بهدلیل ماهیت قومی و هدفمند بودن این حوادث دولت آذربایجان در چندین سطح روابط خود با مسکو را محدود کرده است. دیدارهای دیپلماتیک در سطح بالا و برنامههای فرهنگی با روسیه لغو شدهاند. یکی از مسائلی که در این راستا مطرح شده، لغو سومین دوره بازیهای کشورهای مستقل مشترکالمنافع است که قرار بود از ۲۸ سپتامبر تا ۸ اکتبر در شهر گنجه و ۶ شهر دیگر آذربایجان برگزار شود.
همچنین با در نظر گرفتن اینکه این سازمان، اتحادی متشکل از اکثر کشورهای شوروی سابق است، موضوع خروج آذربایجان از کشورهای مستقل مشترکالمنافع نیز مورد بحث قرار گرفته است. اما آیا چنین چیزی امکانپذیر است؟
به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از اؤخو، ائلچین میرزابیلی نماینده مجلس ملی آذربایجان گفت که مدتهاست که کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) دیگر یک نهاد مؤثر محسوب نمیشود و بیشتر جنبهای نمادین و صوری دارد. سازوکارهای سیاسی و حقوقی این نهاد بسیار ضعیف است. بیشتر اسنادی که در این سازمان تصویب میشود، صرفاً جنبه توصیهای دارند و اجرای آنها الزامی نیست. کشورهای عضو حتی اگر بهصورت علنی نه ولی در عمل، جهتگیریهای ژئوپلیتیکی متفاوتی دارند. از سوی دیگر، برای آذربایجان هم CIS هیچگاه یک پلتفرم راهبردی نبوده، بلکه بیشتر بهعنوان ابزاری برای حفظ روابط در سطح دیپلماتیک ایفای نقش کرده است.
این نماینده مجلس افزود: از نظر حقوقی هر کشور عضو حق خروج از این اتحادیه را دارد. روند آن هم پیچیده نیست؛ ارائه یک درخواست رسمی و گذراندن یک دوره انتقالی کافی است. با این حال، انجام چنین اقدامی نیازمند بررسی دقیق از منظر ژئوپلیتیکی و اقتصادی است.
در پاسخ به پرسشی درباره لغو بازیهای ورزشی کشورهای عضو سازمان مستقل مشترک المنافع، این نماینده مجلس تأکید کرد که این رویداد بیشتر جنبهای انسانی و فرهنگی دارد: چنین رویدادهایی با هدف تقویت روابط دوستانه میان جوانان کشورهای عضو برگزار میشوند.
میرزابیلی در پایان گفت:در مجموع، سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع نقشی تعیینکننده در دستور کار اقتصادی و سیاسی آذربایجان ندارد. این سازمان بیشتر بهعنوان یک ابزار همکاری صوری در فضای پساشوروی ایفای نقش میکند و احتمال اینکه در آینده به یک پلتفرم همکاری جدی تبدیل شود، بسیار کم است.