به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از اینوستینگ، در گردهمایی سازمان همکاری اقتصادی (اکو) همچنین بر بهبود اتصال حملونقلی و بازسازی مناطق پسامنازعه در سراسر منطقه بهعنوان بخشی از یک استراتژی توسعه بلندمدت تا سال ۲۰۳۵ تأکید شد.
این نشست که با شعار «چشمانداز نو برای اکو، در مسیر آیندهای پایدار و مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی» برگزار شد، با حضور رؤسای جمهور ترکیه (رجب طیب اردوغان)، جمهوری آذربایجان (الهام علیئو)، ازبکستان (شوکت میرضیایف)، ایران (مسعود پزشکیان)، قرقیزستان (سدیر جباروف)، تاجیکستان (امامعلی رحمان) و نخستوزیر پاکستان (شهباز شریف) همراه بود.
نقشه راه جدید بر پایه برنامه پیشین «اکو ۲۰۲۵» طراحی شده که تمرکز آن بر ادغام منطقهای، تجارت و حملونقل بود. به گفته حکمت حاجیئو دستیار رئیسجمهور آذربایجان در امور سیاست خارجی، استراتژی «اکو ۲۰۳۵» دامنهای وسیعتر دارد و شامل همکاری در زمینه انرژی سبز، دیجیتالیسازی و فراگیری اجتماعی میشود.
حاجیئو اعلام کرد که آذربایجان در قالب چارچوب جدید قصد دارد یک مرکز منطقهای انرژی پاک و نیز یک هاب مشترک حملونقل–انرژی تأسیس کند، هرچند هنوز ارقام سرمایهگذاری مشخص نشدهاند.
الهام علیئو رئیس جمهور آذربایجان در سخنرانی خود به نقش فزاینده آذربایجان بهعنوان هاب منطقهای انرژی و سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت طی دو دهه گذشته بالغ بر ۳۵۰ میلیارد دلار در اقتصاد این کشور سرمایهگذاری شده است.
نشست در خانکندی پایتخت سابق جداییطلبان قرهباغ برگزار شد؛ جایی که جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۳ موفق شد کنترل کامل آن را پس از سه دهه از ارامنه بازپس گیرد.
هرچند هر دو کشور ارمنستان و آذربایجان از پیمان صلح حمایت کردهاند، اما تنشها میان این دو همسایه همچنان بالا باقی مانده است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ابراز امیدواری کرد که خانکندی در آینده به مرکز صلح و توسعه در قفقاز جنوبی بدل شود.
انتظار میرود استراتژی «اکو ۲۰۳۵» بهصورت رسمی در نشست شورای وزرای خارجه اکو در قزاقستان در نوامبر امسال (آبان ۱۴۰۴) به تصویب برسد.