• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Monday - 31 March - 2025
0
دیلی صباح گزارش داد؛

قمار هسته ای نتانیاهو، خطرات تشدید تنش با ایران

  • کد خبر : 175142
  • 09 فروردین 1404 - 11:00
قمار هسته ای نتانیاهو، خطرات تشدید تنش با ایران
یازاکو_در حالی که نتانیاهو افکار عمومی اسرائیل و دولت آمریکا را متقاعد می کند که علیه ایران بجنگند، نمی توان پیش بینی کرد که در پایان چنین تشدید تنش ها "زنگ ها برای چه کسی به صدا در خواهند آمد"

به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از دیلی صباح بنیامین نتانیاهو در سال ۱۹۹۲، نگرانی‌های خود را در مورد تهدید هسته‌ای ایران مطرح کرد و اظهار داشت: «ایران به تولید سلاح هسته‌ای در عرض سه تا پنج سال نزدیک است و این تهدید باید توسط یک جبهه بین‌المللی به رهبری آمریکا ریشه‌کن شود».

زندگی سیاسی نخست وزیر اسرائیل با لفاظی های امنیتی مشخص شده است. در کشوری مانند اسرائیل با نگرانی‌های امنیتی بالا، این امر غیرعادی نیست، اما چیزی که نتانیاهو را متفاوت می‌کند تمرکز دائمی او بر موضوعاتی مانند ایران، حماس و فلسطین و شخصی‌سازی پیام «فقط من می‌توانم از اسرائیل محافظت کنم» است. تا آنجا که خاخام هایی مانند نیر بن آرتزی و موشه بن توف موعظه می کنند که “نتانیاهو باید تا زمانی که مسیح بیاید نخست وزیر بماند.” سال گذشته، ژست گرفتن نتانیاهو با کتاب رهبر جنبش لوباویچ ربه اشنیرسون در کنست و ادعای اینکه اشنیرسون ۳۰ سال پیش پیشگویی کرده بود که نتانیاهو “نخست وزیر اسراییل می شود و وظیفه را به مسیحا منتقل می کند” معانی آخرالزمانی را به فضای جنگی اسرائیل اضافه کرد. عواملی چون برادر نتانیاهو قهرمان ملی اسرائیل و پدرش یکی از شخصیت های مهم صهیونیسم رویزیونیست، اوضاع را بیش از پیش عرفانی می کند. صهیونیسم رویزیونیست اساساً استدلال می کند که حقوق یهودیان فقط با زور قابل حمایت است. آشتی با اعراب غیرممکن است و دولت یهود تمام سرزمین های تاریخی ارتس اسرائیل را در بر می گیرد. همه این استدلال ها به خوبی با سیاست های نتانیاهو هماهنگ است.

در طول ۴۰ سال فعالیت سیاسی، تاکید نتانیاهو بر «چند سال اخیر» برای تبدیل شدن ایران به یک تهدید هسته‌ای، انتقاداتی را به‌ویژه از سوی رقبای سیاسی‌اش در پی داشته است که او از این موضوع سوء استفاده می‌کند و از آن برای تحکیم قدرت استفاده می‌کند. با این حال، امروز نتانیاهو بیش از هر زمان دیگری به دستیابی به این هدف نزدیک تر به نظر می رسد. طی ۳۰ سال گذشته، نتانیاهو با سه مانع در برابر گام های جنگ طلبانه خود در مورد ظرفیت هسته ای ایران روبرو بوده است: متقاعد کردن بوروکراسی و افکار عمومی داخلی، متقاعد کردن ایالات متحده و متقاعد کردن جامعه بین المللی.

مشخص است که در سال ۲۰۱۰-۲۰۱۱، نتانیاهو به همراه ایهود باراک، وزیر دفاع، به ارتش دستور داد تا برای حمله به ایران آماده شوند . دستور به حالت آماده باش نیروی هوایی اسرائیل برای یک حمله هوایی دوربرد با گروه کوچکی از مشاوران در داخل بوروکراسی امنیتی صادر شد. با این حال، چهره‌هایی مانند گابی اشکنازی، رئیس ستاد ارتش و مایر داگان، رئیس موساد، مخالفت کردند و چنین عملیاتی را قبل از تکمیل آمادگی‌های نظامی، «تصمیم جنگ غیرقانونی» توصیف کردند. نتانیاهو مجبور به عقب نشینی شد. همچنین مشخص است که ایالات متحده بارها نتانیاهو را مهار کرده است.

