• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Wednesday - 7 May - 2025
0

پسته کاری در آذربایجان با شعار “هر آذربایجان لی، بیر پوسته باغی”!

  • کد خبر : 178939
  • 16 اردیبهشت 1404 - 19:15
پسته کاری در آذربایجان با شعار “هر آذربایجان لی، بیر پوسته باغی”!
آتیلا با کوله‌ای پر از دانه‌های امید و با شعار "هر آذربایجان لی بیر پوسته باغی" یعنی"هر آذربایجانی یک باغ پسته" سال‌هاست از شهری به شهر دیگری می‌رود تا آذربایجان را با پسته‌هایش سبزتر کند.

به گزارش یازاکو به نقل از مهرتبریز، آتیلا با کوله‌ای پر از دانه‌های امید و با شعار “هر آذربایجان لی بیر پوسته باغی” یعنی”هر آذربایجانی یک باغ پسته” سال‌هاست از شهری به شهر دیگری می‌رود تا آذربایجان را با پسته‌هایش سبزتر کند. او باور دارد روزی می‌رسد آذربایجان نه فقط  در خیال بلکه در واقعیت سبز می‌شود و این سبزی برای زمین و محیط زیست این دیار نه تنها طراوت می‌بخشد بلکه برای مردمانش رنگی از طلا خواهد داشت.

این گزارش، روایت مردی است که ایمان دارد با دانه‌های کوچک اما پرامید پسته، می‌تواند آینده‌ای سبز و روشن‌تر برای آذربایجان ترسیم کند؛ آینده‌ای که در آن، خشکی جای خود را به زندگی خواهد داد.او هرکجا می‌رود، دانه‌ها را به طور رایگان برای آبادانی آذربایجان همراه خود می‌برد، او به خوبی می‌داند که آینده به همین دانه‌ها گره خورده است.

در شرایطی که بسیاری از مناطق کشور با بحران کم‌آبی و کاهش بهره‌وری کشاورزی مواجه‌ است، آتیلا منوچهری از روستای دولت‌آباد شهرستان مرند، با رویکردی متفاوت و مبتکرانه، موفق شده تا کاشت درخت پسته را به عنوان راهکاری پایدار در سراسر آذربایجان‌شرقی و حتی فراتر از آن گسترش دهد. او معتقد است پسته نه‌تنها سازگار با اقلیم منطقه است، بلکه می‌تواند به‌عنوان منبعی مطمئن برای درآمدزایی، آینده کشاورزان شمال‌غرب کشور را تضمین کند. در ادامه، گفت‌وگوی ما را با این باغدار می‌خوانید:

چطور شد که به فکر کاشت درخت پسته در شمال‌غرب کشور افتادید؟

من اهل روستای دولت‌آباد مرند هستم و حدود ۱۲ سال است که کاشت درخت پسته را آغاز کرده‌ام. در این مدت در تمام شهرها و روستاهای شمال‌غرب کشور درختان پسته کاشته‌ام.درخت پسته منحصر به فرد است. یکی از ویژگی‌های اصلی این درخت طولانی بودن عمر آن است. در روستاهای مختلف آذربایجان‌شرقی، درختان قدیمی و پرقدمت پسته وجود دارد که نشان‌دهنده سازگاری این درخت با منطقه است.

از نظر اقتصادی چه مزایایی برای پسته قائل هستید؟

پسته، ملکه خشکبار بوده و‌ دروازه‌های صادرات همواره برای آن باز و زمینه‌های تجاری‌اش فراهم است. قیمت این محصول بر اساس دلار تعیین می‌شود. در کنار آن، نسبت به سایر درختان در شرایط کم‌آبی و خاک شور دوام بیشتری دارد.

آیا پسته درختی بومی برای منطقه ماست؟

بله، پسته درخت بومی ماست، اما مردم آذربایجان به این موضوع پی نبرده بودند. من برای اولین‌بار در باغ شخصی‌ام در مرند اقدام به کاشت درخت پسته کردم. بعد از مشاهده مقاومت و موفقیت این درخت در منطقه، اقدام به سبز کردن زمین‌های کشاورزی‌ام با درخت پسته کردم.

