به گزارش پایگاه خبری یاز اکو، به نقل از ایرنا احمد موقری روز پنجشنبه در جلسه بررسی مشکلات فعالیت شرکت معدنی خوینه رود و علل تمدید پروانه اکتشاف آن، افزود: باید توجه داشت که بی توجهی مسئولان به مسائل زیست محیطی جزو مصادیق ترک فعل نهادها و مسئولان است و نباید مقررات زیست محیطی نادیده گرفته شود.
وی با اشاره به تداخل محدوده اکتشاف معدن فوق با اراضی متعلق به اداره منابع طبیعی و منطقه حفاظت شده محیط زیست آذربایجان شرقی، اظهار داشت: مجوزی که سازمان صمت استان صادر کرده است بر اراضی منابع طبیعی و منطقه حفاظت شده دیزمار منطبق شده و با مقررات و قوانین سازمان حفاظت محیط زیست تداخل پیدا کرده است.
موقری ادامه داد: از طرفی مجوز صادره برای صاحب پروانه، حقی ایجاد کرده است که با حقوق عمومی و دولتی متعارض است و ضرورت دارد راه حل متعادلی برای آن با لحاظ عدم تزاحم با محیط زیست پیدا شود.
به گزارش یاز اکو، نماینده اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این جلسه مستندات قانونی این مجموعه در مخالفت با تمدید پروانه اکتشاف معدن مذکور را برشمرد و گفت: ماده ۳ قانون حفاظت از خاک، تمامی افراد و دستگاه ها را ملزم به رعایت شرایط زیست محیطی و جلوگیری از تخریب آن کرده است.
وی گفت: در مناطق حفاظت شده وظیفه سازمان حفاظت از محیط زیست، حفاظت از حقوق مناطق مذکور است و ماده ۱۶ قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، هرگونه واگذاری را داخل محدوده حفاظت شده ممنوع کرده است و تبصره ۵ ماده ۳۳ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع نیز مقرر داشته است که حتی اراضی واقع شده در محدوده های چهارگانه برای اکتشاف اگر واگذار شود باید استرداد گردند.
مهر انگیز رحمانی معاون معدنی سازمان صمت آذربایجان شرقی نیز در بیان علل تمدید پروانه اکتشاف، گفت: ارتقاء منطقه دیزمار به حفاظت شده به شرط بررسی موارد موجود بوده و معدن خوینه رود از سال ۱۳۸۱ در آنجا فعال بوده است، بنابراین در زمان تصویب مصوبه مربوط به ارتقاء منطقه دیزمار به منطقه حفاظت شده باید مناطق واگذار شده از آن مستثنی می شد.
وی ادامه داد: از طرفی براساس تصمیمات متخذه در شورای عالی معادن کشور با حضور نمایندگان محیط زیست و منابع طبیعی، ۲۴ منطقه در سطح کشور در داخل مناطق چهارگانه حفاظت شده واقع شده است که یکی از آنها خوینه رود است که حسب تصمیم شورا مقرر شد نقاط واگذار شده به اشخاص در این مناطق مورد بهره برداری قرار گیرد.
در این نشست مقرر شد سازمان صمت آذربایجان شرقی تمامی اسناد و مدارک مرتبط با مصوبات و اقدامات قانونی معدن خوینه رود و همچنین نقشه های اصلاحی معدن با کسر جنگل های ارسباران در منطقه دیزمار از محدوده معدنی را به صورت کامل و مرتب به معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان ارسال کند و بر اساس نقشه های اصلاحی، ادامه عملیات اکتشاف صورت بپذیرد.
معدن طلای خوینه رود به وسعت ۱۰.۸ کیلومترمربع در فاصله ۳۲ کیلومتری شهرستان ورزقان و پیرامون روستای خوینه رود قرار دارد.
میزان طلا در نمونههای کانی سنگین این معدن از ۱ تا ۱۶۴ دانه و نوسان قطر بین ۷۵ تا ۱۴۰۰ میکرون متغیر است.