به گزارش پایگاه خبری یازاکو به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، در این نمایشگاه علاوه بر صنایع و شرکتهای دولتی و خصوصی در حوزههای مختلف، اتاقهای بازرگانی استانی و اتاقهای مشترک بین ایران و کشورهای طرف تجاری نیز حضور بسیار فعال و پویایی داشتند.
اتاقهای بازرگانی سراسر کشور در سالن بزرگ خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی و غرفههای ویژهی استانی در سالنهای ۲۰ و ۲۱ و ۱۸ مورد استقبال ۳۱ استان کشور و بازدیدکنندگان قرار گرفتند.
در این میان در روز دوم نمایشگاه، اتاق بازرگانی تبریز در سالن خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی با حضور تجار، بازرگانان، اعضا و نواب رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران رونق خاصی داشت.
در ادامه، گزارش اتاق تبریز از حاضران در غرفه اتاق تبریز را خواهید خواند.
بخش خصوصی آماده گسترده در عرصه جهانی باشد
از جمله برجستهترین میهمانان روز دوم نمایشگاه ایران اکپسو ۲۰۲۵ علی عبدالعلیزاده، نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور بود.
عبدالعلیزاده درباره کیفیت و اوضاع اکسپو ۲۰۲۵ گفت: نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ تهران نشان داد تحریمها اثری در ارائه توانمندیهای کشور نداشته است. حضور گسترده و فعال کشورهای خارجی و صنایع داخلی و اتاقهای مشترک بازرگانی ایران با کشورهای عربی آسیایی و آفریقایی و… مؤید همین موضوع است.
نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور ادامه داد: دولت پزشکیان مصمم است تا هر چه بیشتر بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی را حمایت کند و با وجود تحریمها، اهتمام دولت و شخص رئیس جمهور بر توسعه تجارت و بازرگانی با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان است.
وی افزود: حضور بخش خصوصی موتور محرکه اقتصاد و تجارت کشور است و دولت تمام تلاش خود را برای برطرف کردن موانع صادرات خواهد داشت.
عبدالعلیزاده ضمن ابراز خرسندی از آغاز مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا به دولت اظهار داشت: این مژده را میدهم که بخش خصوصی باید آماده حضور گسترده همه جانبه در عرصه اقتصادی و بازرگانی با جهان باشد و دولت کاملا حامی و تسهیلکننده این عزیزان خواهد بود. بخش خصوصی ما به جد باید در تعامل با جهان بدون از تحریم و تعامل سازنده حضور یابد تا بتواند پیشران اقتصاد و حوزه بازرگانی کشور باشد.
کاهش تصدیگری دولت، راه توسعه تجارت بخش خصوصی است
سیدجواد زمانی، معاون امور استانها و تشکلهای اتاق بازرگانی ایران که در غرفه اتاق تبریز حضور به هم رسانده بود نیز با تأکید بر «نقش محوری دولت در سیاستگذاری و نه تصدیگری»، خواستار واگذاری بیشتر امور اقتصادی به بخش خصوصی شد.
وی اظهار داشت: دولت باید آن دسته از فعالیتهایی که به تصدیگری مربوط میشود را به بخش خصوصی واگذار کند تا شاهد بهبود در روند توسعه و تجارت باشیم. طبق اصل ۴۴ قانون اساسی نیز این موضوع بهصراحت بیان شده و اجرای آن میتواند نقش مؤثری در تقویت بخش خصوصی ایفا کند.
او همچنین به بهبود ارتباطات میان اتاقهای بازرگانی استانها و تعاملات بینالمللی در سال جاری اشاره کرد و گفت: نه تنها در مراودات خارجی عملکرد بهتری داشتهایم، بلکه در سطح داخلی نیز ارتباطات میان استانها تقویت شده و همکاریها افزایش یافته است.
زمانی در پایان از نقش فعال اتاق تبریز در ارتقای تعاملات بین بخشی و همافزایی در حوزه اقتصادی قدردانی کرد.
