به گزارش یازاکو، آذربایجان غربی از قدیم یک استان کشاورزی است که معیشت اکثریت مردم منطقه نیز به آن گره خورده است اما سرمازدگی فروردین ماه سال جاری در منطقه در کنار الگوی کشت سنتی، این استان را که یکی از قطبهای کشاورزی به شمار میرود، با چالشهای اساسی رو به رو کرده است.
آذربایجان غربی جزو استانهایی است که دارای بیش از یک میلیون هکتاراراضی قابل کشت و ۸۰۰ هزار هکتار اراضی زیر کشت است ۲۳۵ هزار بهره بردار در این اراضی مشغول به کشاورزی هستند که فعالیت آنان منجر به تولید بیش از ۶ میلیون تن محصول میشود.
وجود مناطق کوهستانی و بارشهای شدید باران و تگرگ در برخی فصول سال از آذربایجان غربی به خصوص در فصل بهار استانی سیل خیز ساخته که همه ساله خسارات مادی و معنوی زیادی را اهالی آن متحمل میشوند.
آذربایجان غربی از لحاظ مخاطرات طبیعی جزو مناطق پرمخاطره و بحرانی است و در اکثر فصول سال، سیلهای مهیب به دنبال بارش باران و نزولات آسمانی در این منطقه کوهستانی جاری میشود و سرما زدگیهای زودرس بهاره نیز به جان بخش کشاورزی استان میافتد.
تغییرات شرایط محیطی، متنوعتر شدن عوامل خطر و ترکیب با سایر عوامل خطرساز از جمله تهدیدها و مخاطرات جدی بخش کشاورزی هستند، بروز سالانه خسارات مادی فراوان در این منطقه لزوم توجه به زیرساختها، ابزارهای لازم برای پیشگیری و تسریع در روند بازسازی بعد از وقوع این حوادث در استان را دو چندان میکند.
طبیعت به عنوان بستر حیات بشر و فعالیتهای اقتصادی مخصوصاً امور کشاورزی از دیرباز مورد بهرهبرداری انسان قرار داشته است. این سفره گسترده نعمتهای الهی گاهی عرصه برخی بلایا و اتفاقات طبیعی میشود که همواره به عنوان تهدیدی جدی برای تولید و اقتصاد جوامع بشری مطرح بوده است.
سیل، زلزله، صاعقه، تگرگ، سرما و یخبندان، گرما و خشکسالی از جمله بلایای طبیعی هستند که هر کدام به نحوی فعالیتهای کشاورزی را تحت تأثیر قرار میدهند.
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت خسارات به بخش کشاورزی استان در فصل بهار گفت: در فروردین ماه سال جاری در اثر بروز مخاطرات طبیعی، سرما، سیل و تگرگ نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به محصولات کشاورزی باغی و زراعی استان خسارت وارد شده است.
امیرصدرالفضلا با بیان اینکه در اثر بروز مخاطرات طبیعی ۲۳ هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی استان دچار خسارت شدهاند، اظهار کرد: در طول فروردین ماه سال جاری با بروز سیل، تگرگ و سرما بخشی از محصولات زراعی و باغی استان دچار خسارت شدهاند.
وی با بیان اینکه از این میزان ۱۲ هزار هکتار اراضی باغی و ۱۱ هزار هکتار اراضی زراعی دچار خسارت شدهاند، گفت: بیشترین خسارات به محصولات هسته دار باغی و در بخش زراعی نیز چغندرقند، گندم، کلزا و آفتابگردان وارد شده است.
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: ارومیه، سلماس و پیرانشهر در بخش باغی ۵۰ درصد هسته دار، چالدران ۹۰ درصد محصولات هسته دار، خوی ۶۰ درصد، اشنویه و مهاباد ۴۰ درصد و سردشت ۲۵ درصد دچار خسارت شدهاند.
صدرالفضلا با اشاره به اینکه در بخش زراعی گندم ۳۰ درصد در چالدران، ۲۵ درصد گندم در مهاباد و در بخش چغندرقند نیز ۷۵۰ هکتار دچار خسارت شدهاند، گفت: تکاب ۵۰ درصد، شوط ۴۰ درصد هسته دار، شاهین دژ ۳۰ درصد، میاندوآب ۳۰ درصد، نقده ۳۰ درصد هسته دار و بوکان نیز ۴۰ درصد هسته دار دچار خسارت شدهاند.
وی با اشاره به لزوم تأمین امنیت غذایی و حفظ پایداری منابع پایه تولید به عنوان مهمترین وظیفه فعالان بخش کشاورزی، ادامه داد: تغییرات شرایط محیطی، متنوعتر شدن عوامل خطر و ترکیب با سایر عوامل خطرساز از جمله تهدیدها و مخاطرات جدی بخش کشاورزی هستند.
ریسک خطر بخش کشاورزی با اعمال بیمه محصولات به حداقل میرسد
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: ریسک خطر بخش کشاورزی با اعمال بیمه محصولات کاهش و به حداقل میرسد.
عبدالله فتح الله زاده در این زمینه اظهار کرد: به دلیل آسیبپذیری مزارع و گندم دیم در برابر حوادث قهری و طبیعی مانند خشکسالی، سرمازدگی و سیل و همچنین خرده پا بودن اکثر کشاورزان، بسیار ضروری است که دولت یک بیمه ارزان و فراگیر برای محصولات استراتژیک ایجاد کند.
وی تاکید کرد: بر اساس قوانین بالادستی تنها مرجعی که میتواند از کشاورزان خسارت دیده حمایت کند، صندوق بیمه کشاورزی است که به دلیل محدودیت اعتباری ممکن است نتوانیم ۱۰۰ درصد خواسته کشاورزان را پاسخ دهیم، اما با پرداخت غرامت بر پایه هزینه تولید، امکان بازگشت تولیدکنندگان به چرخه تولید وجود دارد.
فتح الله زاده اضافه کرد: از ۴۴ نوع حوادث غیر مترقبه موجود در دنیا، سالانه ۳۳ مورد از این حوادث در ایران به وقوع میپیوند که ۲۶ مورد آن فقط در استان حادث میشود.
وی ادامه داد: بیمه محصولات کشاورزی در ارتقای امنیت غذایی و به حداقل رساندن ریسک در بخش کشاورزی نقش بسزایی دارد، چراکه بخش کشاورزی قابل پیش بینی نیست و عدم حمایتهای لازم میتواند تولید محصولات را در سالهای آتی دچار مخاطره کند که این امر تهدید جدی برای امنیت غذایی کشور محسوب میشود.
به هر روی بخش کشاورزی آذربایجان غربی که ۳۵ درصد از معیشت مردم این منطقه از طریق آن تأمین میشود همه ساله متحمل هزاران میلیارد تومان خسارت ناشی از بلایای طبیعی میشود که آموزش به همراه ترویج فرهنگ بیمه میتواند کمی از این خسارات را جبران پذیر کند.