به گزارش یازاکو، این رویدادِ شیرین به عنوان نخستین نمایشگاه رسمی سال ۱۴۰۴ با حضور تولیدکنندگانی از استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، تهران، اصفهان، قزوین، خراسان رضوی و البرز برگزار شد و فرصت مناسبی برای آشنایی فعالان این حوزه با آخرین دستاوردها و محصولات صنعت شیرینی و شکلات ایران فراهم کرد.
در حقیقت، این نمایشگاه گرچه با حضور حدود ۷۰ شرکت از استانهای کشور آغاز برگزار شد، اما با وجود پیشبینیهای قبلی، هزینههای بالای شرکت در آن، موجب کاهش حضور شرکتها در این رویداد شکلاتی ایران شد و نمایشگاه امسال تنها در یک سالن برگزار گردید؛ به طوری که به دلیل مشکلات عدیده، استقبال مناسبی از نمایشگاه امسال به عمل نیامد و غولهای صنعت شیرینی و شکلات کشور در این رویداد غیبت داشتند.

فهرست
ناترازی انرژی بزرگترین مانع تولید در صنایع غذایی استان است
رئیس انجمن صنایع غذایی آذربایجانشرقی با اشاره به اینکه هجدهمین نمایشگاه شیرینی و شکلات تبریز میتوانست قویتر برگزار شود، گفت: این رویداد مهم با همافزایی همه جانبه میتوانست بهتر از این نیز برگزار شود؛ کمااینکه غرفهسازیهای جالب توجهی انجام شد و برندهای مهمی حضور یافتند.
رضا جعفری با تکذیب شائبه تحریم کردن این نمایشگاه از سوی برخی شرکتهای صنایع غذایی بزرگ، افزود: بهکار بردن عبارت تحریم اصلاً صحیح نیست بلکه، ناهماهنگی بین مجری نمایشگاه، شرکت نمایشگاه بینالمللی تبریز و صنعت غذای آذربایجانشرقی در میان بود که باید تمام بازیگران این عرصه اعم از صاحبان صنایع، اتاق بازرگانی و … به درستی مدیریت میشدند که امیدواریم برای نمایشگاه سال آینده این نقص برطرف شود.
عضو هیئت رئیسه اتاق تبریز اضافه کرد: با توجه به اینکه تبریز قطب صنایع غذایی شمالغرب کشور و به ویژه بیسکوییت، شیرینی و شکلات ایران است. این نمایشگاه نیز بر تمرکززدایی این صنعت از پایتخت کشور تاکید داشت تا این رویداد شیرین در تبریز تقویت شده و صنعت شیرینی و شکلات آذربایجانشرقی با برگزاری این نمایشگاه در رقابتهای جهانی پیشتاز باشد و بهطور حتم به هماهنگیهای بینبخشی نیاز دارد.
جعفری، ناترازی انرژی را بزرگترین مشکل و مانع تولید در حوزه صنایع غذایی استانهای صنعتی دانست که در حال حاضر با نوسانات برق دچار گرفتاریهای شدیدی شدهاند و متذکر شد: علیرغم اینکه ناترازی بانکها در عدم پرداخت مناسب سرمایه در گردش، تعدد و عدم تمرکز بر سیاستهای اصولی صادرات و سیاستهای برگشت ارز به عنوان سه سدّ صنعتی برای واحدهای تولیدی مشکلآفرین شده است که این موارد باید یک به یک با همکاری دولت و بخش خصوصی حل و فصل شوند.
این فعال حوزه صنعت غذایی آذربایجان در پایان یادآور شد: ناترازی برق یک معضل بسیار بزرگ است که حتی میتوان آن را اُمالمصائب حوزه تولید آذربایجانشرقی نامید؛ زیرا تبریز در بخش شیرینی و شکلات حرفی برای گفتن دارد به شرطی که مشکلات جاری، نفس تولیدکنندگان را قطع نکند.

