• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Tuesday - 22 April - 2025
3

ایران و آذربایجان ظرفیت بالایی برای همکاری مشترک اقتصادی دارند/ باید چارچوب همکاری با مرکز پژوهش‌های اتاق ایران بازتعریف شود

  • کد خبر : 177284
  • 31 فروردین 1404 - 10:00
ایران و آذربایجان ظرفیت بالایی برای همکاری مشترک اقتصادی دارند/ باید چارچوب همکاری با مرکز پژوهش‌های اتاق ایران بازتعریف شود
یازاکو - در نشست کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران ظرفیت‌های تخصصی این حوزه بررسی شد. یکی از ظرفیت‌های مهم توسعه‌ای در ایران، بخش خدمات فنی و مهندسی است و باید برای تقویت این بخش تلاش شود.

به گزارش یازاکو، نشست تخصصی کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران با حضور پیام باقری و قدیر قیافه، نواب رئیس اتاق ایران برگزار شد. در این نشست درباره سفر رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان و ظرفیت‌های صدور خدمات فنی و مهندسی گفت‌وگو شد.

کارگاه آموزشی بین‌المللی صدور خدمات فنی و مهندسی فنی‌ومهندسی برگزار می‌شود

در این نشست، گزارشی از روند برگزاری کارگاه آموزشی بین المللی صدور خدمات فنی و مهندسی که با همکاری سازمان سرمایه گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران و صندوق اپک برگزار می‌شود، ارائه شد. قرار است این کارگاه در ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت‌ماه به مدت دو روز برگزار شود.

امیررضا احمدی‌مطلق، مشاور کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران درباره اهداف اصلی این کارگاه آموزشی گفت: در این نشست قرار است فرآیند شناسایی و معرفی پروژه‌ها به صندوق اوپک برای دریافت تأمین مالی بررسی شود. همچنین آموزش نحوه تهیه پیشنهادهای فنی و مالی حرفه‌ای توسط شرکت‌های مهندس مشاور بررسی خواهد شد.

احمدی‌مطلق ادامه داد: ارتقای توانمندی شرکت‌های پیمانکار برای شرکت در مناقصات بین المللی و تهیه پیشنهاد رقابتی هدف دیگر این کارگاه آموزشی است. همچنین معیارهای ارزیابی و امتیازدهی به مشاوران و پیمانکاران توسط صندوق اپک تبیین خواهد شد. درنیتجه این آموزش و تعامل مستقیم شرکت‌های ایرانی با کارشناسان صندوق اپک، فرصت‌های همکاری آینده تسهیل می‌شود.

او محور اصلی این کارگاه را تیه پیشنهاد فنی و مالی رقابتی برای مشارکت در پروژه‌های بین‌المللی و رویه انتخاب و ارزیابی مهندسان مشاور و شرکت‌های پیمانکار عنوان کرد.

در ادامه این نشست فرآیند شناسایی و معرفی پروژه‌ها به صندوق اپک برای توسعه بین‌المللی و فرآیند انتخاب مهندس مشاور بررسی شد.

در ادامه این نشست علی نقوی، رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران پیشنهاد کرد تا کارگروهی درباره این موضوع تشکیل شود و نماینده تشکل‌های تخصصی و اعضای کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران پیشنهاد تکمیلی خود را ارائه کنند.

هیات اقتصادی ایران به همراه پزشکیان عازم جمهوری آذربایجان می‌شود

در بخش دیگر این نشست، رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران از سفر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری به همراه هیات تجاری به جمهوری آذربایجان گفت. قرار است این سفر هفتم اردیبهشت‌ماه انجام شود.

قرار است در این سفر ۱۲۰ نفر از فعالان اقتصادی و اعضای بخش خصوصی در قالب هیات اقتصادی و پارلمانی دوستی ایران و آذربایجان به همراه ۴ نفر از استانداران شمال غرب کشور به باکو سفر کنند.

در ادامه بهروز پورسلیمان، نایب رئیس اتاق اردبیل درباره فرصت‌ها و ظرفیت‌های همکاری با آذربایجان گفت.

به‌گفته پورسلیمان، روابط اقتصادی ایران و آذربایجان سابقه تاریخی دارد و این روابط حتی در دوره کرونا هم پررونق بوده است. و امیدواریم با حضور تیم سیاسی-تجاری ایران در این کشور، همراه رئیس جمهور فصل جدیدی در روابط اقتصادی دو کشور ایجاد شود.

در ادامه پورسلیمان، نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و آذربایجان از ظرفیت همکاری در حوزه خدمات فنی و مهندسی با آذربایجان گفت. شرکت‌های ایرانی می‌تواند سهم قابل ملاحظه‌ای در بازسازی قره باغ داشته باشد.

