• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Tuesday - 1 April - 2025
2

کلیسای سنت استپانوس جلفا نماد تاریخی و فرهنگی وحدت ادیان در ایران

  • کد خبر : 175043
  • 06 فروردین 1404 - 21:03
کلیسای سنت استپانوس جلفا نماد تاریخی و فرهنگی وحدت ادیان در ایران
یازاکو - تبریز به رغم اینکه نخستین پایتخت تشیع جهان اسلام بوده است،تاریخ و ابنیه باستانی موجود در آذربایجان شرقی نشان می دهد زندگی مسالمت آمیز تاریخی با سایر ادیان آسمانی نیز همواره از هزاران سال گذشته با تکیه بر فرهنگ غنی منطقه وجود داشته و اکنون به برکت انقلاب این برادری و صمیمیت خودنمایی می کند، استقبال گردشگران از کلیسای سنت استپانوس به عنوان نماد برادری نمونه خوبی برای بیان این موضوع است.

به گزارش یازاکو، نزدیک یک دهه است که کلیسای سنت استپانوس جزو سه اثر تاریخی و جاذبه های گردشگری پربازدید آذربایجان شرقی قرار می گیرد و استقبال گردشگران از این آثار از یک طرف و توجه میراث فرهنگی و مسئولان به آثار و مقدسات سایر ادیان نمونه بارزی از توسعه گردشگری دینی و تاریخی است که کمتر نمونه ای را از آن می توان در سایر کشورهای جهان دید.

ایران به عنوان یک کشور چند فصل با تنوع و تاریخ گسترده، آثار با ارزشی از ادیان دیگر را نیز در دل خود دارد تنوع کلیساها و بسترسازی برای بازدید از آنها و هزینه کردن برای رسیدگی و بازسازی و نگهداری آنها نمونه ای از توزیع عدالت فرهنگی در این کشور و آذربایجان شرقی است.

خطه آذربایجان با تاریخ افزون بر هفت هزار سال سرزمین عجایب و مملو از آثار و ابنیه های مختلف تاریخی است، کلیسای سنت استپانوس به عنوان یکی از یادگارهای حواریون حضرت مسیح در جهان در این خطه و در اطراف جلفا قرار دارد که بازدید همگانی از این اثر تاریخی تجلی وحدت ادیان و مذاهب مختلف ایرانیان شده است.

این اثر بسیار زیبا، سرشار از معماری خاص ارامنه در سده های ۱۰ تا ۱۲ میلادی یکی از جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی در نزدیکی شهرستان جلفا است که بنابر اسناد تاریخی نام خود را از یکی از حواریون عیسی مسیح (ع) گرفته که روز مرگ او برابر با پنجم اگوست (۱۴ مرداد) ارامنه کل جهان و ایران در این مکان برای دعا و نیایش گردهم می آیند.

شکوه معماری این اثر تاریخی که در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار جهانی یونسکو و پیشتر در سال ۱۳۴۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، به قدری زیبا و در نوع خود بی بدیل است که چشم و دل هر گردشگری را معطوف خود می کند.

کلیسای سنت استپانوس که با نام کلیسا خرابه جلفا هم نامیده می‌شود، در دوره‌های مختلف تاریخی مرمت و بازسازی شده و برای نخستین بار حدود ۴۰۰ سال قبل توسط فردی به نام هاکوپ جوقاتیسی که خلیفه اعظم وانگ استپانوس بود، بازسازی شد و سپس در زمان حکومت صفویان و قاجاریه نیز مرمت هایی بر بنای این اثر بی همتا صورت گرفت.

سنت استفان یکی از حواریون مسیح و از نخستین مبلغان مسیحیت بود که در برابر ظلم و ستم بزرگان یهودی اعتراض کرد و به همین دلیل او را سنگسار کردند که بر دیوار جنوبی کلیسای سنت استپانوس صحنه سنگسار او را که حکاکی شده، می توان مشاهده کرد.

منابع ارمنی، استپانوس را از اولین شهدای مسیحیت می دانند که در بین مسیحیان به شهرت رسید؛ او یکی از هفت نفر نیک نامانی است که توسط حواریون مسیح تحلیف و از مبلغان مسیحیت شد و در نهایت به خاطر تهمت یهودیان اورشلیم که می‌گفتند استپانوس سخنانی برخلاف شریعت یهود می‌گوید، دستگیر و در روز ۲۶ دسامبر سال ۳۶ میلادی به دست یهودیان سنگسار شد.

گنبد حجاری شده و زیبای کلیسای سنت استپانوس در میان حصاری از سنگ و درون قلعه‌ای دژ مانند از جمله دیدنی های این بناست که تعداد هفت برج نگهبانی و پنج پشت استوانه‌ای و سنگی دارد و در دیواره غربی آن دروازه ورودی با درب چوبی و آهن‌کوبی شده وجود دارد که دارای حجاری‌های ظریف در پایه‌های طرفین و طاق جناغی است و در بالای طاق طرحی نقش‌ برجسته از حضرت مریم و کودکی عیسی مسیح دیده می شود.

در قسمت بیرونی دیوارهای کلیسا نیز نقاشی‌های برجسته‌ای وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به سنگسار شدن استپانوس مقدس در ضلع شرقی، مصلوب شدن حضرت مسیح در ضلع غربی و عروج حضرت مسیح اشاره کرد و در قسمت‌های مختلف کلیسا، طرح‌ها و تزئینات متنوعی وجود دارد، به طوری که نمای سنگی کلیسا از حجاری و مقرنس‌کاری پوشیده شده و نقاشی‌های زیبای گچی نیز درون نمازخانه اصلی را مزین کرده است.