آذربایجانشرقی با ۹۰ درصد اقتصاد خصوصی، پیشتاز تعاملات تجاری کشور
با گذشت تنها دو روز از آغاز هفتمین دوره نمایشگاه بینالمللی اکسپو ۲۰۲۵، حضور فعال استان آذربایجانشرقی در این رویداد مهم اقتصادی با محوریت بخش خصوصی، توجه بسیاری از هیئتهای داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است.
رحمان فلاح، مدیرکل سرمایهگذاری و اشتغال استانداری آذربایجانشرقی، با اشاره به حضور سومینباره استان در این نمایشگاه، از رویکرد تخصصی و هدفمند استان در معرفی زنجیرههای ارزش راهبردی خبر داد.
وی گفت: با وجود تأخیر در آمادهسازی پاویونهای استانی، حضور استانها پررنگ است و بازدیدها و مذاکرات تجاری در سطح بسیار خوبی در حال انجام است.
به گفته فلاح، آذربایجانشرقی با تکیه بر ۱۰ گروه کالایی کلیدی شامل کیف و کفش چرم، داروسازی، قطعهسازی، صنایعدستی، لوازم خانگی و محصولات معدنی، تلاش دارد مزیتهای نسبی خود را در سطح ملی و فراملی معرفی کند.
فلاح تأکید کرد: استان ما یکی از پیشگامان تولید در کشور است؛ برای مثال، بیش از ۴۰ درصد صادرات شیرینی و شکلات کشور از این استان صورت میگیرد.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اشتغال استانداری آذربایجانشرقی با اشاره به نقش نمایشگاه اکسپو در توسعه دیپلماسی اقتصادی افزود: این نمایشگاه بستر مناسبی برای تعاملات بینالمللی و داخلی فراهم کرده و تاکنون هیئتهایی از کشورهای ارمنستان، چین و مالزی با ما وارد مذاکره شدهاند.
او با اشاره به جلسات تخصصی روزانه در پاویون وزارت کشور گفت: جلسات B2B با حضور نمایندگان اتاقهای بازرگانی و سرمایهگذاران خارجی نشان از ظرفیت جدی این رویداد دارد. امیدواریم پس از نمایشگاه، این مذاکرات به قراردادهای تجاری ملموس بینجامد.
فلاح در پایان از کلیه سرمایهگذاران داخلی و خارجی دعوت کرد با توجه به تدوین کامل فرصتهای سرمایهگذاری استان، از ظرفیتهای این منطقه در حوزههای مختلف بهرهمند شوند و افزود: استانداری با دستور مستقیم استاندار و با اجرای طرحهایی نظیر سهشنبههای اقتصادی، بهطور میدانی پیگیر رفع موانع تولید است.
سهم ایران از بازار اوراسیا باید حداقل سه برابر شود
سید یوسف حسینی، عضو هیئت نمایندگان این اتاق و رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق تبریز که سالها در حوزه اورسیا ، قفقاز و روسیه که ۳۱ سال است فعالیت تجاری و بازرگانی در این حوزه دارد، در گفتوگویی با اشاره به ظرفیتهای تجاری اتاق بازرگانی تبریز، بر لزوم توسعه روابط با کشورهای حوزه اوراسیا، آفریقا و همسایگان شمالی ایران تأکید کرد.
حسینی با بیان اینکه آذربایجانشرقی سالهاست در بازار روسیه و منطقه اوراسیا حضور دارد، گفت: امروز نه، بلکه سالها پیش تجار ما وارد بازار روسیه شدند و اکنون بیش از ۳۰ درصد واردات روسیه توسط تجار آذربایجانی انجام میشود. این موفقیت حاصل تلاش بخش خصوصی است اما باید تجار ما ابتدا آموزش ببینند تا از کم تجربگی ضره نخورند.
وی با اشاره به ثبت یک مرکز تجاری ایرانی و تلاشهای مضاعف برای گسترش حضور در بازار اوراسیا افزود: اوراسیا بازاری بکر برای ایران است. با توجه به اجرای موافقتنامه تجارت آزاد از ۲۵ اسفندماه، اکنون بیش از ۸۷ درصد کالاها بدون تعرفه وارد این منطقه میشوند. این فرصتی تاریخی برای جهش صادراتی ایران است.