آیا مناطق دیگری غیر از مرند هم برای کاشت پسته مناسب هستند؟

بله، در شهرستان ملکان نیز بستر مناسبی برای کاشت درخت پسته وجود دارد. ۳ هزار هکتار در شمالغرب کشور، بیش از صد هکتار در میانه و بیش از هزار هکتار در ملکان کاشت پسته انجام داده‌ام و عملاً تمام مناطق آذربایجان را با درختان پسته سبز کرده‌ایم.

امسال در خارج از کشور هم در کشورهای همسایه از جمله استانبول ترکیه و شرکتی در باکو پسته کاشتم و طی قراردادی که بستیم قرار شد طی سه سال آینده، بذرهای پسته کاشته شده به درختانی پربار و ثمربخش تبدیل شوند.

شرایط خاک برای کاشت پسته چگونه باید باشد؟

در بیشتر مناطق شمال غرب کشور، بستر برای کاشت این طلای سبز فراهم است.اگر در منطقه ای انگور به خوبی رشد می کند، مطمئن باشید که پسته هم می تواند در آنجا به ثمر بنشیند. فقط مناطق ییلاقی و سرد برای کاشت مناسب نیستند.

شما روشی خاص برای کاشت پسته معرفی کردید، در این‌باره توضیح می‌دهید؟

من برای اولین بار کاشت پسته را در بطری آب انجام دادم. دلیل این کار حفظ حرارت در ظرف است. هنوز هم خیلی‌ها با این روش پسته می‌کارند.

در زمان کاشت چه توصیه‌هایی دارید؟

تاکید من این است که کاشت پسته باید به صورت دانه‌ای انجام شود، چون هم هزینه کمتری دارد و هم موجب قوی شدن ریشه درخت می‌شود.

کدام نوع پسته برای کاشت بهتر نتیجه می‌دهد؟

پسته‌هایی که به شکل بادامی هستند مثل پسته اکبری و بادامی زرند در کاشت نتیجه بهتری می‌دهند.

چه نکاتی برای مراقبت بعد از برداشت باید رعایت شود؟

یکی از نکات مهم زمان آبیاری این درختان هست. یک هفته قبل از برداشت پسته و اوایل زمستان، که در خواب زمستانی هستند، زمان اصلی آبیاری درختان پسته است.

آیا پسته راهکار مناسبی برای مقابله با خشکسالی است؟

بله، به نظر من کاشت درختان پسته یک راهکار مؤثر برای مقابله با کم‌آبی است. آبیاری این درخت هر یک ماه یک بار کافی است. در منطقه آذربایجان، نیاز آبی این درخت با رطوبت هوا و باران تامین می‌شود و مثل کرمان، نیاز به آب زیاد ندارد.

از نظر بیماری‌ها و سمپاشی، درخت پسته وضعیت چگونه‌ای دارد؟

در آذربایجان بارش‌های بهاری در ماه‌های خرداد و تیر، آفت “پسیل پسته” را که یکی آفتهای رایج این درختان است از بین می برد و نیاز به سمپاشی درختان را به طور چشمگیری کاهش میدهد به طوری که گاها اصلا نیازی به سمپاشی وجود ندارد.

این یعنی پسته آذربایجان، محصولی سالم‌تر و ارگانیک‌تر خواهد بود! چرا که هر چه سم کمتری به درختان برسد، احتمال سرطان‌زا بودن این خشکبار محبوب نیز کاهش می‌یابد.

آیا پسته می‌تواند آینده باغداران منطقه را تأمین کند؟

با کاشت اصولی درخت پسته، آینده باغبانان آذربایجانی بیمه می‌شود. متاسفانه ۷۰ درصد از کاشت‌های انجام‌شده اصولی نبوده است. اما ما با روش‌های نوین و اصولی این کار را انجام می‌دهیم تا درآمد باغداران بیشتر شود.

نقش پسته را در اقتصاد منطقه چطور می‌بینید؟

پسته درختی است که محصول آن را نسل‌های بعد نیز برداشت خواهند کرد. کاشت پسته در آذربایجان کمک بزرگی به اقتصاد منطقه خواهد کرد و معتقدم درآمد اصلی آذربایجان از این پس از فروش پسته خواهد بود.

گفتنی است؛ با این باغدار خلاق و موفق می توانید از طریق تلگرام به ادرس https://t.me/azerbaycanpuste و صفحه اینستاگرام  به نشانی atilla_puste@ در ارتباط باشید.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=178939

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});