تولیدکنندگان مجبورند همیشه به پیشرفت در تولید بیندیشد
رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع غذایی سپهر سام آراز که به تولید تخصصی شیرینی و شکلات میپردازد، در مورد مقوله فروش گفت: بروز مشکلات عدیده از بابت نوسانات قیمت و تهیه مواد اولیه در سال گذشته باعث شد تا برخی از واحدهای تولیدی ما متضرر شوند. بخشی دیگر نیز به ناترازی انرژی و کمبود برق مربوط میشد تا قیمت تمام شده محصولات افزایش یافت.
محمد مقدم در مورد حوزه صادرات نیز افزود: نوسانات ارزی به شدت آزاردهنده است زیرا در این زمینه قادر به قیمتگذاری صادرات محصولات با ارز ترجیحی نیستیم، در حالی فروش ما با ارز آزاد صورت میگیرد که با تبدیل قیمت آن به ریال، شرکتها متضرر میشوند که اخیراً بازهم این قضیه تشدید شده و موجب قفل شدن صادرات شده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه به دلیل مشکلات پیشروی مباحث ارزی، واحدهای تولیدی آذربایجانشرقی و سایر مناطق صنعتی کشور از آغاز سال ۱۴۰۴ هیچگونه صادراتی به کشورهای خارجی هدف نشدهاند و اینها، همان مشکلات جاری تولیدکنندگان است.
این صنعتگر آذربایجانی درباره مشکلات حوزه تولید پیشنهاد کرد و یادآور شد: اگر قیمت ارز تکنرخی شده و بساط اقلام ارز آزاد، نیمایی و ترجیحی برچیده شود و با خروج کلیه مراحل واردات از دست دلالان، واردات به صورت مستقیم و اعطای مجوزهای لازم به تولیدکنندگان از این طریق انجام شود، به طور حتم به یکنواختی دست خواهیم یافت وگرنه با روند فعلی، حوزه تولید با بیماری و کجدار تداوم یافته و بهبود حال آن محال است.
مقدم با اشاره به اینکه اگر سرمایهگذاریهای جدید با تکنولوژیهای روز جهان صورت نگیرد، محکوم به مرگ خواهد بود و تاکید کرد: تولیدکننده مجبور است همیشه به پیشرفت بیندیشد و از دولتمردان نیز انتظار داریم تا بروکراسی زائد اداری را حذف کنند؛ زیرا از هیچکدام از ارگانها نمیتوان در کمتر از ۳ ماه مجوز دریافت کرد!

تولیدکنندگان در تامین برخی از مواد اولیه با کمبود مواجهاند
مدیر پشتیبانی، فروش و مارکتینگ صنایع غذایی شیرین وطن نیز که در تولید تاپ کیک، کیک لایهای، بیسکویت، والس، تافی کیک، پشمک و … فعالیت دارد، گفت: این شرکت بالغ بر ۲۲۰ فقره SKU یا همان بارکد قابل اسکن محصولات stock keeping unit دارد و با ۳۲ خط تولید با تکنولوژی اروپایی به تولید میپردازد.
سجاد پورباغبان با اشاره به اینکه صادرات محصولات به کشورهای امارات متحده عربی، آذربایجان، روسیه، سوریه، عراق، افغانستان، پاکستان، رومانی و جیبوتی انجام میگیرد، افزود: طبق پیشبینیهای کارشناسی، قرار است در آینده نزدیک صادرات محصولات به کشورهای اروپایی نیز انجام گیرد.
وی اضافه کرد: در بحث فروش داخلی و صادرات، نوسانات قیمت مواد اولیه آزاردهنده شده و بهخاطر اتفاقاتی که در قبل و بعد از عید رُخ داد، روال صادرات مواد اولیه افزایش یافته و باعث شده تا هم قیمت نهایی از توان مصرفکننده بیشتر باشد و هم اینکه موجب شده تا تولیدکنندگان در تامین برخی از مواد اولیه با کمبود مواجه گردند.
پورباغبان تاکید کرد: در بخش صادرات محصولات، خوشبختانه وضعیت قابل قبولی را داشتیم، اما بهدلیل برخی از مسائل پیشرو و نوساناتی که در ارز وجود دارد، فعلاً تا حدودی بلاتکلیفی در حوزه صادرات حاکم است؛ کمااینکه قبلاً صادرات قابل ملاحظهای انجام میگرفت و مسیر همواری داشتیم که آن هم مطمئناً با تلاشهای دولت رونق خواهد گرفت.
وی در مورد تحقق شعار سال خاطرنشان کرد: خوشبختانه این هُلدینگ با ۱۲ مجموعه تولیدی از چند سال قبل هم در راستای شعار سال تحقق یافته و چشمانداز این شرکتها برای اشتغال ۳۰ هزار نفر نیرو برنامهریزی شده تا در حوزه های صنعت ریلی، واگنسازی، مواد اولیه دارو، کشاورزی، صنعت غذا و مواد اولیه فعالیت دارند که در صادرات و کارآفرینی نقش بسزایی در منطقه شمالغرب کشور دارند.