یازاکو، جعفر ساعینیا – یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار ارز/ نگرانیها در مورد آینده دلار
بررسی تغییرات قیمت دلار از ۲۵ بهمن تا دوم اسفند نشاندهنده افزایش ۴٬۰۵۰ تومانی و رشد ۴٫۵۲ درصدی این ارز است. در آخرین معامله روز پنجشنبه، دلار در نیمه بالایی کانال سوم از کریدور نهم بسته شد.
پیشبینیها حاکی از آن است که در صورت عدم کنترل نرخ تورم، ممکن است قیمت دلار تا پایان سال به محدوده ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان برسد. روند آتی قیمت دلار به عوامل متعددی مانند نرخ تورم، سیاستهای اقتصادی و تحولات بینالمللی بستگی دارد. در این هفته، رشد ریسکهای سیاسی، افزایش انتظارات تورمی را به همراه داشت و همین مساله قیمت دلار را در کریدور نهم تثبیت کرد. معاملهگران بازارهای مالی اخبار سیاسی را در بلاتکلیفی میدانند و معتقدند در صورتی که توافقی در خصوص مساله هستهای ایران رخ دهد روند قیمت در بازارهای مالی نزولی میشود. در مجموع، قیمت دلار در معاملات روز چهارشنبه با افزایش ارزش بازگشایی و با انتشار خبر استیضاح وزیر اقتصاد، در مسیر صعودی تقویت شد. رشد پلکانی قیمت دلار این اسکناس را تا نیمه روز از کانال سوم کریدور نهم بالاتر نشاند. با این حال، حمایت رئیس جمهوری از وزیر اقتصاد و سفر امیر قطر به تهران، قیمت دلار را به نیمه کانال دوم از کریدور نهم بازگرداند. معاملهگران، استیضاح وزیر اقتصاد، افزایش نقدینگی در دست مردم طی روزهای ابتدایی ماه و اخبار نه چندان مساعد سیاسی در خصوص توافق میان ایران و آمریکا را دلیل رشد اخیر قیمت دلار میدانند اما در عین حال نسبت به اخباری مانند سفر امیر قطر به تهران امیدوار شدهاند.
بازار سکه و طلا/ پیشفروش سکه هم نتوانست روند افزایشی را متوقف کند
در هفته اخیر بازدهی قیمت سکه امامی ۴.۶۵ درصد شد و افزایش قیمت سه میلیون و ۴۷۵ هزار تومانی داشت. این قطعه در آخرین معامله روز پنجشنبه دوم اسفند با قیمت ۷۸ میلیون و ۱۹۵ هزار تومان به کار خود پایان داد. روز پنجشنبه قیمت سکه بهار آزادی در سطح ۷۳ میلیون و ۹۰ هزار تومانی قرار گرفت. در آخرین معامله این هفته نیمسکه با با قیمت ۴۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی، ربع سکه با رقم ۲۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی معامله شد. سکه گرمی نیز در سطح ۱۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی قرار گرفت. قیمت طلا و سکه در هفته پایانی بهمن و دو روز ابتدایی اسفند با بازدهی بیش از پنج درصدی بسته شد. روند بازار طلا در مدت یاد شده به طور پیوسته افزایشی شد و تنها پیشفروش قطعات سکه برای سال ۱۴۰۴ در ۲۸ و ۲۹ بهمن توانست افت قیمت در بازار طلا را به همراه داشته باشد. گفتنی است اثر پیشفروش سکههای مرکز مبادله دوام چندانی بر بازار طلای داخلی نداشت و روند افزایشی قیمت دلار و اونس جهانی طلا، قیمت طلا و سکه در بازار داخلی را با افزایشهای میلیونی همراه کرد؛ به طوری که قطعات سنگین سکه بیش از سه کانال جهش قیمت داشتند و هر گرم طلا با کانال هفت میلیون تومانی کمتر از ۱۰۰ هزار تومان فاصله گرفت. تحلیلگران بازارهای مالی با توجه به بلاتکلیفی اخبار سیاسی و اقتصادی ورود به بازار طلا را پر ریسک میدانند. آنها معتقدند در صورتی که اخبار مساعدی در خصوص توافق میان ایران و آمریکا بر سر موضوع هستهای ایران منتشر شود، بازار طلا با قدمهای بزرگی به سمت کاهش قیمت عقبنشینی خواهد کرد.
بازار سهام/ خروج ادامهدار نقدینگی از بازار بورس
بازدهی بورس در هفته پایانی بهمن تحت تاثیر خبرهای سیاسی منفی از مذاکرات ایران و آمریکا، داغ شدن بازار ارز و حراج سکه از سوی بانک مرکزی قرار گرفت و منفی شد. طی این هفته بانک مرکزی سه جلسه حراج سکه زیر قیمت بازار برگزار کرد که همین امر موجب فشار فروش در سهام و کوچ نقدینگی به سمت بازار سکه شد. گفتنی است بازار سهام این هفته تحت تاثیر اخبار استیضاح وزیر اقتصاد نیز قرار گرفت و بیم و امید را تجربه کرد. به این ترتیب اگرچه بازار در آخرین روز معاملاتی هفته مثبت بسته شد اما برآیند هفتگی معاملات منفی بود و حجم و ارزش معاملات خرد در سطوح پایین نوسان داشت.
