به گزارش یازاکو، نوبخت اژدری در همایش «گندم؛ از مزرعه تا سفره» خواستار دقت در روند خرید محصول گندم و حفاظت فنی و اصولی از محصول در انبارها و سیلوها شد و بر ضرورت توجه ویژه به ارتقای کیفیت نان در استان اردبیل تاکید کرد.
وی در ادامه عواملی همچون نگهداری غیراصولی محصول خریداری شده، انبارداری ضعیف گندم و آرد، ضعف در روند تولید آرد، وجود خلل جدی در روند تهیه و پخت نان، کم دقتی و عدم آموزش نانوایان و نیز استفاده از افراد غیرماهر در روند پخت نان را از علل کیفیت پایین نان عرضه شده در این استان ذکر کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بیان کرد: در چند سال گذشته باید برای ارتقای کیفیت نان دقت لازم اعمال میشد که این اتفاق نیفتاده و در کنار آن توجهی جدی به مساله تولید نان صنعتی و باکیفیت هم نشده است.
صنعتی سازی بهترین راهکار ارتقای کیفیت نان است
وی صنعتی سازی نانواییها را بهترین راهکار برای ارتقای کیفیت نان در اردبیل برشمرد و اضافه کرد: با صنعتی شدن روند تولید و عرضه نان ، علاوه بر صرفهجویی و جلوگیری از اسراف، نان مرغوب و باکیفیت به دست مصرفکنندگان میرسد.
اژدری، کاهش بیماریهای گوارشی و نیز کاهش دورریز نان مصرفی را از جمله آثار مثبت صنعتی شدن تولید نان ذکر کرد و ادامه داد: برای تولید هر کیلوگرم گندم، بالغ بر پنج هزار لیتر آب مصرف میشود و با توجه به کمبود آب و محدودیت منابع آبی در کشور، لازم است که در مصرف هر دانه گندم هم دقت لازم اعمال شود.
وی در ادامه خواستار تولید و عرضه نان سبوس دار در نانواییها شد و گفت: نان سبوسدار کیفیت و سلامت بیشتری داشته و ماندگاری بیشتری هم دارد و مردم هم متقاضی نان باکیفیت و سبوسدار هستند.
دبیر ستاد امنیت غذایی استان اردبیل، کیفیت گندم این استان را مرغوب اعلام کرد و ادامه داد: به خاطر مرغوبیت محصول گندم تولیدی این استان، بسیاری از استانهای دیگر کشور، خواهان انتقال مازاد گندم تولیدی این استان به استان خود هستند تا از طریق ترکیب با محصول بومی، بتوانند کیفیت نان در منطقه خود را ارتقا دهند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به بالا بودن سرانه مصرف ماهانه آرد در استان اردبیل افزود: سرانه مصرف آرد در کشور ۸.۵ کیلوگرم بوده ولی این رقم در استان اردبیل ۱۲.۵ کیلوگرم است.
وی همچنین از فعالیت ۱۲ واحد کارخانه تولید آرد در استان اردبیل خبر داد و اضافه کرد: ظرفیت سالانه ذخیرهسازی گندم در این استان ۴۶۷ هزار تن و نیاز استان نیز ۲۴۰ هزار تن بوده و همه نیاز مردم این خطه از داخل استان تامین میشود.
اژدری با اشاره به وجود حدود سه هزار واحد نانوایی در استان اردبیل، این تعداد نانوایی را نشان دهنده آمار بالای مصرف نان در استان اردبیل عنوان کرد و خواستار کاهش تعداد نانواییها و صنعتی شدن تولید نان در این استان شد.
وی با اشاره به نقش مهم گندمکاران در تامین امنیت غذایی کشور و نامگذاری روز ۳۱ فروردین ماه به نام روز گرامیداشت گندم و نان گفت: استان اردبیل با وجود مساحت یک درصدی از خاک ایران، تولید کننده بیش از ۴.۵ درصد محصولات کشاورزی و به خصوص گندم به شمار میرود.
استان اردبیل رتبه هشتم تولید گندم در کشور را دارد/پیش بینی تولید ۵۵۰ هزار تن گندم در استان
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به کشت گندم در حدود ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی زراعی این استان در سال زراعی جاری، متوسط تولید گندم در اراضی آبی این استان را ۴.۵ تن و در اراضی دیم را ۱.۲ تن در هر هکتار اعلام کرد و گفت: میانگین تولید گندم در این استان در حدود ۳۰ سال پیش، نصف این رقم بود.
وی همچنین با اشاره به اختصاص ۶۱۷ هزار هکتار از اراضی زراعی استان اردبیل به کشت انواع محصولات اظهار کرد: ۴۶ درصد این مساحت به کشت گندم اختصاص یافته و این استان در رتبه هشتم تولید گندم کشور قرار دارد.
اژدری همچنین اضافه کرد: در صورتی که نزولات جوی در هفتههای پیش رو به شکل نرمال باشد، استان اردبیل امسال با تولید حدود ۵۵۰ هزار تن محصول گندم و پیشبینی خرید تضمینی ۳۸۰ هزار تن، رکورد جدیدی را ثبت خواهد کرد.
وی در ادامه با بیان این که در فصل پاییز و زمستان تنها ۱۰۰ میلیمتر بارش در استان اردبیل اتفاق افتاد، در حالی که حداقل باید ۱۵۶ میلیمتر بارش رخ میداد، اضافه کرد: این وضعیت موجب بروز تنش در مزارع گندم استان شد که امیدواریم با جبران بارش در هفتههای آینده، کاهشی در تولید گندم استان رخ ندهد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین کشت بذر مرغوب و اصلاح شده و کاشت ۱۴ رقم بذر در اراضی آبی و ۱۸ رقم بذر در اراضی دیم استان را موجب تداوم و استمرار تولید غلات در استان اردبیل ذکر کرد و گفت: سال گذشته با اختصاص ۶۴ هزار میلیارد ریال اعتبار، ۳۷۳ هزار تن محصول گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان استان اردبیل به شکل تضمینی خریداری شد.
وی تامین غذای ۸۵ میلیون جمعیت ایران را مدیون زحمات کشاورزان دانست و بیان کرد: ایران طی چند سال اخیر در تولید گندم به خودکفایی رسیده و هماکنون در رتبه ۱۳ جهانی تولید گندم قرار دارد.