به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرتاج، امینه آقازاده نماینده مجلس ملی آذربایجان این سخنان را در گفتوگو با این خبرگزاری اظهار کرد.
آقازاده گفت: در شب ۲۵ به ۲۶ فوریه ۱۹۹۲، گروههای مسلح ارمنی با حمایت زرهپوشها و نیروهای هنگ ۳۶۶ ارتش اتحاد جماهیر شوروی مستقر در خانکندی، به شهر خوجالی حمله کرده و این جنایت ضدبشری را مرتکب شدند.
در آن شب نیروهای غیرقانونی ارمنی به شهر خوجالی که بیش از ۷ هزار نفر جمعیت داشت، یورش بردند. در نتیجه این حمله، ۶۱۳ غیرنظامی به طرز وحشیانهای قتلعام شدند، ۱۰۰۰ نفر از ساکنان شهر به دلیل اصابت گلوله معلول شدند، ۱۰۶ زن، ۶۳ کودک و ۷۰ سالمند کشته شدند. همچنین، ۸ خانواده بهطور کامل نابود شدند، ۲۵ کودک پدر و مادر خود را از دست دادند و ۱۳۰ کودک یکی از والدین خود را از دست دادند. در شب فاجعه، ۱۲۷۵ غیرنظامی به اسارت گرفته شد که سرنوشت ۱۵۰ نفر از آنها همچنان نامعلوم است.
نماینده مجلس آذربایجان تأکید کرد که برای اولین بار حیدر علیئو به این نسلکشی از نظر حقوقی و سیاسی رسمیت داد. به ابتکار وی در ۲۴ فوریه ۱۹۹۴، مجلس ملی آذربایجان قطعنامهای درباره “روز نسلکشی خوجالی” تصویب کرد. در اول مارس ۱۹۹۴، حیدر علیئو فرمان ویژهای در مورد نسلکشی خوجالی صادر کرد. در دورههای بعدی، مجلس ملی ۲۶ فوریه را به عنوان “روز نسلکشی خوجالی و عزای ملی” اعلام کرد. در ۲۵ فوریه ۱۹۹۷، رهبر آذربایجان فرمانی برای یک دقیقه سکوت به یاد قربانیان نسلکشی خوجالی صادر کرد.
در ۲۴ فوریه ۲۰۱۷ مجلس ملی آذربایجان بار دیگر تأیید کرد که قتلعام گسترده آذربایجانیها در شب ۲۵ به ۲۶ فوریه ۱۹۹۲ توسط نیروهای نظامی ارمنستان، گروههای مسلح ارمنی مستقر در قرهباغ و هنگ ۳۶۶ ارتش شوروی یک جنایت نسل کشی بوده است.
امینه آقازاده در ادامه تأکید کرد: جنگ دوم قرهباغ که با فرمان حمله متقابل الهام علیئو رئیسجمهور و فرمانده کل قوا آغاز شد، با پیروزی قاطع دولت آذربایجان به پایان رسید. تحت رهبری فرمانده کل قوا، ارتش دلاور آذربایجان با شجاعت و آمادگی بالای جنگی، طی ۴۴ روز جنگ میهنی، سرزمینهایی را که نزدیک به ۳۰ سال در اشغال بودند، بازپس گرفت. در جریان این نبرد تاریخی جلادان نسلکشی خوجالی نیز در میان نیروهای دشمن نابود شدند. ارتش آذربایجان انتقام قربانیان بیگناه این قتلعام را گرفت و ارواح شهدای خوجالی، قاراداغلی و دیگر شهدای قرهباغ به آرامش ابدی رسیدند.
نماینده مجلس آذربایجان همچنین افزود: امروز ارواح شهدای خوجالی آرام هستند، زیرا خوجالی و تمامی مناطق آزادشده از اشغال کاملاً آزادند. تحت رهبری الهام علیئو جنگ میهنی بینظیر در تاریخ چندصدساله ما، همچنین عملیات موفقیتآمیز ضدتروریستی، تمامیت ارضی و حاکمیت کشورمان را بهطور کامل تأمین کرده است. خوجالی از وجود جداییطلبان پاکسازی شده و در ۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، رئیسجمهورمان پرچم جمهوری آذربایجان را در شهر خوجالی برافراشت.
رئیسجمهور آذربایجان نیز در مصاحبهای تلویزیونی در ژانویه امسال بار دیگر تأکید کرد که انتقام شهدای خوجالی گرفته شده است. وی در این باره گفت: هنگامی که پرچم را در خوجالی برافراشتم، به این فکر میکردم که امروز با اطمینان کامل میتوانیم بگوییم که خون قربانیان خوجالی بیپاسخ نمانده است. برافراشتن پرچم در خوجالی لحظهای بسیار هیجانانگیز بود، این را صادقانه میگویم. اما در خانکندی، برافراشتن پرچم به معنای احیای کامل عدالت و نقطه پایانی بر پیروزی ما بود.
امینه آقازاده در پایان تأکید کرد که اراده سیاسی قوی، ظرفیت اقتصادی پایدار، ارتش قدرتمند، اتحاد ملت و رهبر، روحیه بالا، میهنپرستی و عزم راسخ، این پیروزی تاریخی را تضمین کرد. امروز، روز یادبود نسلکشی خوجالی به نماد وحدت ملت آذربایجان و غیرت ملی آن تبدیل شده است.
فاجعه خوجالی، جنایتی علیه تمام بشریت است
یاز اکو - سی و سه سال است که ملت آذربایجان درد معنوی و وحشت غیرقابل تصور این جنایت خونین را در قلب و زندگی خود احساس میکند. نسلکشی خوجالی یکی از سلسله جنایات قتلعام جمعی است که نیروهای مسلح ارمنستان در جریان تجاوز به جمهوری آذربایجان مرتکب شدند. این جنایت با هدف تضعیف ملت آذربایجان، شکستن اراده مبارزاتی آن و نابود کردن بخشی از جمعیت آذربایجانی قرهباغ انجام شد.
لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=172424
- نویسنده : مترجم: مهدی عباسی
- ارسال توسط : darvazeban2
- بدون دیدگاه