به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از حریت مقامات ارشد ایرانی، از جمله مسعود پزشکیان، رئیس جمهور و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و همچنین جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق، در اظهارات خود در مجمع گفتگوی دو روزه تهران که در روزهای ۱۸ و ۱۹ مه در پایتخت ایران برگزار شد، آمادگی ایران را برای شروع فصل جدیدی در روابط با کشورهای منطقه و فراتر از آن، بر اساس همکاری، توسعه اقتصادی و منافع متقابل، تضمین کردند.
این مجمع سالانه حدود ۲۵۰ مهمان از دهها کشور را برای بحث جامع در مورد مسائل جهانی و منطقهای با حضور وزرای امور خارجه، دیپلماتهای ارشد، دانشگاهیان و تصمیمگیرندگان گرد هم آورد.
رزمایش TDF سال گذشته به دلیل سانحه دلخراش بالگرد که منجر به کشته شدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق ایران و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه شد، برگزار نشد.
نسخه ۲۰۲۵ مانور دفاعی چند روز پس از مذاکرات ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بر سر توافق هستهای در استانبول و پس از سفر جنجالی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به خلیج فارس، که در آن ایران را منبع تهدید توصیف کرد، برگزار میشود.
پزشکیان، که سخنرانی افتتاحیه این مجمع را برعهده داشت ، موضع دولت خود را در مورد فعالیتهای هستهای و روابط با غرب و کشورهای همسایه تشریح کرد.
رئیس جمهور ایران ضمن تکرار انتقادات شناخته شده تهران علیه آمریکا و اسرائیل، گفت: «پیام من برای تعامل سازنده و گسترش روابط توسط غرب دریافت نشده است. ما با هیچ کس اختلافی نداریم؛ ما دست دوستی، برادری و هماهنگی را به سوی همه دراز کردهایم.»
پیام اصلی پزشکیان این واقعیت بود که کشورش نیاز به تحقیقات هستهای برای اهداف صلحآمیز، از جمله برای کشاورزی و سلامت، دارد و چیزی برای پنهان کردن ندارد. رئیس جمهور ایران تأکید کرده است که ایران به دلایل مذهبی و قانونی هرگز سلاح هستهای تولید نخواهد کرد.
عراقچی نیز در سخنرانی خود، مواضع رسمی تهران را در مورد دستور کار دیپلماتیک فعلی، به ویژه در مورد ادامه قتل عام فلسطینیان توسط اسرائیل و مذاکرات هستهای، مورد تأکید قرار داد.
او گفت: «ما به دنبال یک توافق منصفانه و متوازن هستیم که به طور کامل حقوق هستهای ایران تحت NPT را محترم بشمارد و منجر به لغو ملموس و قابل راستیآزمایی تحریمها شود.»
دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد که سیاست خارجی دولت پزشکیان بر سه ستون استوار بود: گسترش روابط با همسایگان، تقویت همکاری با قدرتهای نوظهور و کشورهای جنوب جهان و ایجاد تعادل در روابط با هر دو بلوک شرق و غرب.
از میان این سه مورد، گسترش روابط با کشورهای منطقه یکی از موضوعاتی بود که بیشتر توسط شرکتکنندگان، به ویژه ظریف که بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ خدمت میکرد، مورد بحث قرار گرفت.
از نظر ظریف، در مواجهه با تغییر موازنه قدرت، نیاز مبرمی به اتخاذ یک الگوی جدید توسط کشورهای منطقه وجود دارد و این فرآیند جدید باید توسط ایران رهبری شود.وی گفت: «ایران باید دیدگاه خود را تغییر دهد و نباید از دریچه تهدید به منطقه نگاه کند. ایران باید درک جدیدی را ترسیم کند.