حسینی در پاسخ به میزان فعلی مبادلات تجاری ایران با اوراسیا گفت: رقم واردات اوراسیا حدود ۴۰۰ میلیون دلار است، اما سهم ایران از این بازار کمتر از ۲ درصد است. باید تلاش کنیم این سهم را حداقل دو تا سه برابر افزایش دهیم.
حسینی با اشاره به برگزاری نمایشگاه تهران در سال ۲۰۲۵ آن را یک گام مثبت توصیف کرد و گفت: نمایشگاه امسال پیشرفت خوبی داشته، اما برای رقابت با نمایشگاههای بزرگ بینالمللی مانند دبی، استانبول یا آلمان هنوز فاصله داریم. تجارت بدون نمایشگاه معنا ندارد و باید در این حوزه نیز حرفهایتر عمل کنیم.
در پایان، حسینی با تأکید بر نقش کلیدی بخش خصوصی در اقتصاد، خطاب به نهادهای دولتی و حاکمیتی گفت: خواهش من این است که اجازه بدهند بخش خصوصی کار خود را انجام دهد. دولت باید نظارت داشته باشد اما نباید در اجرا دخالت کند؛ چرا که نتیجه آن افزایش هزینهها و کاهش بهرهوری خواهد بود.
بدون دیپلماسی اقتصادی قوی، رونق اقتصادی ممکن نیست
در جریان برگزاری نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ تهران، اتاق بازرگانی تبریز با حضوری فعال در سالن اتاقهای بازرگانی، به معرفی ظرفیتهای اقتصادی و کارآفرینی استان آذربایجانشرقی پرداخت.
در این میان نوید امجد، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز و رئیس کمیسیون کارآفرینی، بهبود فضای کسبوکار و اقتصاد دانشبنیان اتاق تبریز، به اهمیت نقش نمایشگاهها در توسعه روابط تجاری و افزایش دادوستد اشاره کرد و گفت: نمایشگاهها بسترهایی برای اتصال عرضهکنندگان و خریداران هستند، اما باید توجه داشت که زیرساختهای اساسیتری برای رونق اقتصادی نیاز داریم که بدون رفع آنها، این ابزارهای ثانویه کارآمد نخواهند بود.
امجد با اشاره به شرایط دشوار اقتصادی کشور و تحریمهای بینالمللی گفت: مدیریت اقتصاد در چنین شرایطی کاری پیچیده و حساس است، اما در همین شرایط، توسعه بازار مصرف داخلی و مراودات بیناستانی میتواند تا حدی در پایداری اقتصادی مؤثر باشد.
او در پایان، با اشاره به سخنان رئیسجمهور در نشست با فعالان اقتصادی، بر لزوم استفاده از خرد جمعی در مدیریت کشور تأکید کرد و اظهار داشت: امروز بیش از هر زمان دیگری به خردورزی و بهرهگیری از اندیشه نخبگان نیاز داریم. این انسجام فکری باید در تمام سطوح سیاستگذاری، اجرا و نظارت شکل بگیرد تا بتوانیم از این مقطع حساس تاریخی عبور کنیم.
حضور پررنگ پاویون استانداری آذربایجان شرقی
در جریان برگزاری نمایشگاه ملی و بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۵، اکبر فرزینمقدم، دبیر اجرایی پاویون استانداری آذربایجانشرقی، با تشریح برنامهها و دستاوردهای این استان در این رویداد بزرگ، بر اهمیت معرفی ظرفیتهای سرمایهگذاری و صادراتی استان تأکید کرد.
فرزینمقدم با اشاره به اینکه این نمایشگاه فرصتی برای نمایش توانمندیهای اقتصادی کشور در سطح بینالمللی است، افزود: استانداری آذربایجانشرقی بر اساس مأموریت تعیینشده از سوی وزارت کشور، با تمرکز بر محورهای توسعهای و زنجیرههای ارزش، در این نمایشگاه حضور دارد. از جمله زنجیرههای مهمی که در پاویون استان معرفی میشود، زنجیره فرش، چرم و کفش است که در سطح ملی نیز دارای اهمیت است.
