به گزارش یازاکو، «یوسف غفارزاده» روز چهارشنبه در «نخستین کنفرانس ملی هیدروژئولوژی ایران» که در دانشکده شیمی دانشگاه تبریز برگزار شد، افزود: امید میرود چنین رویدادهایی به افزایش آگاهی عمومی درباره وضعیت منابع آب استان منجر شود.
وی با بیان اینکه میانگین بارش در سال جاری حدود ۲۰۰ میلیمتر و نوع و زمان بارشها نیز تغییر کرده است، گفت: در حال حاضر درصد پرشدگی مخازن سدهای استان ۵۵ درصد است و با افزایش تبخیر و دمای هوا، وضعیت بحرانیتر و تغییر الگوی بارشها باعث کاهش رواناب و افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی شده است.
غفارزاده با اشاره به اینکه میزان آب تجدیدپذیر استان سه میلیارد و ۳۶۶ میلیون مترمکعب و میزان مصرف بیش از سه میلیارد و ۶۹ میلیون مترمکعب است، گفت: بیش از ۸۵ درصد از این مصرف در بخش کشاورزی صورت میگیرد و این میزان قابل بازنگری است.
وی چالشهای اصلی منابع آب استان را تغییر اقلیم، تداوم خشکسالی، کاهش کیفیت منابع آبی، ناهماهنگی ارزش اقتصادی آب با واقعیتهای اجتماعی و بروز تنشهای آبی-اجتماعی عنوان کرد.
غفارزاده ادامه داد: در استان ۲۴ دشت داریم که کسری تجمعی آنها به بیش از ١.۴ میلیارد مترمکعب رسیده و بیشترین فرونشست زمین نیز با ۲۰ سانتیمتر در دشت مرند گزارش شده است.
وی با اشاره به برنامه ۲۰ ساله طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی و اقدامات انجامشده، گفت: نسخهای متناسب با شرایط فعلی برای کشاورزی باید پیچیده شود .
غفارزاده اظهار کرد: معتقدیم با نصف آب مصرفی فعلی، میتوانیم همان میزان تولید کشاورزی را داشته باشیم.
مدیرعامل آب منطقهای، راهکارهایی مانند افزایش بهرهوری، استفاده از پساب در صنعت، کاهش وابستگی اشتغال به کشاورزی، اصلاح قوانین و فناوریهای نوین را برای عبور از بحران ضروری دانست و بر لزوم «انقلاب کشاورزی» و همکاری فراگیر دانشگاه، دولت و مردم تأکید کرد.