• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Sunday - 27 April - 2025
1

توسعه همکاری‌های ایران و اوراسیا از مسیر تبریز – ارس – ارمنستان

  • کد خبر : 177895
  • 06 اردیبهشت 1404 - 18:30
توسعه همکاری‌های ایران و اوراسیا از مسیر تبریز – ارس – ارمنستان
جمهوری اسلامی ایران درصدد افزایش همکاری اقتصادی به خصوص تجاری با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیاست و در این میان ارمنستان به واسطه نزدیکی با کشورمان و پیشینه همکاری‌ها، نقش مهمی دارد؛ نقشی که از مسیر تبریز و ارس به عنوان تنها گذرگاه زمینی ایران و ارمنستان محقق می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، ارمنستان تنها کشور منطقه قفقاز است که در کنار روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان، عضو «اتحادیه اقتصادی اوراسیا» است و با توجه به «موافقتنامه تجارت ترجیحی» بین ایران و اتحادیه، تجارت و بازرگانی ایران با ارمنستان از این منظر مزیت رقابتی بهتری در مقایسه با کشورهای دیگر منطقه قفقاز برخوردار است.

ضمن اینکه ارمنستان علاوه بر دسترسی اقتصادی و تجاری به اوراسیا، از توافقنامه‌های اقتصادی مهمی نیز با اروپا برخوردار است و می‌تواند زمینه «صادرات مجدد» محصولات ایرانی به کشورهای اروپایی را حتی در شرایط تحریمی کنونی فراهم کند. هرچند حجم روابط ۲ کشور با تجارت سه میلیارد دلاری هدف گذاری شده فاصله دارد اما چشم‌انداز تقویت همکاری‌ها روشن است.

ارمنستان تنها کشور منطقه قفقاز است که در کنار
روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان در «اتحادیه اقتصادی اوراسیا» عضویت دارد

شهر تبریز هم از گذشته‌های دور، محور و قطب تجارت و بازرگانی شمال غرب ایران با روسیه، منطقه قفقاز، ترکیه و اروپا بوده است و در زمان حاضر نیز استان آذربایجان شرقی و به ویژه شهر تبریز سهم بسیار مهمی در صادرات به ارمنستان دارد ( ۴۰ درصد صادرات ایران به ارمنستان از طریق آذربایجان شرقی انجام می شود ) و بسیاری از فعالان تجاری و بازرگانی در ارمنستان را هموطنان آذری تشکیل می‌دهند.

ضمن اینکه «منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس» نیز در شهر جلفا و در مجاورت ارمنستان واقع شده است و ظرفیت مناسبی برای تقویت همکاری ها محسوب می شود.

تنها پایانه مرزی و گمرکی ایران برای تجارت و بازرگانی با ارمنستان، در «منطقه نوردوز» از توابع شهرستان جلفا فعال است که در استان آذربایجان شرقی و در مجاورت رود ارس واقع شده است.

پل مرزی نوردوز شاهراه‌ اصلی صادرات و واردات به ارمنستان محسوب می شود و بازارچه مرزی نوردوز نیز که در شهریور ماه سال ۱۳۷۴ گشایش یافته است، نقش مهمی در مناسبات تجاری و بازرگانی ۲ کشور در سه دهه گذشته داشته است.

پایانه‌های مرزی و گمرکی نوردوز (ایران) و مِقری (ارمنستان)، تنها مسیر ارتباطی و ترانزیتی زمینی بین ۲ کشور محسوب می‌شود. در واقع این مسیر ترانزیتی و عبوری پس از گذشتن از نوردوز در شهرستان جلفا در استان آذربایجان شرقی، وارد استان سیونیک ارمنستان شده و با عبور از شهرهای مِقری و لیچک و کاجاران به مرکز این استان یعنی شهر کاپان می‌رسد که حدود ۳۱۶ کیلومتر با شهر ایروان، پایتخت ارمنستان فاصله دارد.

دیدار اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با سفیر ایران در ارمنستان

سهم آذربایجان شرقی از تجارت کشورمان با ارمنستان قابل توجه است

مهدی سبحانی، سفیر ایران در ارمنستان هفته گذشته در جلسه‌ای با اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با بیان اینکه استان آذربایجان‌شرقی و ارمنستان می‌توانند فرصت‌های خوبی برای تبادل و تجارت داشته باشند، اعلام کرد: کشور ایران بیش از ۷۵۰ میلیون دلار تجارت با کشور ارمنستان دارد که سهم آذربایجان شرقی از این تجارت قابل توجه است.

