به گزارش یازاکو، موسیقی موغام با اشکال و ژانرهای ملی خود به موسیقی شرق وابسته است و تاریخ پیدایش آن به دورههای باستان بازمیگردد.
موغام از ماقام موسیقی عربی نشات گرفته است و امروز در مناطق وسیعی از ایران و به خصوص تبریز به عنوان یک موسیقی کلاسیک و فولکلوریک توسعه یافته است.
در قرنهای ۱۴ و ۱۵ میلادی، عبدالقادر مراغهای به عنوان یک نظریهپرداز موسیقی در این زمینه شناخته شد.
در قرن ۲۰، ئوزییر حاجیبیاف موغام را با اپرا ترکیب کرد و آن را به یک مرحله جدید رسانده است.
موسیقی موغام در دورههای تاریخی مختلف بهطور پیوسته تکامل یافته است.
این موسیقی ریشههای پیش از اسلام دارد و تحت تأثیر فرهنگهای مختلف قرار گرفته است. در طول تاریخ، موغام بهعنوان یک نظام موسیقایی سنتی در آذربایجان و دیگر مناطق قفقاز و خاورمیانه شناخته شده است.
در قرنهای میانه، نظریهپردازان مانند عبدالقادر مراغهای به توسعه نظریات موغام کمک کردند.
در قرن نوزدهم، مجالس ادبی و موسیقی در آذربایجان به گسترش و حرفهای شدن موغام کمک کردند.
عوامل تکامل موسیقی موغام:
موغام تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار داشته است از جمله تأثیرات فرهنگی، جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی، تأثیر همسایگی با فرهنگهای غنی، ادبیات و شعر، و … بوده است.
برگزاری جشنواره ی موغام در تبریز در ادوار اخیر، به ترویج و حفظ این موسیقی کمک کرده و این جشنوارهها استعدادهای جدید را کشف و حمایت میکنند.
لازم به ذکر است پنجمین جشنواره موسیقی موغام از ۲۳ تا ۲۷ فروردین ماه در حال برگزاری است.
گفتنی است این رویداد به همت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری تبریز و همراهی انجمن موسیقی آذربایجان شرقی از ۲۳ تا ۲۵ فروردین ماه، از ساعت ۹ صبح و ۱۵ بعدازظهر در محل پردیس رسانه و هنر واقع در زعفرانیه، بلوار دکتر حسابی، سالن پروین اعتصامی و ۲۶ و ۲۷ فروردین ماه، در مرکز همایش های بین المللی خاوران، برگزار خواهد شد.
آئین اختتامیه این رویداد نیز، روز ۲۸ فروردین ماه، ساعت ۱۹ در مرکز همایش های بین المللی خاوران برگزار می شود.
حضور عموم شهروندان، در این رویداد آزاد است و علاقمندان می توانند براساس برنامه اعلام شده در آن و در محل های یاد شده حضور داشته باشند.