شاخص کل بورس در هفته پایانی بهمن ۵۲ هزار و ۱۱۵ واحد کاهش یافت و از منطقه دو میلیون و ۷۸۴ هزار و ۳۴۳ واحدی به سطح دو میلیون و ۷۳۲ هزار و ۲۲۸ واحد رسید تا بازدهی منفی ۱.۸۷ درصدی را ثبت کند. شاخص هموزن اما با شتاب بیشتری در مسیر نزولی حرکت کرد و با کاهش ۲۶ هزار و ۲۶۴ واحدی از سطح ۸۵۹ هزار و ۹۲۳ واحد به سطح ۸۳۳ هزار و ۶۵۹ واحد رسید تا بازدهی منفی ۳ درصدی را ثبت کرده باشد. در مجموع، بازار سهام در روزهای پایانی هفته گذشته با رشد ملایم شاخصها همراه شد، اما با توجه به نوسانات دلار و طلا، برای این هفته معاملات متعادل و کمرمق پیشبینی میشود.
بازار مسکن/ مسکن آتشزیر خاکستر
تورم اقتصادی کشور آنطور که باید و شاید در این یکی دوساله، بازار مسکن را تحتتاثیر قرار نداده، اما در سالهای قبل حسابی از خجالت بازار ملک درآمده است. همین چند جهش قیمتی بازار مسکن که در دهه ۹۰ تجربه شد تا سالها برای بازار مسکن کافی بوده و این بازار را از گرانی و تورم اشباع کرده است؛ در این شرایط رکود هم نمکی بر زخم بازار مسکن شده و آویز رکود تورمی را بر گردن بازار ملک آویخته تا این بازار پرطرفدار و حیاتی از لحاظ نابسامانی رتبههای بالایی را در اقتصاد کلان کشور داشته باشد. موضوع به همین جریانات ختم نمیشود و امسال که روزهای آخر خود را طی میکند، زمزمه انفجار قیمتها برای سال ۱۴۰۴ هم شنیده میشود؛ چراکه تورم بخش مسکن همسو با تورم سایر بازارها رشد نداشته و بهنظر میرسد همانند آتش زیر خاکستر منتظر یک فرصت است تا عرضاندام کند. البته امیدواریم این اتفاق رخ ندهد و دولتمردان فکری به حال سرپناه مردم کنند.
بازار طلای جهانی/ صعود طلا در هشتمین هفته متوالی
قیمت طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی تغییر اندکی داشت اما تحت تاثیر برنامههای رئیسجمهور آمریکا برای اعمال تعرفههای متقابل و افزایش نگرانیها از جنگ تجاری جهانی، در مسیر ثبت هشتمین افزایش هفتگی متوالی حرکت کرد. هر اونس طلا برای تحویل فوری در ساعات اولیه معاملات روز جمعه، با ۰.۱ درصد افزایش به ۲۹۴۱ دلار و ۲۵ سنت رسید. بهای اونس طلا از ابتدای هفته جاری تاکنون، بیش از دو درصد رشد کرده و روز پنجشنبه، رکورد تاریخی ۲۹۵۴ دلار و ۶۹ سنت را ثبت کرد. بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی آمریکا، ثابت بود و در ۲۹۵۶ دلار و ۶۰ سنت ایستاد. مقامات فدرالرزرو به خطرات تورم فزاینده و تأثیر نامشخص سیاستهای تجاری، مهاجرتی و سایر سیاستهای دونالد ترامپ توجه دارند. طلا به عنوان محافظی در برابر ریسکهای ژئوپلیتیکی و تورم در نظر گرفته میشود، اما نرخهای بهره بالاتر، جذابیت داراییهای بدون بازده مانند طلا را کاهش میدهد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اوایل هفته جاری، گفت که تعرفههای جدیدی را طی ماه آینده یا زودتر از آن، اعلام خواهد کرد و الوار و محصولات جنگلی را به برنامههای اعلام شده قبلی برای اعمال تعرفه بر واردات خودروها، نیمهرساناها و داروها اضافه خواهد کرد.
بازار نفت/ کاهش هفتگی قیمت نفت
قیمت نفت بیشاز ۲ دلار در هر بشکه کاهش یافته و یک کاهش هفتگی را رقم زده است. سرمایهگذاران درگیر مخاطرات عرضه در خاورمیانه و بیثباتی درمورد صلح احتمالی در اوکراین هستند. قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۲ دلار و ۵ سنت معادل ۲,۶۸ درصد کاهش به ۷۴ دلار و ۴۳ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۲ دلار و ۸ سنت معادل ۲.۸۷ درصد کاهش ۷۰ دلار و ۴۰ سنت معامله میشود. نفت برنت ۰,۴ درصد و نفت آمریکا ۰.۵ درصد طی یک هفته گذشته کاهش قیمت داشتند.
بهنظر میرسد آرامش نسبی در خاورمیانه با تداوم صلح در غزه مخاطرات در بازار را کاهش داده است. تحلیلگران همچنین میگویند گزارش رسانهها مبنیبر کشف یک ویروس کرونای جدید در خفاشها توسط محققان در چین قیمت نفت را حدود ۲ دلار در هر بشکه در ابتدای انتشار این گزارش افزایش داد. گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا مبنیبر افزایش ذخایر نفت خام این کشور بهدنبال کاهش فرآوری نفت در زمان تعمیرات و نگهداری فصلی پالایشگاهها بر قیمت این کالا تأثیر گذاشته است. شرکتهای انرژی آمریکا برای چهارمین هفته پیاپی به تعداد چاههای نفت و گاز این کشور افزوده و آن را به بالاترین رقم از ماه ژوئن رساندهاند. تعداد چاههای نفت و گاز که اولین نشانه تولید آمریکا در آینده هستند ۴ حلقه در هفته منتهی به ۲۱ فوریه افزایش یافته و به ۵۹۲ رسیده است.