وی ادامه داد: استان آذربایجانشرقی با تمرکز بر بخشهایی نظیر کشاورزی، صنایع تبدیلی، منابع طبیعی، شرکتهای دانشبنیان و گردشگری، به عنوان یکی از قطبهای صنعتی کشور، تلاش دارد تا زمینههای جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی را فراهم آورد. همچنین نشستهایی با سایر استانها مانند فارس و زنجان برگزار شده تا فرصتهای تعامل و بازارسازی متقابل شناسایی و تقویت شود.
فرزینمقدم همچنین به نقش تسهیلگری استانداری در فرآیند توسعه استان اشاره کرد و گفت: استانداری اگرچه مسئولیت اجرایی مستقیم ندارد، اما با ایجاد هماهنگی میان دستگاهها و فراهمسازی زیرساختهای لازم، نقش کلیدی در تحقق اهداف توسعهای ایفا میکند.
حضور مؤثر اتاق مشترک ایران و ترکیه در سومین دوره اکسپو ایران
سید جلال سعادت، رئیس اتاق مشترک ایران و ترکیه با حضور در غرفه اتاق تبریز با اشاره به فعال بودن این اتاق در سومین دوره رویداد بینالمللی «اکسپو ایران»، از رشد مشارکت و امیدواری فعالان اقتصادی نسبت به سالهای گذشته خبر داد.
وی ضمن تبیین روند سهساله مشارکت اتاق در این رویداد، اظهار کرد: سه سال پیش اتاق مشترک ایران و ترکیه برای نخستین بار در این نمایشگاه شرکت کرد و با استمرار حضور، اینک برای سومین سال متوالی در اکسپو ایران غرفه داریم. امسال اما حال و هوای نمایشگاه متفاوت است؛ بهویژه با توجه به تحرکات تازهای که در حوزه دیپلماسی سیاسی و اقتصادی کشور با کشورهای تحریمکننده صورت گرفته است.
سعادت با اشاره به نقش کلیدی بخش خصوصی در آینده اقتصادی کشور، تأکید کرد: بخش خصوصی همیشه امیدوارانه به جلو حرکت کرده و تلاش داشته تا فارغ از چالشهای موجود، سهمی در بازسازی و توسعه اقتصاد ملی داشته باشد. مشارکت پررنگتر در نمایشگاه امسال نیز نشان میدهد که فعالان اقتصادی امیدوارند بحث تحریمها بهزودی به نتیجه برسد و موانع تجارت با کشورهای همسایه، بهویژه ترکیه، برطرف شود.
رئیس اتاق مشترک ایران و ترکیه با اشاره به برخی موانع موجود در مسیر گسترش تجارت بین دو کشور گفت: متأسفانه تحریمها و برخی مشکلات سیاسی مانع تحقق سطح مطلوب روابط تجاری بین ایران و ترکیه شدهاند. اگر این موانع برداشته شوند، پتانسیلهای ایران در بسیاری از زمینهها حتی فراتر از ترکیه است. ما از منابع گسترده، نیروی انسانی متخصص و زیرساختهای فنی قابلتوجهی برخورداریم. البته نباید فراموش کنیم که ترکها در تجارت بینالملل بسیار حرفهای و باتجربهاند و به خوبی میدانند چگونه در بازار جهانی حضور مؤثر داشته باشند.
سعادت در بخش پایانی سخنانش از دولت پزشکیان و وزیر صمت خواست تا زمینهسازی لازم برای برقراری تجارت آزاد با ترکیه را فراهم آورند.
نمایشگاههای بینالمللی فرصتی طلایی برای توسعه تجارت خارجی ایران هستند
اباذر براری، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و کویت، در حاشیه یکی از نشستها در غرفه اتاق تبریز، فضای کلی این رویداد را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این نمایشگاه از نظر کیفیت و کمیت حضور شرکتها و بازدیدکنندگان، نسبت به سال گذشته ارتقا داشته و میتوان آن را بهعنوان یک نمایشگاه بینالمللی واقعی تلقی کرد؛ چرا که شرکتهایی از کشورهای مختلف حضور یافتهاند و از ایران نیز مجموعههای توانمند صادراتی مشارکت فعالی دارند.