وی با اشاره به اینکه ارمنستان یکی از همسایگان خوب ما است که می‌توانیم ارتباط اقتصادی خوبی با این کشور داشته باشیم ارتباطی که بتواند منافع ملی کشور ما را تامین کند، بر ضرورت تقویت فعالیت بازارچه مرزی بین ۲ کشور تاکید کرد.

بر اساس آمار منتشر شده در ۱۰ ماهه سال گذشته، صادرات استان آذربایجان شرقی به پنج عضو اوراسیا از ۲۷۱ میلیون دلار فراتر رفت که بیشترین صادرات استان به کشور ارمنستان به ارزش ۲۲۵ میلیون دلار انجام شد.

ارمنستان سکوی پرش به بازار ۲۰۰ میلیونی اوراسیا است

سفیر ایران در ارمنستان همچنین در دیدار با رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس بر نقش استراتژیک ارمنستان به عنوان پل ارتباطی ایران با بازار ۲۰۰ میلیونی اوراسیا تأکید کرد و خواستار تقویت زیرساخت‌های مرزی و توسعه همکاری‌های اقتصادی و گردشگری بین ۲ کشور شد.

سبحانی در این دیدار با اشاره به موقعیت ویژه این کشور در منطقه قفقاز، اظهار کرد: حجم تجارت دوجانبه ایرن و ارمنستان در سال گذشته به ۷۵۵ میلیون دلار رسید که تنها ۱۰۶ میلیون دلار آن سهم صادرات ارمنستان به ایران بود و مابقی مربوط به صادرات ایران به این کشور است.

وی خاطرنشان کرد: این آمار بدون محاسبه صادرات انرژی (گاز) و صادرات چمدانی است که نشان‌دهنده ظرفیت بالای رشد مبادلات تجاری است.

سفیر ایران در ارمنستان با اشاره به تردد گسترده مرزی بین ۲ کشور گفت: در سال گذشته بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مرز نوردوز وارد ایران شدند که معادل ۱۰ درصد جمعیت ارمنستان است. این آمار نشان می‌دهد معیشت بخش قابل‌توجهی از مردم ارمنستان به بازار ایران گره خورده است.

وی بر ضرورت تقویت مجتمع ها و واحدهای تجاری مرزی و تسهیل تردد گردشگران تأکید کرد و گفت: می‌توانیم تورهای گردشگری مشترک بین ارمنستان و منطقه آزاد ارس راه‌اندازی کنیم تا از این ظرفیت بهره‌برداری بهینه شود.

سبحانی با اشاره به ظرفیت‌های منطقه آزاد ارس در حوزه‌های صنعت، کشاورزی و گردشگری، اعلام کرد: با توجه به ظرفیت های گسترده منطقه آزاد ارس آماده‌ایم زمینه صادرات محصولات کشاورزی و صنعتی منطقه آزاد ارس به ارمنستان را فراهم کنیم و همکاری‌های مشترک اقتصادی را گسترش دهیم.

سفیر ایران در ارمنستان منطقه آزاد ارس را یکی از مهم‌ترین مناطق آزاد کشور از نظر موقعیت جغرافیایی و اقتصادی خواند و گفت: این منطقه به دلیل قرارگیری در مرز ایران و ارمنستان می‌تواند به کانون اصلی تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک بین ۲ کشور تبدیل شود.

سبحانی در پایان با اشاره به روابط تاریخی و فرهنگی دو کشور بر عزم ایران و ارمنستان برای تحکیم روابط اقتصادی و استفاده از فرصت‌های منطقه‌ای تأکید کرد و از برنامه‌های مشترک آتی در زمینه توسعه همکاری در حوزه‌های تجارت، گردشگری و سرمایه‌گذاری خبر داد.

ارس دروازه ورود ایران به اوراسیاست

رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس در دیدار با سفیر ایران در ارمنستان بر نقش راهبردی این منطقه به عنوان دروازه ورود ایران به بازار اوراسیا تأکید و خواستار گسترش همکاری‌های مشترک با ارمنستان در حوزه‌های تجاری، سرمایه‌گذاری و نمایشگاهی شد.

هادی مقدم‌زاده در این دیدار با اشاره به موقعیت بی‌بدیل منطقه آزاد ارس به عنوان تنها مرز زمینی ایران با ارمنستان و اتحادیه اوراسیا، تاکید کرد: منطقه آزاد ارس با دارا بودن مزیت‌های منحصر به فرد جغرافیایی و زیرساختی، به عنوان کاتالیزور توسعه روابط اقتصادی ایران با اتحادیه اوراسیا و پل ارتباطی ایران با بازار ۲۰۰ میلیونی اوراسیا عمل می‌کند.

