یازاکو؛ نوروز، آغاز فصل تازهای در طبیعت و زندگی ماست؛ فرصتی برای نو شدن، سفر و کشف زیباییهای سرزمینمان. در این ایام، بسیاری از ایرانیان به دنبال مقصدی هستند که هم از لحاظ تاریخی و فرهنگی غنی باشد و هم طبیعتی چشمنواز داشته باشد.
تبریز، با پیشینهای کهن، جاذبههای بینظیر و مردمانی مهماننواز، یکی از بهترین انتخابها برای سفر نوروزی است. از بازار تبریز گرفته تا خانههای تاریخی این شهر ترکیبی از تاریخ، فرهنگ و طبیعت را به گردشگران هدیه میدهد.
برخلاف تصورها که گفته میشد با این هوای بارانی و رمضان میهمان نوروزی به تبریز نمیآید، میتوان سری به اماکن تاریخی و گردشگری شهر زد تا از نزدیک مشاهده کرد که گردشگران داخلی و حتی خارجی در همین ایام بارانی نوروز چگونه در تحیر تاریخ و فرهنگ این کهن شهر ماندهاند.
خانههای تاریخی تبریز کانونی گرم برای مسافران نوروزی
خانههای تاریخی چون «حریری» با تالار نقاشی بی نظیر، «امیرنظام» با حیاط دلچسب و موزه قاجارش، «صدقیانی»، «قدکی» و «بهنام» با معماری بی نظیر و قدیمی خود که محل تحصیل دانشجویان دانشکده معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز هستند یا عمارت ساعت شهر با تالار فرشهای چندین متری که هنر اصیل این شهر را تداعی میکنند و به پربازدیدترین مکان دیدنی شهر تبدیل شده است.
مقبره الشعرای تبریز که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر و عرفای کشورمان است، بازار مسقف شهر، کوه «عینالی» و موزههای بی نظیری که آثاری از دوران باستان تا معاصر را در خود جای دادهاند، تنها گوشه کوچکی از هویت کهن شهر تبریز را نشان میدهند.
اما متاسفانه ائلگلی به عنوان تفرجگاهی دلانگیز در دل تبریز که همواره مقصدی پراز لحظات فراموش نشدنی برای مسافران نوروزی بوده وضعیت خوبی قرار ندارد.
اقدامات عمرانی و وضعیت نابسامان ائل گلی در ایام نوروز مقداری از زیبایی مکان را گرفته و خاک و گردو باد این نگین سبز تبریز گردشگران را مایوس کرده است.
موزه های تبریز؛ غنی از تاریخ و فرهنگ
تبریز، یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران است که موزههای زیادی دارد و زیباترین موزه های تبریز، نمایانگر بخشی از تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی و ایران هستند که در نوروز ۱۴۰۴ به یکی از مقصدهای گردشگران نوروزی تبدیل شده است.
بطوریکه امیرنصیر بیگی، رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز از بازدید بیش از ۳۲ هزار نفر گردشگر نوروزی از موزههای در تعطیلات نوروزی خبر داد.
وی موزه شهر واقع در عمارت ساعت تبریز را دارای بیشترین تعداد بازدید در تعطیلات نوروزی تاکنون اعلام و اظهار کرد: در این مدت حدود ۱۵ هزار نفر از موزه شهر بازدید کردن و این مکان رتبه اول توجه مهمانان نوروزی را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در همین مدت بیش از ۱۲ هزار نفر از خانه – موزه نیکدل، حدود چهار هزار از خانه – موزه تاریخی استاد شهریار، بیش از یکهزار نفر از موزه بازار و مشاغل بازدید کرده اند و این بازدیدها همچنان ادامه دارد.
نصیربیگی موزه فوتبال تبریز با ۷۰۰ نفر باردید کننده و موزه علی مسیو را با ۶۵۲ نفر بازدید کننده، در رده های بعدی بیشترین تعداد بازدیدکننده ها اعلام کرد.
وی راه اندازی اتوبوس های تبریزگردی را از اقدامات مهم شهرداری تبریز در تعطیلات نوروزی بیان کرد و گفت: این اتوبوس ها از روز سوم فروردین با ارائه خدمات در ۲ نوبت کاری فعالیت داشته و این طرح تا ۱۵ فروردین ادامه دارد.
نصیربیگی یادآور شد: تاکنون حدود هشت هزار نفر از خدمات اتوبوس های گردشگری شهرداری تبریز استفاده کرده اند.
بازارگردی نوروزی در شهر اولینها
شهر تبریز بازارها و مراکز خرید متنوعی دارد، بزرگ سرپوشیده تبریز، پیادهراه تربیت، خیابان شهناز و … برخی از مهمترین بازارهای سنتی و تاریخی شهر تبریز هستند.
خشت به خشت بازار سرپوشیده تبریز غنی از فرهنگ مردم شهر بوده و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
نگین فیروزهای تبریز مقصد مسافران نوروزی
مسجد کبود یا مسجد جهانشاه تبریز معروف به «فیروزه اسلام»، یکی از آثار تاریخی ارزشمند ایران محسوب میشود که شیوه معماری خاص و آذری آن، این بنای با عظمت را از سایر نمونههای مشابه متمایز کرده است.
مسجد کبود در کنار دیگر بناهای تاریخی تبریز، سندی زنده از شکوه تمدن اسلامی در ایران است که همچنان پس از قرنها، با شکوهی بینظیر چشم هر بینندهای را مجذوب خود میکند.
تعطیلات نوروزی امسال، فرصتی پیش روی مردم شهرهای مختلف کشور قرار داده تا با گذری به تبریز، از این یادگاران تاریخی شهر اولینها دیدن کرده و با دوربین تلفنهای همراه خود، لحظات نابی را در کنار تاریخ و فرهنگ گوشهای از خاک کشورمان ثبت کنند.