به گزارش یازاکو، سید رامین اسبقی، امروز در جمع خبرنگاران ضمن اشاره به اهمیت روستای لیقوان بهعنوان یکی از قطبهای تولید خوراک سنتی(پنیر) ایران، اظهار داشت: اقلیم منحصربهفرد منطقه، دسترسی به منابع طبیعی سالم، و تنوع در شیوههای فرآوری سنتی، پنیر لیقوان را از یک محصول لبنی ساده فراتر برده و به بخشی از هویت خوراکی این منطقه تبدیل کرده است.
رئیس اداره میراثفرهنگی تبریز با تأکید بر اینکه «هر محصول، بازتابی از اقلیم و سبک زیست است» افزود: لیقوان با قرارگیری در دامنههای جنوبی سهند، نهتنها شرایط اکولوژیک مناسب برای تولید پنیر با کیفیت بالا را داراست، بلکه تجربه زیست دامداری سنتی و نگهداری در غارها، ظرفیتهای بیبدیلی برای توسعه روایتمحور گردشگری خوراک فراهم کرده است.
وی توجه به تجربهزیسته جامعه محلی و فرهنگ فرآوری را مهم دانست و ابراز کرد: در فضای جهانی امروز که برندهای گردشگری مبتنی بر مزه و حافظه خوراک رشد کردهاند، لیقوان میتواند یکی از قطبهای توسعه گردشگری خوراک ایران باشد، مشروط بر آنکه روایت صحیح و اصیل از این هویت به گردشگران ورودی ارائه شود.
اسبقی تأکید کرد: پنیر لیقوان باید از مسیر سنتی فروش به محور توسعه گردشگری تبدیل شود؛ جایی که گردشگر نهتنها طعم و بوی محصول را میچشد، بلکه فرآیند تولید، ذخیرهسازی، اقلیم، و تاریخچه آن را با تمام حواس خود تجربه میکند.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان تبریز متذکر شد: با آغاز بازتعریف نقش روستاهای هدف گردشگری، لیقوان میتواند الگوی منطقهای در حوزه گردشگری تخصصی خوراک باشد؛ الگویی که بر پایه اقلیم، روایت، و کیفیت زیست محلی، مسیری نو برای توسعه گردشگری پایدار میگشاید.
وی با اشاره به بازدید میدانی اخیر از این روستا اظهار کرد: در جریان بازدید هفته گذشته با حضور روحالله متفکرآزاد، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو، از شیوه سنتی تهیه و نگهداری پنیر لیقوان در فضاهای طبیعی و غارهای محلی بازدید شد که این روند، نمونهای از پیوند میان دانش بومی و ظرفیتهای گردشگری تخصصی در حوزه خوراک است.