به گزارش یازاکو، محورهای اصلی این همایش کشاورزی دقیق استفاده از دادهها و فناوریهای پیشرفته برای تصمیمگیری هوشمندانه در مدیریت مزارع، اینترنت اشیاء در کشاورزی، بهرهگیری از دستگاههای متصل برای جمعآوری و تحلیل دادهها و بهینهسازی فرآیندها، هوشمندسازی در کشاورزی: خودکارسازی فرآیندهای کشاورزی برای افزایش کارایی و کاهش هزینهها، رباتهای کشاورزی، استفاده از رباتها در عملیات مختلف کشاورزی مانند کاشت، داشت و برداشت وسنجش از دور در کشاورزی: پایش و مدیریت مزارع با استفاده از تصاویر ماهوارهای و دادههای هوایی است.
این همایش پنجشنبه نیز ادامه خواهد یافت و در روز دوم آن کارگاههایی با موضوعات مختلف از قبیل GIS در کشاورزی هوشمند، رباتهای کشاورزی (دانش آموزی)، کشاورزی دقیق و برگزار و مقالاتی در زمینههای هوشمندسازی کشاورزی، سنجش از دور و اینترنت اشیا ارائه خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در این همایش گفت: اجرای تکالیف برنامه هفتم توسعه در بخش کشاورزی بدون ارتقای بهرهوری ممکن نیست
شهرام شفیعی با بیان اینکه استان آذربایجان شرقی دارای ۱.۴ میلیون هکتار اراضی کشاورزی است ادامه داد: سالانه حدود ۸۰۰ هزار هکتار از این اراضی زیر کشت میرود. همچنین این استان با برخورداری از ۱۳۰ هزار هکتار باغ، ۷.۵ میلیون واحد دامی، ۸۹۰ واحد مرغداری با ظرفیت ۲۸ میلیون قطعه، ۹۰۰ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی و ۳۸۰ هکتار گلخانه فعال، یکی از قطبهای مهم کشاورزی کشور به شمار میرود.
وی با اشاره به ضریب مکانیزاسیون ۳.۳۱ اسب بخار در هکتار در استان افزود: ۱۷ درصد اشتغال استان در بخش کشاورزی است. این در حالی است که با وجود کمبود اعتبارات و سرمایهگذاری، بخش کشاورزی سهم ۸.۵ درصدی در تولید ناخالص ملی کشور دارد.
شفیعی محدودیت منابع آب و خاک را از مهمترین چالشهای این بخش عنوان کرد و گفت: خاک نیاز به تغذیه مستمر دارد و تغییر کاربریهای غیرمجاز، سالانه بخشی از اراضی مستعد را از چرخه تولید خارج میکند. منابع آبی نیز از نظر کمی و کیفی با مشکلات جدی مواجه هستند و خرد بودن اراضی نیز، پیادهسازی کشاورزی هوشمند را دشوار کرده است.
وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: از مجموع ۸۰ میلیارد متر مکعب آب کشاورزی کشور، ۲.۶ میلیارد متر مکعب به آذربایجان شرقی اختصاص یافته، اما بر اساس هدفگذاری انجامشده باید سالانه ۳ میلیارد متر مکعب از مصرف آب کشاورزی در کشور کاسته شود تا در پایان برنامه، کاهش ۱۵ میلیارد متر مکعبی تحقق یابد.
شفیعی میزان تولید محصولات کشاورزی استان را سالانه ۴.۸ میلیون تن اعلام کرد و گفت: نقش آب در این تولید بسیار حیاتی است. طبق اهداف برنامه هفتم توسعه، باید تا پایان برنامه به ۹۰ درصد خودکفایی در محصولات اساسی برسیم و تولید ذرت و دانههای روغنی را نیز تا ۴۰ درصد افزایش دهیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کاهش ۲۵ درصدی واردات نهادههای دامی تراریخته و افزایش ۶۰ درصدی ارزش افزوده فرآوری محصولات کشاورزی را از دیگر اهداف این برنامه دانست و افزود: راهکار اجرای این برنامهها، افزایش بهرهوری است.