در ادامه عنوان شد که شرکت‌های ایرانی سهم اندکی در بخش خدمات فنی و مهندسی در بازار جمهوری اذربایجان داشته‌اند و بیشتر پروژه‌های قره‌باغ دست شرکت‌های ترکیه و پاکستان است.

رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران هم گفت: سفر رئیس‌جمهوری ایران به آذربایجان به همراه هیات تجاری فرصت بسیار مغتنمی است که باید برای بهره بردن از این فرصت، برنامه‌ریزی دقیقی انجام شود.

به ظرفیت صادراتی خدمات فنی و مهندسی توجه شود

قدیر قیافه، نایب‌رئیس اتاق ایران با اشاره به سابقه تاریخی ایران و آذربایجان، گفت: اولین چاه نفت دنیا در بادکوبه کشف شده است؛ آذربایجان پتانسیل خوبی در حوزه نفت، گاز و دارد. همچنین در حوزه خدمات فنی و مهندسی ظرفیت بالایی برای همکاری مشترک وجود دارد.

قیافه ادامه داد: در آذربایجان شرکت‌های بزرگی چون شل فعالیت دارد و برای اینکه شرکت ایرانی در مناقصات آنجا، برنده شود باید توانمندی خود را تقویت کرده و روی روابط بین‌المللی متمرکز شود.

نایب‌رئیس اتاق ایران درباره تأمین مالی پروژه‌های بازسازی توسط بانک جهانی تاکید کرد و عنوان کرد که می‌توانیم در پیشبرد این پروژه‌ها، از ظرفیت صندوق توسعه ملی هم استفاده کنیم. صدور خدمات فنی و مهندسی و حضور مهندسان در این پروژه‌ها، می‌تواند به توسعه صادرات کشور کمک کند.

بخش خصوصی مطالبه‌گری کند

در ادامه پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران، از سابقه صدور خدمات فنی و مهندسی به کشور اذربایجان از ایران گفت: نیمه دوم دهه ۸۰ یکی از شرکت‌های ایرانی رد زمینه انتقال برق به این کشور کار می‌کرد. خط انتقال برق جز پروژه‌های مهم همکاری میان دو کشور بود.

باقری ادامه داد: سابقه فعالیت شرکت‌های ایرانی در جمهوری آذربایجان سابقه خوبی است؛ البته این ظرفیت‌ها تحت شعاع موضوع سیاسی قرار گرفته که می‌توان با سفر رئیس‌جمهور بخشی از این مشکلات را حل کرد.

به‌گفته باقری باید بخش خصوصی ایران در این سفر به صورت هدفمند حضور داشته باشند. موارد، برنامه‌ها و درخواست‌های خود را مکتوب کنند و در دیدار با همتای آذربایجانی خود این خواسته‌ها را مطرح کنند.

او در ادامه به نقش اتاق مشترک ایران و آذربایجان اشاره کرد که باید این بازار را عارضه یابی کنند و اطلاعات

برای توسعه اقتصادی در انتظار لغو تحریم‌ها علیه ایران هستیم

نقوی در ادامه به مذاکره ایران و آمریکا اشاره کرد؛ اگر مذاکره میان دو کشور به نتیجه برسد و تحریم‌ها برداشته شود، گشایش‌های زیادی برای اقتصاد ایران ایجاد خواهد شد.

نقوی تصریح کرد: در مطالعه‌ای که انجام شده، فرض کردیم به دنبال مذاکره ایران و آمریکا، تحریم‌ها لغو و امکان فروش سه میلیون بشکه نفت در روز مهیا شده است. با در نظر گرفتن نرخ متوسط ۷۵ دلار برای هر بشکه، سالانه ۸۲ میلیون دلار درآمد خواهیم داشت.

او ادامه داد: در مقابل خرید ۳۰۰ هواپیما با برند شناخته شده، توسعه واقعی فرودگاه‌های بین‌المللی، احداث ۲۰ هزار مگاوات برق، توسعه منطقه مکران، ۱۰ هزار کیلومتر ریل پرسرعت، اینترنت ۵G و تبدیل شدن به قطب هوش مصنوعی منطقه در کل به ۲۷۰ میلیارد دلار منابع نیاز دارد. پس در یک افق ۱۰ ساله امکان تحقق این برنامه‌ها وجود دارد؛ اگر تحریم‌ها لغو شود. بنابراین در مذاکرات باید به این برنامه‌ها و ظرفیت‌ها توجه کنیم.

