حال سرمایهگذاری برای افزایش ظرفیت این کریدورها است. این کریدورها نهتنها اهمیت آذربایجان را بهعنوان یک قطب لجستیکی منطقهای افزایش میدهند، بلکه نقش این کشور را در زمینه صادرات مجدد نیز تقویت میکنند.