ساختمان کلیسای سنت استپانوس بخش‌های مختلفی مانند نمازخانه، برج ناقوس، نمازخانه بوعوس پطرس یا اجاق دانیال، صحن کلیسا یا حیاط کلیسا، پیشخوان ورودی اصلی مجموعه، هشتی ورودی، حیاط، کلیسای قدیمی، سالن‌های آموزش طلاب، محل اسکان راهب‌ها و مسافران یا انبار و محل ذخیره آذوقه و طویله‌ها دارد که هر کدام از معماری خاصی برخوردار بوده و زیبایی های ویژه ای دارد.

مجموعه کلیسای سنت استپانوس در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار یونسکو ثبت شد.

نمازخانه اصلی کلیسا

مهمترین و یکی از شاخص های مهم نوع معماری بی نظیر مجموعه کلیسای سنت استپانوس مربوط به نمازخانه اصلی بناست که ابعادی به اندازه ۱۶ در ۲۱ متر دارد و در دوره قاجار درب چوبی منبت‌کاری شده برای ورودی آن ساخته شد، بر روی سر در این نمازخانه تزیینات متنوعی مثل حجاری پایه‌ها، طاق‌نماها، نیم‌ستون‌ها و زنجیرهای کنار مقرنس‌کاری‌ها وجود دارد.

در بخش ابتدایی شیب سقف نمازخانه نقش دایره‌واری با دایره‌ای کوچک‌تر در مرکز وجود دارد که به خورشید شبیه بوده و صحنه به صلیب کشیده شدن مسیح در پایین این نقش وجود دارد و تعداد سه پنجره در قسمت پایین تعبیه شده و اطراف آن نقش‌هایی از صلیب نیز به چشم می‌خورد.

نمادها و کنده‌کاری‌های روی سنگ در نمای بیرونی بخش جنوبی نمازخانه وجود دارد که در قسمت بالایی تصویر عقابی که دو طرف آن گل‌هایی مشابه خورشید وجود دارد و چهارپایی را با چنگال‌های خود حمل می‌کند و در زیر این نقش دو گل دیگر و پایین آن‌ها در قابی مستطیل شکل صحنه‌ای از یک داستان روایت شده است که در واقع آن را صحنه به شهادت رسیدن استپانوس ربط می دهند.

در بالای سر استپانوس هم تعداد سه سنگ و در دست او عودسوزی دیده می‌شود و نقش سه فرشته هم برای تقدیس شخصیت استپانوس ترسیم شده است.

گنبد کلیسا

گنبد کلیسا یکی از دیدنی ترین و زیباترین بخش های کلیسا است که از دور دست قابل مشاهده بوده و در درون خود ایوان، نمازخانه و محراب را جای داده است و فضای داخل کلیسا را که به شکل صلیب است، تشکیل می‌دهد.

گوشه‌های مقرنس و طاق گنبد هم تصاویری رنگی که سبک نقاشی‌های مذهبی قرون ۱۶ و ۱۷ میلادی را نمایان می‌کند در گنبد به چشم می‌خورد و این بخش دارای سه نمازگاه سنگی که یکی در وسط محراب و دو تای دیگر در طرفین شمالی و جنوبی قرار دارند، از جمله تزیینات داخل کلیسا به شمار می‌روند.

بنا بر اسناد تاریخی این نمازگاه‌ها در دوره قاجاریه ایجاد شده‌اند.

موزه کلیسای سنت استپانوس

موزه کلیسا یکی از پربازدیدترین بخش های مجموعه سنت استپانوس است که سالانه میزبان هزاران گردشگر داخای و خارجی است که بخش مهمی از تاریخ مجموعه را می توان در آن جستجو کرد.

این موزه ۲ بخش اصلی و جنبی دارد که مجموعه‌ای از آثار که از محوطه کلیسا همچون کتیبه‌ها و تصاویری از مکاتبات تاریخی کلیسا به دست آمده‌اند، در بخش اصلی به نمایش گذاشته شده است و در بخش جنبی هم ماکت‌های سنگی و تصاویری از کلیساهای تاریخی ارامنه ایران وجود دارد.

موزه کلیسای سنت استپانوس با همکاری دفتر امور پایگاه های ثبت جهانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس در سال ۱۳۹۵ گشایش و به بهره برداری رسید که اختصاص بخشی از این مکان به عنوان موزه نقش بسیار مهم در معرفی بیشتر تاریخ آذربایجان و آشنایی مردم با فرهنگ و تمدن مردم دارد.

کلیسای سنت استپانوس جایگاه دوم بازدید گردشگران نوروزی

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی آذربایجان‌ شرقی به ایرنا گفت: در استان ۱۵ کلیسای ثبت شده داریم که کلیسای سنت استپانوس از اهمیت جهانی برخوردار بوده که البته ثبت جهانی نیز شده است.

احمد حمزه زاده اظهار کرد: از ۲۵ اسفند سال گذشته تاکنون ۱۷هزار و ۷۰۸ نفر از گردشگران داخلی و خارجی از داخل کلیسای سنت استپانوس بازدید کردند که در رتبه دوم جاذبه های پربازدید گردشگری آذربایجان شرقی قرار دارد.

وی گفت: مطابق با اسناد تاریخی موجود دومین کلیسای مهم ارامنه ایران بعد از قره کلیسا در آذربایجان غربی محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، کلیسای سنت استاپونس در محلی به نام قزل وانگ یا صومعه سرخ در استان آذربایجان شرقی و در نزدیکی مرز جمهوری آذربایجان و در منطقه آزاد ارس، در ۳ کیلومتری کرانه جنوبی رودخانه ارس قرار دارد.

فاصله سنت استپانوس با شهر جلفا در حدود ۱۷ کیلومتر است.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=175043

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});