به گزارش یازاکو، محمدحسین حسنزاده، در جمع اصحاب رسانه در خصوص وضعیت آلایندگی معدن طلای اندریان، اظهار کرد: هر جامعه سه مؤلفه اصلی، اقتصاد، اجتماع و محیط زیست دارد که نمیتوان از آنها غافل بود. جامعهای موفق است که تعادل لازم را بین این سه بخش ایجاد کنند. ما نیز بهدنبال حفظ این تعادل هستیم.
وی، افزود: معادن بخشی از طبیعت و محیط زیست و انفال هستند که باید حق و حقوق مربوطه بر اساس قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته و حفظ شود.
فهرست
حفاری غیرمجاز ۵۰۰۰ نفری در اندریان
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، ادامه داد: در خصوص معدن طلای اندریان با دو موضوع مهم مواجه هستیم. بیش از پنج هزار نفر در این معدن در حال حفاری غیرمجاز بودهاند که مشخص نبوده دقیقا چه کسانی هستند. آنها بدون طرح ارزیابی زیست محیطی در حال فعالیت غیرقانونی بودهاند و کار اصولی بهرهبردار قانونی را نیز تحت تأثیر قرار داده بودند.
حسنزاده افزود: بر اساس طرح ارزیابی، مجوز ۹ هیپ را به شرکت بهرهبردار داده بودیم که از آنها بهرهبرداری کردهاند. در ادامه نیز درخواست مجوز دو هیپ جدید را داشتند که به خاطر ملاحظات زیست محیطی، مجوز را صادر نکرده و آن را منوط به طرح ارزیابی جدید نسبت به هیپهای قبلی کردهایم تا هیپهای قبلی را اصلاح و بازیابی کرده و در همان محلها از هیپهای جایگزین استفاده شود که در حال طی مراحل است.
وی در خصوص رصد و پایش آلایندگی معدن طلای اندریان، خاطرنشان کرد: آلودگیها همواره رصد میشود و حتی یک بار که مشکلی وجود داشت، اخطارها صادر و اقدامات لازم انجام شده است.
عدم امکان نظارت در خصوص حفاریهای غیرمجاز
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه در خصوص حفاریهای غیرمجاز و کارگاههای مربوط به آنها هیچگونه نظارتی ممکن نبوده و اقدامات زیست محیطی و غیره میسر نبود، گفت: این کارگاهها بهصورت کاملا ناایمن و آلاینده با سیانور و غیره موجب آلودگی محیط زیست، آبهای زیرزمینی، حفاران و استحصالکنندگان غیرمجاز شده و ابتلا به سرطان را در پی خواهد داشت که تعدادی از آنها نیز در حال حاضر مبتلا شدهاند.
حسنزاده افزود: امیدوارم این طرح ضربتی ادامه داشته باشد، چرا که مورد استقبال جامعه بوده در حال حاضر از تهدید کارگاهها و حفاریهای غیرمجاز که منجر به آلودگی محیط زیست در حوزههای مختلف میشود، رها شدهایم. باید این روند تداوم یابد، چرا که اقتدار ضرورت دفاع از سرمایهها است.
وی، ادامه داد: این اصل نافی مسئولیتهای اجتماعی واحدهای بهرهبردار نیست، اما این مسئولیتها نیز مغایر با باجخواهیها و اقدامات خودسرانه است. مسائلی که موجب غارت انفال عمومی و تهدید بالقوه برای محیط زیست بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، گفت: معادن بالطبع آلاینده هستند، اما وقتی در این خصوص صحبت میکنیم، منظورمان به حداقل رساندن این آلودگیها و مدیریت آن است.
آلایندگی معدن طلای اندریان با مواد سیانید و سیانور ایجاد شده است
حسنزاده تصریح کرد: در خصوص معدن اندریان افرادی که بهصورت غیرمجاز و غیرمشروع فعالیت میکردند، قطعا آلایندگی داشتند و بدون استثنا این آلایندگی با مواد سیانید و سیانور ایجاد شده است. مواردی بودند که برخورد کردهایم، اما عموما اماکن اجارهای بودهاند که به محض شناسایی با فوریت محل را ترک کرده بودند.
وی، خاطرنشان کرد: هیپهای موجود در معدن اندریان پر شدهاند و در صورتی مجوز ادامه فعالیت داده خواهد شد که اقدامات لازم برای کاهش آلایندگی و بازیابی مواد سمی انجام شود. مطمئن باشید، اگر امنیت، اقتدار و سرمایهگذاری در جای خود انجام شود، نظارتها نیز قویتر و جدیتر از قبل صورت میگیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در خصوص آلایندگی معدن اندریان، بیان کرد: آلودگی ناشی از فعالیت بهرهبرداری رسمی و نشتی وجود داشته که این موضوع توسط برخی نفرات در آن زمان عمدی بوده است تا بستری برای اقدامات غیرقانونی و شاید فراری دادن سرمایهگذار فراهم شود. اقدامات لازم نیز در این خصوص در حال انجام و پرونده در حال بررسی است.
حسنزاده بیان کرد: زمانی که ما نسبتبه بهرهبرداران قانونی حساسیت داریم، نمیتوانیم چشممان را روی حفاریهای غیرمجاز و چند هزار نفری و آلودگی آنها ببندیم.
وی، تصریح کرد: آلودگی این بهرهبرداریهای غیرمجاز از بهرهبردار اصلی بیشتر است و این موضوع اهمیتی هم برای آنها ندارد. حتی استحصال غیرمجاز و آلاینده در داخل و محلات شهر تبریز به وفور انجام شده است. هر چند اقدامات صورت گرفته برای برخورد با این مسائل با تأخیر انجام شده، اما جای قدردانی دارد.