فقدان آمار و عدم شفافیت، معضل اصلی سیاست‌گذاری

بعد از آن سهیل آل‌رسول، نایب‌رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران از دستاورد سفر به تاجیکستان گفت. باید در کنار حضور در نشست‌های B2B، مسئولان سیاسی دو کشور درباره چگونگی حل مشکلات تجاری میان دو کشور، گفت‌وگو کنند.

در ادامه آل‌رسول از اهمیت آمار و بانک اطلاعاتی گفت که می‌تواند در برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری موثق کمک‌کننده باشد.

او تاکید کرد: مهم‌ترین مشکل ما فقدان آمار است و برای همین، سیاست گذاری و برنامه ریزی ما مشکلاتی دارد و این سیاست‌ها و عدم شفافیت، فضای نااطمینانی ایجاد می‌کند.

آل‌رسول تصریح کرد: اگر به داده قابل اعتمادی دسترسی داشته باشیم و در برنامه‌های از آن استفاده کنیم می‌تواند مسیر برنامه‌ریزی هموارتر شود. برای دستیابی به داده‌های قابل استناد می‌توانیم از ظرفیت مرکز پزوهش‌های اتاق ایران هم استفاده کنیم.

از ظرفیت‌های قانون، برای توسعه استفاده کنیم

در ادامه رضا حاجی‌کریم، رئیس فدراسیون صنعت آب ایران هم تاکید کرد قبل از اینکه به مسئله توسعه بپردازیم باید درباره بقا که مسئله کمبود آب برمی‌گردد، گفت‌وگو شود.

او تصریح کرد: توسعه اقتصادی ایران با اجرای قوانین فعلی هم ممکن است. یکی از این قوانین توجه به رگولاتورهاست که قانون‌گذار از اجرای آن سرباز می‌زند.

علیرضا مقدس‌زاده، عضو کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران هم عنوان کرد که باید مشخص شود ظرفیت شرکت‌های ایرانی برای جذب سرمایه چقدر است و چقدر این شرکت‌ها در حوزه فنی و اجرایی، قدرت رقابت پذیری دارد.

در ادامه محمد حلوایی، رئیس هیات مدیره انجمن اپک از لزوم تعریف مدل مالی و تأمین مالی برای پروژه‌های زیرساختی گفت. باید مدل و الگوی اقتصاد ایران در قوانین بالادستی اصلاح شود و جایگاه بخش خصوصی تقویت شود.

در ادامه درباره بی‌توجهی دولت به برنامه‌ریزی راهبردی، رقابت دولت و بنگاه‌های خصولتی با بخش خصوصی، بی‌توجهی به تدوین سند چشم‌انداز بلندمدت و لزوم تدوین قانونی درباره نحوه مشارکت بخش خصوصی در پروژه‌های اقتصاد کشور یا تشکیل کنسرسیوم‌های تجاری گفته شد.

از پژوهش‌های مسئله‌محور به اثرگذاری در توسعه حرکت کنیم

در بخش پایانی این نشست، عیسی منصوری، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از برنامه‌های مرکز پژوهش‌های اتاق ایران برای ارتباط بیشتر دولت و بخش خصوصی گفت.

منصوری تصریح کرد: باید در وضعیت پروژه‌ها و پژوهش‌های انجام شده در اتاق ایران بازنگری شود. باید پروژه‌ها به سمت و سویی برود که نظام حکمرانی که تا به امروز مجوز محور بوده، به ابعاد توسعه‌ای برنامه‌ها هم توجه کند.

او ادامه داد: دولتی که خود فعال اقتصادی است نمی‌تواند به تشکیل کنرسیوم کمک کند یا در جهت پوشش بیمه‌ای و پوشش ریسک تلاش کند. باید بخش خصوصی و مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با برداشتن گام تکمیلی از پژوهش صرف به پژوهش و توسعه حرکت کند و نتیجه این پژوهش‌ها به قانون و مقرره تبدیل شود.

منصوری در ادامه به ظرفیت بخش احداث و خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد که می‌تواند در توسعه کشور، اثرگذار باشد. یکی از این حوزه‌های اثرگذار، بخش لجستیک است که باید در این مسیر مورد توجه قرار گیرد.

او در ادامه با تبیین چهار سناریو برای مذاکره ایران آمریکا گفت: باید به توسعه اقتصادی مناطق هم توجه شود و در این مسیر از تجربه بین‌المللی هم استفاده شود.

همچنین قرار شد پروژه‌هایی ملی در بخش نفت، لجستیک، گاز، پتروشیمی، اقتصاد دیجیتال و توسعه مکران تعریف شود.

در ادامه نقوی، رئیس کمیسیون احداث، خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران گفت: باید چارچوب همکاری با مرکز پژوهش‌های اتاق ایران تدوین شود و در این چارچوب پروژه‌های مطالعاتی هدفمند شورع شود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=177284

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});