نقشه های یک جنگ طلب

امروز، اجماع گسترده ای در اسرائیل، هم از سوی دولت و هم از سوی مخالفان، وجود دارد که در اختیار داشتن سلاح هسته ای توسط ایران غیرقابل قبول است. شعار “در صورت لزوم به تنهایی ضربه می زنیم” در جامعه طنین انداز شده و تحولات اکتبر این عزم را تقویت کرد. تهدید نتانیاهو در سازمان ملل که «اگر به ما ضربه بزنید، ما شما را می زنیم» فراتر از لفاظی بوده و عملی شده است.

این به اسرائیلی ها این اطمینان را داده است که “ما می توانیم از خود دفاع کنیم، در صورت لزوم می توانیم پیشگیرانه عمل کنیم.” بخش قابل توجهی از نظرسنجی‌های عمومی و رسانه‌ها از اسرائیل حمایت می‌کنند که در صورت شکست دیپلماسی و رسیدن ایران به آستانه هسته‌ای، اقدامی یکجانبه انجام دهد. به خصوص پس از حمله مستقیم ایران، گویا “دیگر چیزی برای ترس وجود ندارد، اگر آنها این کار را کردند، ما هم می توانیم انجام دهیم” به وجود آمده است. همه اینها نشان می دهد که نتانیاهو در اجتماعی کردن این موضوع بسیار موفق بوده است.

یکی دیگر از موانع پیش روی نتانیاهو مسائل بوروکراتیک بود. همانطور که در بالا ذکر شد، اقدامات مورد نظر نتانیاهو در سیاست داخلی و بوروکراسی گیر کرده بود. نتانیاهو که قبل از حملات ۷ اکتبر در گوشه ای قرار داشت، از این حملات به عنوان یک اهرم مهم استفاده کرد و شروع به برداشتن گام های رادیکال برای باقی گذاشتن میراث سیاسی خود به عنوان کسی که “مشکلات” غزه، حماس، حزب الله، (در صورت امکان) کرانه باختری و ایران را حل کرد، کرده است. در این روند، او عملاً هر کسی را که بدون توجه به سیاست داخلی بر سر راه او ایستاده بود، درهم شکست.

ایال ضمیر، رئیس ستاد تازه منصوب شده وی، سال ۲۰۲۵ را «سال جنگ» اعلام کرد و اشاره کرد که آنها به ویژه بر غزه و ایران تمرکز خواهند کرد. گزارش سال ۲۰۲۲ ضمیر برای موسسه واشنگتن با عنوان «مقابله با استراتژی منطقه ای ایران؛ رویکردی بلندمدت و جامع» کاملاً قابل توجه است. هر گامی که ضمیر در این گزارش پیشنهاد کرده است پس از ۷ اکتبر برداشته شده است.

در نهایت، اسرائیل به طور قابل توجهی حماس را در جنوب و حزب الله را در شمال خنثی کرده است. هم نیروی هوایی اسرائیل و هم نیروی هوایی ایالات متحده با حملات خود به یمن “تمرین” را برای حملات از راه دور انجام می دهند . فاصله بین تل آویو و صنعا ۲۰۰۰ کیلومتر (کمی بیش از ۱۲۴۰ مایل) است، در حالی که فاصله بین تل آویو و تهران ۱۵۰۰ کیلومتر است.

قبل از ضربه زدن ضربه بزنید

در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا به خط مورد نظر نتانیاهو رسید و گام های رادیکالی مانند خروج از توافق هسته ای، اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت و ترور قاسم سلیمانی و محسن فخری زاده برداشته شد. سوال اساسی این است: چه چیزی از دیروز تا امروز تغییر کرده است که ترامپ را وادار می کند گامی متفاوت از خط مشی ۲۰۱۸-۲۰۲۰ خود بردارد؟ به عبارت دیگر، به نظر می رسد تز نتانیاهو از سال ۱۹۹۲، “این کار را بدون ایالات متحده امکان پذیر نمی کند. دولت آمریکا اکنون آشکارا ایران را به مداخله نظامی تهدید می کند. به نظر می رسد مخالفت های خارجی و مخالفت های داخلی در اسرائیل برای دولت نتانیاهو هیچ نگرانی نداشته باشد. بنابراین، نتانیاهو با سومین و آخرین مانع روبروست: متقاعد کردن جامعه بین المللی.

هدف از سخنرانی‌های نتانیاهو در سازمان ملل متقاعد کردن جامعه بین‌المللی مبنی بر اینکه ایران به مذاکرات هسته‌ای پایبند نیست و دیپلماسی بی فایده است، بود. افشای اسناد هسته ای که نتانیاهو اعلام کرد در سال ۲۰۱۸ از ایران قاچاق شده است. تاکید او بر اینکه ایران یک “دروغگو” است که با وجود توافق از نیات خود دست برنداشته است، از نظر دیپلماتیک قابل توجه است.