وی با اشاره به رسالت فراملی مناطق آزاد، اظهار داشت:مناطق آزاد تنها محدود به توسعه اقتصادی محلی نیستند، بلکه نقش کلیدی در پیشبرد اهداف ملی و بین‌المللی ایران ایفا می‌کنند و ما به دنبال این هستیم که منطقه آزاد ارس را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق آزاد کشور به جایگاه واقعی خود به عنوان قطب اقتصادی، صنعت و تجاری برسانیم.

وی منطقه آزاد ارس را صنعتی‌ترین منطقه آزاد کشور خواند و افزود: این منطقه با دارا بودن ظرفیت های بی نظیر از جمله برخورداری از بزرگترین مجتمع‌های گلخانه‌ای پیشرفته، دسترسی مستقیم به شبکه حمل و نقل بین‌المللی و زیرساخت های لجستیک جاده و ریلی، دارا بودن عنوان صنعتی‌ترین منطقه آزاد کشور و ظرفیت‌های عظیم در حوزه‌های گردشگری، کشاورزی و تجارت موقعیتی استراتژیک برای سرمایه‌گذاری دارد. همچنین قرارگیری این منطقه در مرز ایران و ارمنستان آن را به تنها گذرگاه زمینی ایران به اوراسیا تبدیل کرده است.

مدیرعامل منطقه آزاد ارس با اشاره به روابط تجاری فعال این منطقه با روسیه، ارمنستان و سایر اعضای اتحادیه اوراسیا اظهار کرد: با توجه به شعار سال و تأکید بر توسعه روابط اقتصادی با همسایگان، تکلیف مضاعفی بر دوش مناطق آزاد گذاشته شده است و ما آماده ایم با بهره‌گیری از تمامی ظرفیت‌های منطقه آزاد ارس، گام‌های بلندی در توسعه روابط اقتصادی با ارمنستان برداریم و همکاری‌های خود با ارمنستان را در تمامی زمینه‌ها گسترش دهیم.

مقدم‌زاده همچنین برای ایجاد غرفه دائمی منطقه آزاد ارس در مرکز تجاری ایران در ارمنستان اعلام آمادگی کرد و افزود: این غرفه می‌تواند به نمایش تولیدات و فرصت‌های سرمایه‌گذاری ارس کمک کند و زمینه جذب سرمایه‌گذاران جدید را فراهم آورد.

مقدم‌زاده در پایان با اشاره به برنامه‌های آتی منطقه، از آمادگی کامل منطقه آزاد ارس برای توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و نقش آفرینی در اتصال ایران به بازار اوراسیا و تبدیل شدن ارس به کانون اصلی تجارت ایران با اوراسیا خبر داد و خواستار همکاری‌های بیشتر بین‌المللی در این زمینه شد.

معاون توسعه اقتصادی و سرمایه‌گذاری منطقه آزاد ارس هم خاطرنشان کرد : کشور ارمنستان در دوره جدید شکوفایی اقتصادی خود قرار دارد و منطقه آزاد ارس بر اساس برنامه راهبردی توسعه منطقه ای خود تلاش دارد مزیت های اقتصادی خود را در چارچوب دیپلماسی اقتصادی منطقه ای ایران فعال تر کند.

ابراهیم جلیلی اعلام کرد: ارمنستان دروازه ورود به کشورهای منطقه اوراسیا است و بیش از ۴۰ درصد صادرات کشورمان به ارمنستان مربوط به استان آذربایجان شرقی است.

علیرضا نظیف دبیر میز ارمنستان در اتاق تبریز هم چندی پیش در گفت و گو با اشاره به اینکه تنها مسیر زمینی ارتباطی کشورمان به اوراسیا از مرز نوردوز و کشور ارمنستان است، جاده تبریز – نوردوز مشهور به جاده ارمنستان ، کریدور ارس ( جاده آغبند) و پل دوم مرز نوردوز – ارمنستان را از زیرساخت های مهم در حال اجرا عنوان کرد و گفت: تکمیل این طرح ها به تحقق هدف تجارت ۱۰ میلیارد دلاری با اوراسیا کمک می کند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه جمهوری اسلامی ایران، ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند و به تازگی جمهوری اسلامی ایران هم عضو ناظر این اتحادیه شده است.

سنگ بنای این اتحادیه حدود ۱۰ سال قبل یعنی در ۲۰۱۴ نهاده شد.

توافقنامه تجارت ایران با پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ۲۵ اردیبهشت‌ماه اجرایی می‌شود.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=177895

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});