به گزارش یازاکو، حیدر فتح زاده روز چهارشنبه در نشست مدیران و کارشناسان معاونت آمار و اطلاعات سازمان با مدیرکل دفتر استاندارد، نظارت و ارزیابی مرکز آمار ایران اظهار کرد: توسعه متوازن زمانی محقق میشود که همه ارکان مدیریتی و تصمیمگیر به آن باور داشته باشند و برای تحقق آن اقدام کنند.
وی با اشاره به روند نگرانکننده کاهش نرخ رشد جمعیت استان، گفت: در سال ۱۳۳۵ حدود ۴۹ درصد جمعیت استان در بازه سنی زیر ۱۴ سال قرار داشتند، اما پیشبینی میشود تا سال ۱۴۳۰ حدود ۲۰ درصد جمعیت استان را سالمندان تشکیل دهند.
فتحزاده با انتقاد از بیتوجهی برنامهریزان گذشته کشور به مدیریت آینده، افزود: امروز ۲۴ درصد از جمعیت تبریز در مناطق حاشیهنشین ساکن هستند و بسیاری از روستاهای استان نیز به دلیل مهاجرت، خالی از سکنه شدهاند.
وی تاکید کرد: با توجه به افزایش همزمان سالمندی، کاهش زاد و ولد، مهاجرت روستاییان و افزایش هزینههای بهداشتی و بیمهای، باید از هماکنون برای آینده استان برنامهریزی کنیم.
وی از برنامهریزی برای اجرای سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۴۰۵ خبر داد و گردشگری بومیگردی را یکی از ظرفیتهای قابل توجه توسعه استان دانست.
وجود ۵۶۲ شاخص و نماگر آماری رسمی در کشور
مدیرکل دفتر استاندارد، نظارت و ارزیابی مرکز آمار ایران از وجود ۵۶۲ شاخص و نماگر آماری رسمی در کشور خبر داد و گفت: این رقم معادل حدود یک میلیون رکورد دیتا است.
آرش فاضلی به تبیین فرایند سرشماری ثبتی مبنا پرداخت و اظهار کرد: باید به سرعت به سمت سرشماری ثبتی مبنا حرکت کنیم که اولین دلیل آن کاهش هزینهها و سرعت بخشیدن به سرشماری است.
وی با بیان اینکه استفاده از منابع ثبتی بسیار معتبرتر از مصاحبه و گفتوگوی رو در رو است، افزود: فرایند تولید آمار باید مطابق با استانداردها و چارچوبهای نظام آماری کشور باشد.
فاضلی با اشاره به اجرای موفقیت آمیز سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ کشور با وجود سختیهای متعدد، گفت: کیفیت داده اولین اولویت جمعآوری اطلاعات و سرشماریها است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه اساس برنامهریزی و تصمیمگیری آمار و اطلاعات صحیح و بهنگام است، افزود: امروزه هر آنچه ثبت میشود به سرعت مورد بررسی، بازبینی، کنترل، تحلیل و قضاوت قرار میگیرد.
فرهاد ذوقی با تاکید بر اهمیت کیفیت اطلاعات تولید شده، یادآور شد: مرکز آمار ایران تنها مرجع رسمی ارائه آمار و اطلاعات در کشور است و تنظیم و نظارت بر استانداردها و چارچوب تولید و کیفیت آمار و اطلاعات را به عهده دارد.
وی همچنین بر ضرورت پیاده سازی حداکثری استانداردها در جمعآوری آمار و اطلاعات تاکید و اظهار کرد: در آذربایجان شرقی هر ساله نشریات و گزارشات متعددی بر پایه اطلاعات مرکز آمار ایران تولید میشود که سرجمع آنها آمار پایه ای استان را تشکیل میدهد.