از دیدگاه اسرائیل، باید مطمئن بود که روسیه در این مقطع از ایران حمایت نخواهد کرد. تحولات اخیر در اوکراین احتمالا روسیه را از ایران دور نگه می دارد. دولت ایالات متحده نیز ممکن است در این مورد به روسیه پیشنهاداتی ارائه کند. افکار عمومی داخلی ایران در این موضوع به روس ها اعتماد ندارند. به ویژه حوادث قره باغ و سوریه ناامیدی بزرگی را در بین ایرانیان ایجاد کرده است.

در مورد سایر بازیگران، کشورهای اروپایی به دلیل بحران امنیتی که در آن قرار دارند، به نظر نمی‌رسد در این مرحله فعالانه درگیر شوند. اگرچه چین مدتی است که حمایت دیپلماتیک و فناوری پنهانی از ایران علیه اسرائیل ارائه می‌کند، به نظر نمی‌رسد که انتظار داشته باشیم در چنین مداخله‌ای مستقیماً وارد میدان شود. بنابراین، ایران تصویری ارائه می دهد که نیروهای نیابتی خود را در منطقه از دست داده، تا حد زیادی کارایی خود را در میدان از دست داده است .

ایرانی ها از نزدیک شدن تهدید آگاه هستند. از یک طرف، آنها دیپلماسی فوق العاده انعطاف پذیری را پیش گرفته اند و از سوی دیگر از تهدیداتی که علیه شان می شود گلایه دارند و می گویند: با تهدید نمی توان مذاکره کرد. آنها در هر فرصتی ابراز می کنند که خواهان جنگ نیستند، اما از سوی دیگر تقریباً هر هفته تمرین نظامی انجام می دهند. آنها در این رزمایش ها به ویژه بر روی پدافند هوایی و نیروهای دریایی تمرکز می کنند. فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می گویند در مقابل تهدیدها سر فرود نمی آورند و به هر حمله ای پاسخ روشنی خواهند داد.

به گزارش ضمیر، مرکز ثقل ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. او فکر می کند که اگر مرکز ثقل هدف قرار گیرد، رژیم خود به خود منحل می شود. در واقع، سپاه تقریباً بر هر گوشه کشور تسلط دارد.

برانگیختن برنامه ریزی نشده ها

اولین گام اسرائیل فعالیت های مخفیانه مشابه لبنان خواهد بود. در این مرحله، به احتمال بسیار زیاد ترورها و خرابکاری ها (به ویژه با هدف قرار دادن چهره های شاخص سپاه) مشاهده شود. در واقع، اطلاعات در این جهت در منابع باز نیز منعکس می شود. به همین ترتیب، گسل های قومی در بسیاری از نقاط ایران، مانند ارومیه، می تواند به شدت شکسته شود. این یک واقعیت شناخته شده است که ایران نگران جنبش های پان ترکیستی در داخل خود است.
در پایان، همه کارشناسان متفق القول هستند که دولت نتانیاهو نمی تواند با حمله به تاسیسات هسته ای به ظرفیت هسته ای ایران پایان دهد. با این حال، راهبرد اساسی فلج کردن کامل ایران با هدف قرار دادن مستقیم حکومت و ناکارآمد جلوه دادن همه فعالیت‌های آن، از موشک‌های بالستیک گرفته تا هسته‌ای، از نیروهای نیابتی گرفته تا پهپادها است.

با این حال، این وضعیت می تواند جعبه پاندورا را باز کند. اگر همه چیز طبق برنامه پیش نرود و ایران با بسیج همه امکانات خود وارد یک جنگ تمام عیار شود، ممکن است نتواند ضربات مهلکی به اسرائیل وارد کند، اما باعث می شود ده ها هزار اسرائیلی که اسرائیل را ناامن می دانند کشور خود را ترک کنند، شرکت ها سرمایه گذاری های خود را از اسرائیل خارج کنند و در میان مدت و بلندمدت، فضای ناامنی ایجاد شود. بنابراین، نتانیاهو در حال انجام یک قمار بزرگ است و راه را برای مسیری هموار می کند که می تواند اسرائیل را ناامن تر کند. از آنجایی که بزرگترین ریسک، ریسک محاسبه نشده است، این مراحل آینده منطقه را از ابتدا تا انتها تهدید می کند. همانطور که شاعر معروف جان دان گفت: “باید بدانید که زنگ برای چه کسی به صدا در می آید، شاید برای شما به صدا در می آید.”

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=175142

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});