براری با اشاره به نقش مهم نمایشگاهها در بازاریابی و توسعه صادرات افزود: نمایشگاههای تخصصی و بینالمللی، بستری مناسب برای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای تولیدکنندگان ایرانی هستند. این حضور میتواند به شناخت نزدیکتر فعالان اقتصادی سایر کشورها از محصولات ایرانی منجر شود و در نهایت، زمینهساز قراردادها و همکاریهای تجاری جدید شود.
تبریز سکاندار حملونقل کشور
در حاشیه نمایشگاه بزرگ اتاق بازرگانی ایران که با حضور گسترده فعالان اقتصادی، مدیران ارشد و نمایندگان اتاقهای بازرگانی سراسر کشور در تهران برگزار شد، رحیم افروزنده بخشایش؛ مدیر کارنهتیر و آ ت آ اتاق ایران، با حضور در غرفه اتاق بازرگانی تبریز، از نقش بیبدیل این شهر در صنعت حملونقل کشور قدردانی و چشماندازی روشن برای توسعه تعاملات منطقهای ترسیم کرد.
وی ، ضمن اشاره به کیفیت بالای برگزاری نمایشگاه امسال، آن را فرصتی مغتنم برای تبادل تجربیات و تقویت همافزایی بین اتاقهای بازرگانی کشور دانست و گفت: خوشبختانه نمایشگاه امسال در تهران با نظم و کیفیتی بسیار بالا برگزار شد و توانست بستر مناسبی برای معرفی ظرفیتهای بخش خصوصی، صنعتگران و بازرگانان کشور فراهم آورد. ما امروز افتخار داریم که در غرفه تبریز، این قطب بزرگ صنعتی و حملونقلی کشور حضور داریم و از نزدیک با دستاوردهای فعالان این خطه آشنا میشویم.
افروزنده با اشاره به ظرفیتهای منحصربهفرد اتاق بازرگانی تبریز، افزود: تبریز همواره یکی از پایههای اصلی توسعه اقتصادی در شمالغرب کشور بوده و هست. چه در حوزه حملونقل بینالمللی، چه در زمینه آموزش تخصصی، چه در عرصه صادرات و فعالیتهای مرزی، اتاق تبریز جایگاه ممتاز و تأثیرگذاری دارد. ما در اتاق ایران، دست اتاق تبریز را برای فعالیت در این حوزهها کاملاً باز گذاشتهایم و این مایه افتخار ماست که خود نیز از اهالی تبریز هستیم.
وی همچنین به ظرفیتهای همکاری با کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: تبریز به واسطه موقعیت ژئوپولیتیکی خود، دروازهای راهبردی به سمت کشورهای قفقاز، اوراسیا و آسیای میانه محسوب میشود. ما در تلاش هستیم تا هماهنگیهای لازم را برای گسترش مراودات اقتصادی و حملونقلی با کشورهای هممرز از جمله نخجوان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و منطقه اوراسیا بهصورت هدفمند و ساختارمند انجام دهیم.
خواهان شرایط رقابت سالم هستیم
در پایان با یکی از کارآفرینان مطرح استان آذربایجان شرقی در غرفه اختصاصی این میزبان یکی از فعالترین شرکتهای بخش کشاورزی و دامپروری کشور بودیم.
خسروشاهی، نمایشگاه امسال را نسبت به دورههای قبل، گستردهتر، پربارتر و مؤثرتر ارزیابی کرد و گفت: نمایشگاه امسال با حجم بسیار بالایی از مشارکتکنندگان و بازدیدکنندگان همراه است. در روز دوم حضور ما در این رویداد، مشخصاً شاهد استقبال بسیار خوب صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم. این فضا به ما کمک میکند تا ارتباطاتی تازه با استانهای دیگر شکل دهیم و برای توسعه فعالیتهای آینده، دید روشنی داشته باشیم.
وی در پایان اظهار داشت: ما انتظار زیادی نداریم، فقط میخواهیم شرایط رقابت سالم و فرصت صادرات برایمان فراهم شود. تولیدکننده وقتی تولید میکند، باید بازار مصرف گستردهتری داشته باشد. محدود کردن فروش به استان خودمان، آسیبزننده است. اگر صادرات باز شود، ظرفیت کشتارگاه ما و اشتغال موجود حفظ خواهد شد.